– Vær beredt!

Hun er nylig tilbake fra kurs i Tanzania – klar for å rykke ut til mulig nødhjelpsoppdrag i Sør Sudan, Irak, Etiopia, Nepal … Jobber man på studiet i Internasjonal beredskap, gjelder det tydeligvis å være beredt.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 04.04.17 00:00 Oppdatert: 05.04.17 10:50
Harstad

– Vel, det er ikke slik at det er noen betingelse for oss forelesere på studiet i Internasjonal beredskap å delta i internasjonalt nødhjelpsarbeid, sier universitetslektor Helen Lundberg på sin karakteristiske Gøteborg-dialekt.

I KNs beredskapsgruppe
– Men jeg har meldt meg til tjeneste i beredskapsgruppen til Kirkens Nødhjelp. Før jeg flyttet til Norge var jeg nemlig engasjert i en tilsvarende gruppe under det som kalles Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Det er et offentlig svensk organ som har som mål å styrke samfunnets evne til å forebygge og håndtere ulykker og krisesituasjoner.

Helen Lundberg under en stor nødhjelpsoperasjon i regi av World Food Programme i Malawi, 2015. Halvparten av landets 29 distrikter,  tilsammen 1,1 millioner mennesker, var rammet av flom. Foto: Priv.

Lundberg opplyser at MSB også arbeider med hjelpeinnsats internasjonalt, i samarbeid med FN, EU og ulike humanitære organisasjoner. Med sin spesialkompetanse som logistiker, har hun blitt sendt ut fra MSB til flere internasjonale nødhjelpsoperasjoner.

Bred internasjonal erfaring
– Jeg har blant annet deltatt i nødhjelpsarbeidet til UNICEF i Somalia, og for World Food Programme i Filippinene og Malawi. Det gjaldt sult- og flomrammede. I Jordan jobbet jeg for FNs kommissær for flyktninger (UNHCR), og fikk være med å planlegge oppbyggingen av en ny leir for syriske flyktninger. Den skulle avlaste en av verdens største flyktningleirer - Zaatari-leiren. Men den nye leiren ble lagt til et varmt og karrig ørkenområde, uten infrastruktur.  

Store utfordringer
Hun forteller om store logistiske utfordringer i arbeidet. 

– Det er mye å tenke på i en slik situasjon – mye som skal koordineres for å ivareta helt grunnleggende behov som bolig, vannforsyning og sanitære forhold. Befolkningen i leieren var dessuten helt avhengig av at det var en konstant tilførsel av livsnødvendige varer. Det medførte bl.a. mye tungtrafikk til og fra, noe som spesielt barna måtte beskyttes mot. Derfor måtte alt av varelagre plasseres slik at vi unngikk å måtte kjøre gjennom bo-områdene, sier hun.   

Nå har altså UiT-lektoren, med arbeidsgivers velsignelse, meldt seg til oppdrag for Kirkens Nødhjelps beredskapsgruppe – klar til å rykke ut til kriseområder.

– Jeg har allerede tatt opp med KN mulighet for samarbeid med studiet i Internasjonal beredskap. Nødhjelpsarbeid er jo relevant for våre studenter, så her kan det være aktuelt å finne tema for bachelor-oppgaver. Jeg har registrert at studentene viser stor interesse for humanitært arbeid, og jeg håper min deltakelse i KNs beredskapsgruppe kan bidra til å få i stand et nærmere samarbeid, avslutter Helen Lundberg. 

Les mer om bachelor i Internasjonal beredskap

Nilsen, Kjetil
Publisert: 04.04.17 00:00 Oppdatert: 05.04.17 10:50
Harstad
Vi anbefaler