Mer fokuserte og bevisste gruppeledere

Å veilede foreldre til barn med atferdsvansker kan være både krevende og vanskelig. Men den nye utdanningen til De utrolige årene (DUÅ) har i følge studentene, gjort dem mer fokuserte og bevisste i jobben.
Karlsen, Mariann Schjølberg
Publisert: 14.03.17 00:00 Oppdatert: 20.03.18 14:52

Deltakere fra teorifagsamlingen til De utrolige årene i Tromsø
F.v Faglig leder i DUÅ Siri Gammelsæter, Sylvia Gravdal, Gunn Svanevik og Kari Therese Lund. Foto: xxx

Gunn Svanevik, Kari Therese Lund og Sylvia Gravdal, har alle tre tatt turen fra Bergen til Tromsø for å delta på teorisamlingen til DUÅ. De er alle gruppeledere i De Utrolige årenes foreldreveiledningsprogram. 
-Det er bra kvalitet på opplæringen. Vi er også svært glad for å delta på teorifagsamling. Det er en ytterligere styrking å få lære om teorien bak det vi gjør, sier Svanevik.

Første kull
DUÅ er en programserie i Norge som skal hjelpe barn med atferds-, og sosiale vansker og deres familier. DUÅs foreldreveiledningsprogram ble universitetsutdanning sist høst.  De tre damene er en del av et kull på omkring femti som i høst startet på den aller første videreutdanningen.

-Forskjellen fra før jeg startet til nå er at jeg har mer fokus på egne ferdigheter, har blitt mer bevisst på hvordan jeg gjennomfører programmet og mer bevisst på å sikre at alle delene av programmet kommer med. Vi blir også flinkere til å bruke videovignettene, sier Gunn Svanevik, medstudentene kommer med samtykkende nikk.
Det er nettopp dette som er formålet med utdanningen, mener faglig leder i De utrolige årene, Norge, Siri Gammelsæter.
-Dere beskriver det vi vil skal skje. Utdanningen skal gi dere tett oppfølging og veiledning. Så langt er vi  begeistret over det første året. Etter pilotperioden har vi jo muligheten til å se om det er noe vi må jobbe mer med, sier Gammelsæter.

Søk på dua.uit.no

Pilot
De to første kullene av denne utdanningen utgjør nemlig pilotperioden. Etter det vil utdanningen bli evaluert.
-Utfordringen er å finne en balanse mellom at folk driver programmet i det virkelige liv og det å følge frister, sier Gammelsæter.
I følge studentene er det gode sjanser for at utdanningen kan komme godt ut. De er alle enige om at det er enklere å bruke tid på programmet når det er studiebasert.
-Når det er en del av et studieprogram føles det mer legitimt. Det er jo en del arbeid. Du følger et forløp, får tilbakemeldinger og holder tett kontakt på mail. Utenom de ordinære samlingene, er det kurs, mentorsamlingene og veiledning, sier de.
-Det er veldig kjekt og treffes og jobbe sammen. I tillegg synes jeg at DUÅ er flink til å holde seg oppdatert på ny kunnskap. Det er kjempebra å ha gruppelederopplæringen som et studie og veldig bra at DUÅ stiller krav om vedlikehold, forteller studentene.

De utrolige årene (DUÅ) gjør nå nye opptak av nye studenter til videreutdanningen i foreldreveiledning.

 

Karlsen, Mariann Schjølberg
Publisert: 14.03.17 00:00 Oppdatert: 20.03.18 14:52

Dette er De utrolige årene
DUÅ er en av de best dokumenterte programseriene i Norge for å hjelpe barn med atferds- og sosiale vansker og deres familier. DUÅ baserer sin teori på moderne utviklingspsykologi, tilknytningsteori, moderne atferdsanalyse, og kunnskap om gruppeprosesser. Programserien tilbyr moduler som dekker både universalforebyggende-, indikert forebyggende- og behandlingstiltak for barn i alderen 0-12 år og deres foreldre. Tilbud via DUÅ gis både i skoler, SFO, barnehager, kommunale tjenester og innen spesialisthelsetjenesten over hele landet. Per 1.1.2016 hadde DUÅ lært opp fagfolk i ca. 125 kommuner, 40 BUPer, samt et antall ideelle organisasjoner.

Les mer på dua.uit.no

Vi anbefaler