Lesertallene har skutt i været for UiT- tidsskrift

Siden UiT- tidsskriftet Arctic Review on Law and Politics ble Open Access, har lesertallene skutt i været. Nå kan tidsskriftet også tilby enda ferskere forskningsartikler.
Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 22.02.17 00:00 Oppdatert: 23.02.17 08:23
Tromsø

Foto: Øyvind Ravna

Lesertallene for tidsskriftet Arctic Review on Law and Politics har økt veldig siden de ble tilgjengelig på Open Access for to år siden. Nytt av året er også at du kan få lese ny forskning raskere, siden artiklene fra nå av utgis fortløpende, ikke to ganger i året som tidligere.

Dette forteller hovedredaktør for Arctic Review, Øyvind Ravna, professor ved Det juridiske fakultetet ved UiT. 

Hovedredaktør for Arctic Review, Øyvind Ravna. Foto: Privat

Om Arctic Review

Arctic Review er et akademisk tidsskrift på nivå 2, med fokus på nordområdene, for artikler innen juss og samfunnsvitenskap. Tidsskriftet utgis på Cappelen Akademisk, i samarbeid med Det juridiske fakultetet ved UiT, som har redaktøransvar.

Lesertallene skutt i været

Tidsskriftet har blitt utgitt to ganger i året siden 2010, både på papir og i en digital versjon. I januar 2015 gikk man over til en kun nettbasert publikasjon, som samtidig ble såkalt «Open access», det vil si at alle kan lese artiklene gratis, i stedet for å abonnere og betale for et tidsskrift.

Redaktør Ravna forteller at siden da, har lesertallene nærmest skutt i været.

– Det er ikke uvanlig at vi har 5000 – 6000 lesere av en artikkel. Til sammenligning hadde vi tidligere mellom 50 og 100 abonnementer på tidsskriftet. Så det er helt andre lesertall nå, sier Ravna.

Høy faglig kvalitet

Forskerne som skriver for Arctic Review er stort sett tilknyttet universiteter i nordområdene og i Europa, blant annet fra Norge, Sverige, Finland, Russland og Canada.

Artiklene må ha høy faglig kvalitet. Arctic Review er en publiseringskanal på nivå 2, og kun en femtedel av forskning publiseres på dette nivået, som er det høyeste innen forskning i Norge.

Naturlig utvikling

– Siden vi sluttet med papirutgaven er det ikke grunnlag for å publisere kun to ganger i året lenger. Det er en naturlig utvikling at alle artikler nå blir publisert så snart de har gått igjennom prosessen med å ha blitt fagfelle-godkjente, forteller Øyvind Ravna.

Han mener det er to fordeler med dette. For forfatteren er det en fordel at publikasjonen går raskere, og publikum får ferskere og dermed mer relevante forskningsfunn.

Stor pågang fra forfattere

Jussprofessoren fra UiT forteller at pågangen har økt fra forskere som ønsker å bli publisert i Arctic Review – noe han er fornøyd med.

– Det er tidkrevende å bygge opp et tidsskrift. Nå er vi der vi vil være, slår han fast.

Strategisk viktig

– Både for UiT generelt og for Det juridiske fakultet er det strategisk viktig å være en sentral aktør når det gjelder forskning og formidling om arktiske spørsmål. Arctic Review har en internasjonal og tverrfaglig profil og tidsskriftet når ut til en stor lesergruppe via Open Access løsningen. At tidsskriftet er godkjent på nivå 2, viser at det holder høy kvalitet, sier dekan ved Det juridiske fakultet, Trude Haugli, om tidsskriftet.

– Gjennom publisering i Arctic Review har forskerne mulighet til å delta også i viktige samfunnsdebatter ved å nå ut til andre forskere, samfunnsaktører og de som setter den politiske dagsorden. Ved Det juridiske fakultet er vi stolte over å ha et slikt tidsskrift. Hovedredaktør Øyvind Ravna må berømmes for det arbeidet han har nedlagt i å etablere og drifte tidsskriftet, avslutter dekanen.

Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 22.02.17 00:00 Oppdatert: 23.02.17 08:23
Tromsø
Vi anbefaler