Studentposten ved UNN Harstad – "Luksusavdelingen"

– Vi har et utrolig flott samarbeid med studentene, og vi sykepleiere lærer også mye av dette!
Nå er studentposten nominert som kandidat til utdanningsprisen ved Universitetssykehuset Nord-Norge.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 28.05.17 00:00 Oppdatert: 29.05.17 12:34
Harstad

Studentkoordinator Brigitte Johanne Maurer er full av lovord om hvordan sykepleierstudentenes praksis fungerer, etter opprettelsen av en egen studentpost ved sykehuset i Harstad. Blant kolleger i miljøet går studentposten under navnet Luksusavdelingen, og flere ønsker å bli veiledere for studentene.

Studentkoordinator Brigitte J. Maurer (t.v.) leder studentposten. Her sammen med enhetsleder Mona Rinaldo ved ortopedisk avdeling. Foto: Kjetil Nilsen/UiT

Som en ordinær avdeling

– Studentposten har bidratt til å fremme betydningen av veiledning. Flere kolleger her tar nå videreutdanning i veiledningspedagogikk. Dette har gitt oss økt kompetanse, sier Maurer. 

– Posten drives som en ordinær avdeling, der studentene – sammen med syv sykepleiere – har ansvar for å drifte posten. De får følge pasientene fra de innskrives på sykehuset til de blir utskrevet, tilføyer hun.

Studentkoordinator Brigitte J Maurer og student Frida Kojedal inne på vaktrommet. Foto: Kjetil Nilsen/UiT

Studentene blir tildelt klare oppgaver og ansvar. De planlegger selv dagen, med innlagte visitter og rapportskriving. Studentene går i par, to og to, under visitten.

– De er altså ikke alene hos pasientene. Det gir studentene trygghet. De kan senke skuldrene, og de kan observere sammen. Ved å organisere praksis på denne måten, får studentene skikkelig mengdetrening – under god veiledning av sykepleiere. Dette styrker læringsutbyttet, sier Maurer.

Nærmest som kollegaer
Hun legger til at sykepleierne og studentene nærmest blir kollegaer, og at også sykepleierne lærer mye av dette.

– Det er et utrolig flott samarbeid. Dessuten er vi så heldige å ha fått et eget vaktrom eller arbeidsrom, reservert for studentposten. Takket være det gode samarbeidet med sykepleierutdanningen ved UiT Harstad har vi fått det fullt møblert – inkludert med datamaskiner og et lite fagbibliotek, sier Maurer.     

Hun trekker også fram at det å ha et eget arbeidsrom skaper en god ramme for dialog om hva de observerer hos pasientene. Her får studentene tid og anledning til å reflektere sammen over situasjonen de står i – og gjerne involvere sykepleierne.

– Det er absolutt lov å spørre. Det bidrar til at vi også forbedrer oss. Erfaringene så langt er svært positive. Studentene sier de opplever å bli sett og respektert, og de føler seg som kolleger av oss sykepleiere. De får ogs¨anledning til å reflektere over den kirurgiske pasient i et fellesskap sammen med oss sykepleiere, sier Maurer.

Student Henriette Hoel, storfornøyd med studentposten ved ortopedisk avdeling. Foto: Kjetil Nilsen/UiT

Fortjener skryt

Studieleder ved sykepleierutdanningen ved UiT Harstad, Elin Kristiansen, kan underskrive på de positive erfaringene med studentposten ved den ortopediske avdelingen.

– De fortjener virkelig skryt. Vi er kjempefornøyde, både med det pedagogiske utbyttet, det faglige nivået og samarbeidet med avdelingen. Sykepleierne har skapt en trygg læringsarena, der studentene blomstrer, tar ansvar og leser fagstoffet med større utbytte. De blir dessuten del av et tverrfaglig team med både leger, fysioterapeut, hjemmetjeneste og sykepleiere, sier Kristiansen.   

Hun henter fram evalueringsrapportene fra studenter på de tre kullene som til nå har hatt praksis ved studentposten, og siterer:  

«Jeg er trygg når jeg er sammen med pasientene»  
«Gode refleksjoner»
«Trivdes svært godt»
«Føler jeg har utviklet meg mye som person»
«Fått oppleve mye mer enn forventet»
«Er tryggere»

Nominert til UNNs utdanningspris

– Bare så synd studentposten har begrenset kapasitet, og at vi dessverre ikke kan få inn alle våre studenter i kirurgisk praksis der, avslutter studieleder Elin Kristiansen.

Studentposten er nominert til utdanningsprisen ved Universitetssykehuset Nord-Norge. Prisen deles ut i høst. 

Nilsen, Kjetil
Publisert: 28.05.17 00:00 Oppdatert: 29.05.17 12:34
Harstad
Vi anbefaler