høst 2017:    REL-1005 Øst-Asias religioner - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret.

Emnetype

Emnet er valgfritt for studenter på bachelorgradsprogram i religionsvitenskap og teologi, og for studenter på lektorutdanning med studieretning eller fag 2 i religionsvitenskap. Emnet kan tas som enkeltemne, og passer som støtteemne for andre humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søknadskode 9199 enkeltemner lavere nivå.


Innhold

Emnet fokuserer på religion i Øst-Asia med særskilt vekt på de religiøse tradisjonene i Kina, Japan og Vietnam. I disse kulturene står buddhismen sentralt og utgjør en felles religiøs referanseramme. Studiet av buddhismen og dens fremvekst i Øst-Asia, er derfor en viktig komponent i faget. Samtidig er den religiøse arena i den delen av verden preget av stort religiøst mangfold. Typisk er at en del religiøse tradisjoner kommer til uttrykk i organiserte former (f.eks. konfusianisme, daoisme og shinto), men også i mer folkelige former (f.eks. forfedrekult, heltekult, divinasjonspraksis). Studiet av østasiatisk religion søker å forstå variasjonen i de religiøse uttrykksformene i lys sin historiske, sosiale og kulturelle kontekst.

Anbefalte forkunnskaper

REL-1000 Innføring i religionsvitenskap

Hva lærer du

Etter bestått emne skal studenten ha følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten har kunnskap om:

  • de religiøse tradisjoners historiske utvikling i Øst-Asia •
  • variasjon og mangfold i Øst-Asias religiøse tradisjoner •
  • sentrale religiøse retningers bakgrunn og særpreg

Ferdigheter

Studenten kan:

  • gjøre rede for, sammenligne og tolke forskjeller og likheter mellom Asias religiøse tradisjoner •
  • drøfte tradisjonenes særtrekk og hvordan de har kommet til uttrykk i fortid og nåtid

Kompetanse

Studenten kan:

  • selvstendig fortsette egen kompetanseutvikling og spesialisering innenfor emner knyttet til østasiatiske religioner
  • kritisk granske teorier og fortolkninger innen fagområdet og utforme presentasjoner av de enkelte religiøse tradisjoner på en saklig og informert måte.


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråket er norsk. For å utvikle kompetanse i engelsk fagspråk hos norskspråklige studenter og/eller integrere studenter med annet morsmål enn norsk/annet skandinavisk språk, kan undervisningsspråket også være engelsk.

Eksamen kan avlegges på norsk eller annet skandinavisk språk. Det kan søkes instituttet om å avlegge eksamen på engelsk.


Undervisning

Emnet består av omtrent 24 timer forelesning/seminar i tilknytning til pensum og eksamen. Det forutsettes aktiv  deltakelse av studentene på forelesningene. Studentene oppfordres til egenaktivitet, for eksempel i form av etablering av kollokviegrupper.

Undervisningen, som gis i løpet av semesteret, er en del av det kunnskapsgrunnlaget studentene kan prøves i til eksamen.

Kvalitetssikring av emnet 

Emnet evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen: To skriftlige oppgaver (ca. 3 sider) over tema fra pensum. Tema avtales med faglærer.

Eksamen består av: 6-timers skriftlig eksamen.

Eksamen vurderes med bokstavkarakter A-F, der F regnes som stryk.

Ved karakteren F/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen/utsatt eksamen er 15. januar for eksamener i høstsemesteret og 15. august for eksamener i vårsemesteret.


Pensum

Bøker

Knut A. Jacobsen, Buddhismen. Oslo, Pax forlag, 2011 (200s)

Mario Poceski, Introducing Chinese Religions. London & New York, Routledge, 2009 (270s)

Robert Ellwood: Introducing Japanese Religion. New York & London, Routledge 2016 (250s).

Primærtekster med kommentarer (225s)

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: REL-1005