Førpremiere på ny Olin-dokumentar

Onsdag kommer filmskaper Margreth Olin til Tromsø for ha førpremiere på – og diskutere – dokumentarfilmen ”BARNDOM” sammen med barnehagelærerstudenter ved UiT.
Brøndbo, Stig
Publisert: 28.02.17 10:00 Oppdatert: 06.03.17 10:09

Filmen BARNDOM er fri for voksne som uttaler seg på vegne av barn. Du får tre inn barnets verden, mener filmskaper Margreth Olin. Foto: Fra filmen
–Vi vet av erfaring at Olins filmer engasjerer, berører og blir ofte et viktig bidrag i en samfunnsdebatt. Ved at våre barnehagestudenter og fagmiljø får se filmen og diskutere filmen sammen med Olin, får også de mulighet til å ta del i denne debatten, sier Anne Myrstad. Foto: Stig Brøndbo

– Det blir et stadig sterkere fokus på prestasjoner og konkurranse i skolen. Jeg er redd for at vi som samfunn går glipp av barns ulike personligheter fordi vi ikke ser de ulike begavelsene barn kommer med. Jeg har ønsket å lage en film hvor vi kommer tett på barnets lek og utfoldelse. Det tar tid å vokse opp. Leken er barnets arbeid, sier Margreth Olin om ”BARNDOM”.

Fornøyd
Olin har tidligere høstet mange priser for sine dokumentarfilmer, og ”Ungdommens råskap”, ”Kroppen min” og ”Mannen fra Snåsa” fikk mye oppmerksomhet da de kom ut.
– Margreth Olin er en Norges fremste dokumentarfilmskapere, og vi vet av erfaring at Olins filmer engasjerer, berører og blir ofte et viktig bidrag i en samfunnsdebatt. Ved at våre barnehagestudenter og fagmiljø får se filmen og diskutere filmen sammen med Olin, får også de mulighet til å ta del  i denne debatten, sier Anne Myrstad, førstelektor ved barnehagelærerutdaningen (BLU), UiT.

Forskning
I barnehagefaglig forskningsgruppe ved UiT har det vært forsket på betydningen av barns medvirkning i barnehagen.
– Barns medvirkning er en viktig faktor for å oppnå god kvalitet i barnehagene, sier  Myrstad og gleder seg til å se Olins film. Hun mener filmen kan bli et viktig bidrag, en viktig stemme, når den ny rammeplanen for barnehagen skal tas i bruk til høsten.

–De yngste barna har få stemmer ut i offentligheten. Verden slik de opplever den, kommer sjelden frem. Her får tre inn barnets verden og møte barn på barnets og lekens premisser, sier Olin selv.

Diskusjon
I tillegg til BLU-studentene er også praksislærere invitert til å se og diskutere dokumentaren. Filmen er på 90. minutter og følger barn fra 1-7 år i en barnehage gjennom et år, og filmskaperen mener den er et godt utgangspunkt for å snakke om lekens funksjon i barnets liv, vennskap mellom barn, om trygg tilknytning og tillit i relasjoner mellom voksne og barn, og barnets hemmelige lek som de voksne ikke alltid forstår.
Offisiell Norgespremiere er tre dager etter at BLU-studentene har sett og diskutert filmen med filskaperen.

Brøndbo, Stig
Publisert: 28.02.17 10:00 Oppdatert: 06.03.17 10:09
Vi anbefaler