høst 2017: TANN-101 Naturvitenskapelige fag - 15 stp
Hva lærer du
Emnet består av kjemi, biokjemi og mikrobiologi.
Etter endt semester skal studenten kunne forklare:
Kjemi
- -begrepene atom og molekylmasse
- -det periodiske system
- -beskrive ulike typer kjemiske forbindelser
- -avgjøre to enkle forbindelsers blandbarhet -definere mol, molaritet og molar masse, og anvende dem til å regne mengder og konsentrasjoner
- -forklare konsentrasjonsberegninger med enheten «prosent»
- -beregne pH i syrer, baser og buffere
- - kunne prosessen for hydroksidioner i demineralisering og fluorid for remineralisering av emaljen, beskriv hva som skjer på emaljen ved syreangrep
- -beskrive kjemiske reaksjoner ved reaksjonsligning
- - forklare forhold som påvirker reaksjonsfarten
- - Kjenne til Le Chateliers prinsipp for likevekter
- - energibegrepet ¿ vurdere om en kjemisk reaksjon er spontant
- - forklare og gjenkjenne redoksreaksjoner
- - kjenne til de viktigste funksjonelle gruppene i organisk kjemi
Biokjemi
- -forklare og tegne en peptidbinding -forklare og tegne en formel for et triglyserid og dets hydrolyseprodukter
- -forklare og tegne steroidskjelettet og gi eksempler på steroider
- -beskrive de viktigste funksjonelle gruppene i organisk kjemi og hvilke reaksjoner disse deltar i
- -beskrive cellenes grunnleggende kjemi basert på generell og organisk kjemi
- -beskrive oppbygningen, funksjon og vekst til en bakterie, og hvordan en bakterie kan skape sykdom følgende begreper: aminosyre, karboksylgruppe, sidekjede, peptidbinding, essensielle og ikke-essensielle -- aminosyrer, lipid, triglyserid, mettet og umettet fettsyrer, samt enzym, mutasjon og DNA
- -hvordan man klassifiserer karbohydrater og gi eksempler på triose, pentose, hexose, aldose, ketose, monosakkarid, disakkarid og polysakkarid
- -forklare hovedtrekkene i nedbrytingen av proteiner, karbohydrater og lipider med hovedvekt på glykolysen, sitronsyresyklus og oksidativ fosforylering
- -strukturforskjellene i disakkaridene maltose, laktose, sukrose, samt for polysakkaridene cellulose, glykogen og stivelse (skjematisk) Mikrobiologi
- -normalfloraen, hvor vi finner den og hvilken nytteverdi den har -forskjellen på endemi, epidemi og pandemi -oppbygning, struktur og aktivitet av virus -smittemåter generelt og spesielt for Hepatitt A, -B, - C og HIV
Mikrobiologi
- -normalfloraen, hvor vi finner den og hvilken nytteverdi den har
- -forskjellen på endemi, epidemi og pandemi
- -oppbygning, struktur og aktivitet av virus
- -smittemåter generelt og spesielt for Hepatitt A, -B, - C og HIV
Innenfor Mikrobiogien vil du også lære å:
- - kjenne til de viktigste forskjellene på eukaryote og prokaryote celler
- - skissere oppbygningen av en bakterie
- - navnsette og skissere funksjon til de viktigste cellestrukturene hos bakterier
- - forklare følgende begreper fra bakteriologien: gram positiv/gram negativ
kokker/staver
patogenitet
virulens
virulensfaktor
- - kjenne til bakteriers forhold til oksygen og temperatur
- - beskrive bakterievekst
- - forklare hva som menes med generasjonstid
- - forklare hva en bakteriespore er
- - gjøre rede for de viktigste steriliseringsmetodene
- - vite hvordan man dreper bakteriesporer
- - kjenne til endo- og eksotoksiner
- - forklare hva som menes med normalflora, hvor vi finner den og hvilken nytteverdi den har
- - skissere hvordan en bakterie kan skape sykdom (infeksjonspatogenese)
- - gjøre rede for de enkelte ledd i smittekjeden
- - kjenne til endogen og eksogen smitte
- - kjenne til forskjellen på endemi, epidemi og pandemi
- - kjenne til meldesystem i Norge
- - skissere oppbyning/struktur av virus
- - skissere virusmultiplikasjon
- - skissere hvordan virus kan skape sykdom (infeksjonspatogenese)
- - kjenne til forskjellen på latente og persisterende virusinfeksjoner
- - kjenne til antigen drift og antigen shift
Pensum
Grønneberg, Truls m.fl.(2012) Kjemien stemmer. Kjemi 1, grunnbok (kap. 1.4 - tom.10.2)
Kjemien stemmer. Kjemi 2, grunnbok (kap. 2.1 - 2.5, kap. 3 s 43-66 )
Hauge, Jens m.fl. (2001) Biokjemi, en grunnbok. Universitetsforlaget, kap. 3, 4, 5 (50-58), 6 (63-69), 7 (72-80, 83-90), 8, 9, 13 90 s
Schøyen, R. (2011) Mikroorganismer og sykdom: en lærebok i mikrobiologi og infeksjonssykdommer for helsepersonell. Gyldendal akademisk, kap.1 (13-19), kap. 3 (31-34,40-53, 55-63), kap. 5 (90-99), 6 (100-103),
kap. 7 (104-106, 107-115), 17 (376-377)
Error rendering component
- Om emnet
- Studiested: Tromsø |
- Studiepoeng: 15
- Emnekode: TANN-101
- Ansvarlig enhet
- Institutt for klinisk odontologi