Stafylokokkene i nesa er flinkere til å gjemme seg enn vi trodde

Grav deg ned i tide, er en kjent fjellvettregel, og for første gang er det påvist at de gule stafylokokkene i nesa benytter akkurat denne strategien.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 04.05.17 00:00 Oppdatert: 04.05.17 09:27
Tromsø

– Det er første gang det er påvist at gule stafylokokker i nesa graver seg ned og gjemmer seg i hudlagene, sier professor Johanna Sollid ved UiT.

Hun mener funnene de har gjort ved hjelp at frivillige deltakere i Tromsøundersøkelsen, er svært viktige, særlig med tanke på at de gule stafylokokkene oppfører seg som Dr. Jekyll og Mr. Hyde.

– Gule stafylokokker er lunefulle, for enten er de som en ufarlig beboer i nesa di, eller så opptrer de som en av våre farligste sykdomsfremkallere. De kan forårsake infeksjoner i alle kroppens organer – også dødelige infeksjoner, utdyper hun.

30 prosent av oss er bærere

Sollid og UiT-kollegaen, Anne Merethe Hanssen, forteller at cirka 30 prosent av oss er bærere av gule stafylokokker i nesa. Der lever den nær neseboret, noe som er strategisk, for da har den mulighet til å forflytte seg til fingre og videre til hender og andre individer.

– De kan spre seg raskt, og får du en blodforgiftning på grunn av gule stafylokokker, er det 25 prosent sjanse for at du dør, forteller Sollid.

Hun forteller at det er har vært en generell forståelse for at stafylokokkene ligger oppå huden, men etter at 4000 tromsøværinger i Tromsøundersøkelsen lot seg sjekke for gule stafylokokker, og 40 personer tok en biopsi i nesa, kunne forskerne påvise at stafylokokkene graver seg ned i hudlagene.

Hvordan kan immunsystemet vårt tillate dette?

– Vi fant stafylokokker nede i hudlagene, og dette er aldri før blitt vist hos friske personer. Det store spørsmålet er hvorfor den graver seg ned, og hvorfor vårt immunsystem lar den få lov, sier Hanssen.

Hun har flere teorier, og noen av dem er at stafylokokken blir vanskeligere å fjerne når den gjemmer seg, og nede i hudlagene kan den også skjule seg for antibiotikabehandling.

Er ofte resistente mot antibiotika

Gule stafylokokker er spesielt farlige for personer som skal gjennom en større operasjon på sykehus, og vanlig prosedyre er å sjekke om pasientene er bærer av stafylokokken for så å fjerne den før sykehusinnleggelse.

Sollid forteller at det finnes gule stafylokokker som er resistente mot antibiotika, de kalles MRSA, men at ingen av deltakerne i undersøkelsen var bærere av MRSA.

– Det er egentlig ganske utrolig, og selvfølgelig positivt, men de som er bærere av stafylokokker får dem tilbake etter at de har blitt fjernet. I vår undersøkelse ønsket vi å kontrollere hvem som hadde stafylokokker i nesa.

Et raskt blikk på statistikken over hvem som har stafylokokker i nesa, viser at flest menn er bærere, men ikke når de blir eldre:

  • Kvinner 30-87 år: 18-20 prosent er bærere
  • Menn 30 år: 45 prosent er bærere
  • Menn over 70 år: lavere andel bærere enn kvinner, ca. 14-18 prosent

Skal forske på spredning og ungdom

Ungdom er selvfølgelig også bærere av gule stafylokokker, og nå skal forskere ved Det helsevitenskapelige fakultet, UiT, forske på hvordan denne lunefulle bakterien sprer seg i vennegjenger.

– Prosjektgruppen vår skal også se på 16 år gamle tromsøungdommer, undersøke gule stafylokokker i nesene deres og følge bakteriespredningen i ungdommenes sosiale nettverk, sier Sollid.

Hanssen forteller at et annet forskningsprosjekt skal være å gi D-vitamindoser til bærer for å se om stafylokokkene forsvinner.

– Vi ser at lav D-vitamindose, tobakk, p-piller og allergier har noe å si for hvem som er bærer eller ikke, utdyper hun.

Les også: Overraskende mange unge er bærere av gule stafylokokker

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 04.05.17 00:00 Oppdatert: 04.05.17 09:27
Tromsø
Vi anbefaler