To ferske fagbøker innen helse og omsorg

Nylig utgitt på Gyldendal Akademisk: «Forebyggende helsearbeid» og «Pårørende i kommunale helse- og omsorgstjenester», med bidrag fra en rekke forskere ved UiT Harstad.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 09.03.17 00:00 Oppdatert: 09.03.17 19:23
Harstad

Forebyggende helsearbeid- sykepleie i kommunal helse- og omsorgstjeneste, setter søkelyset på det kommunale ansvaret i folkehelsearbeid og sykepleieres rolle, ansvar og handlingsrom i utøvelsen av arbeidet i den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

Forebyggende helsearbeid. Foto: Gyldendal


I tillegg til de tre redaktørene, Bente Lilljan Lind Kassah, Hilde Nordahl Pedersen – begge UiT Harstad - og Wivi-Ann Tingvoll, UiT Narvik, har 19 andre forfattere sine bidrag i boken.

De  presenterer et flerfaglig blikk på ulike utfordringer sykepleiere møter når de utøver forebyggende og helsefremmende folkehelsearbeid i ulike sammenhenger.

Boken belyser temaer som bl.a.: folkehelsearbeidets utvikling; tverr- og flerfaglig, intra- og intersektorielt samarbeid; utfordringer knyttet til sosial ulikhet og folkehelsearbeid rettet mot innvandrerfamilier.

Temaer som sykepleiefaglige utfordringer i kommunalt rehabiliteringsarbeid, hverdagsrehabilitering, og helsefremmende arbeid blant eldre med samisk bakgrunn i sykehjem er også belyst. Boken er primært rettet mot sykepleierstudenter på bachelor- og masternivå.

Den andre boken, Pårørende i kommunale helse- og omsorgstjenester. Forpliktelser og ansvar i et utydelig landskap, har UiT Harstads Bente Lilljan Lind Kassah redaktøransvaret for, sammen med Siri Tønnessen, ved Høgskolen i Sørøst-Norge. I alt 16 andre medforfattere er oppført i boken.   

Pårørende i kommunale helse- og omsorgstjenester. Foto: Gyldendal

I denne vitenskapelige antologien belyses ulike sider ved pårørendes rolle og ansvar i kommunale helse- og omsorgstjenester. Boken inneholder både teoretiske og empiriske bidrag. Pårørende til pasienter og brukere som mottar kommunale helse- og omsorgstjenester, yter daglig en betydelig innsats overfor sine nærmeste.

Det er imidlertid uklart hvilke rettigheter og plikter som er tillagt pårørenderollen. Det er også uklart hvor grensene går for pårørendes involvering i ulike situasjoner, og fordeling av ansvar mellom pårørende og helsepersonell.

Boken er skrevet for alle som ønsker å tilegne seg en bredere og dypere forståelse av kompleksiteten og tvetydighetene knyttet til pårørendes rolle og ansvar i kommunale helse- og omsorgstjenester, heter det på vaskeseddel..

 

Nilsen, Kjetil
Publisert: 09.03.17 00:00 Oppdatert: 09.03.17 19:23
Harstad
Vi anbefaler