Vernepleierutdanningen befester stillingen

Neste år kan vernepleierutdanningen i Harstad feire 35 års jubileum. Årets søkertall viser at utdanningen står sterkere enn noensinne.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 01.05.17 00:00 Oppdatert: 01.05.17 19:18
Harstad

- Vi hadde en økning i antall førsteprioritetssøkere på nærmere 10 prosent, sammenlignet med 2016. I tillegg kommer fantastiske søkertall til deltidstilbudet vi starter i Tromsø til høsten. Der konkurrerer 270 førsteprioritetssøkere om 50 studieplasser. Det er stekt, sier professor Bjørn-Eirik Johnsen, avdelingsleder for vernepleierutdanningen.

Faglig kvalitet
- Dette tolker jeg som en kombinasjon av et godt jobbmarked for vernepleiere og – ikke minst – høy faglig kvalitet på vår utdanning. Til det siste: På landsbasis var økningen til vernepleie på 4,7 prosent, mens vi  økte med det dobbelte av landsgjennomsnittet. Søkningen har vært jevnt stigende over tid, opplyser han.

Johnsen trekker også fram pilotprosjektet vernepleierutdanningen startet i fjor, med mulighet for å søke opptak på såkalt Y-vei grunnlag – det vil si søkere med fagbrev som helsefagarbeidere. Normalt har disse ikke studiekompetanse.

Nytilsatt professor II, Anna Kittelsaa, sammen med Line Melbøe (leder for Arktisk senter for velferds- og funksjonshemmingsforskning) og professor Bjørn-Eirik Johnsen. Foto: Kjetil Nilsen /UiT

- Departementet ønsket å få testet dette som en forsøksordning. Som eneste utdanning i landet fikk vi reservert noen få plasser for Y-vei søkere. Det har vi også gjort i år. Erfaringene med de som nå snart har fullført første året, er positive. De klarer seg kjempefint, understreker Johnsen.    

Ny professor II
Vernepleierutdanningen i Harstad ble etablert i 1983, som den eneste i Nord-Norge. I dag, snart 35 år senere, er utdanningen den største ved UiT i Harstad, med et høyt kvalifisert fagmiljø. 

Et eget senter for velferds- og funksjonshemmingsforskning inngår også i avdelingen.  

- Jeg kan dessuten opplyse at vi nettopp har sikret oss en faglig forsterking i vårt vernepleiefaglige miljø. Seniorforsker Anna Kittelsaa har takket ja til en professor II stilling hos oss. Hun er i dag ansatt ved NTNU Samfunnsforskning, og har bred forskningserfaring bak seg, avslutter avdelingsleder Bjørn-Eirik Johnsen. 

Nilsen, Kjetil
Publisert: 01.05.17 00:00 Oppdatert: 01.05.17 19:18
Harstad
Vi anbefaler