Alle fire søsknene studerer juss – på hvert sitt lærested

Vilde Riiser feiret nylig at hun var ferdig med sin femårige masterutdanning i juss fra UiT, med familien til stede. Alle hennes tre søsken – samt mor– har studert eller studerer også juss – men ingen på samme lærested!
Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 10.02.17 00:00 Oppdatert: 09.02.17 14:16
Tromsø

Søskenene Riiser har alle valgt juss, men ikke på samme læringssted. Cornelia (t.v.) studerer i Bergen, Vilde (i midten) er nettopp ferdigutdannet jurist fra Universitetet i Tromsø, mens Nicolai studerer ved Universitetet i Agder. Eldstebroren, Hjalmar, var ikke til stede da bildet ble tatt, men han har studert juss i Oslo. Foto: Trude Haugseth Moe

Vilde er ikke akkurat alene om å studere juss i Oslo-familien Riiser. I tillegg til at mamma Wenche er jurist, har alle Vildes tre søsken studert eller studerer juss. Men de dilter ikke etter hverandre i valg av lærested.

Eldstebroren Hjalmar, som i dag jobber som advokat, tok sin jussutdanning i hjembyen, ved Universitetet i Oslo. Vilde, derimot, valgte Universitetet i Tromsø, mens hennes yngre søsken, tvillingene Cornelia og Nicolai Riiser, studerer juss ved henholdsvis Universitetet i Bergen og Universitetet i Agder i Kristiansand.

Glade i å diskutere

Hvorfor ble det juss på alle?

– Vi er nok litt arvelig belastet på grunn av mamma, men det har også med våre interesser å gjøre. Alle i familien er veldig glade i å diskutere, og det er noe som er viktig innen jussen. Og når man har mange søsken så blir det mange å diskutere med, forteller Cornelia.

– Ja, også er vi oppdratt i et strengt hjem, da må man også diskutere, tilføyer Vilde med et skråblikk bort på mamma Wenche.

– Ja, vi har oppdratt dem til å bli selvstendig tenkende mennesker. Man skal utfordre og begrunne sine standpunkt. Man skal lytte til autoriteter, men ta egne valg -  det har vært viktig for oss, forteller Wenche Riiser.

Gikk egne veier

Kanskje var det derfor Vilde valgte Tromsø som sitt studiested?

– Jeg ville prøve noe helt nytt, som ikke alle vennene mine gjorde. Jeg vurderte også Bergen, men det var dit «alle andre» fra Oslo dro for å studere. Jeg er kjempefornøyd med valget mitt. Miljøet ved jussstudiet her er kjempebra; det er mindre enn i Oslo og Bergen så man blir så godt kjent med alle - både studenter og lærere. Jeg er også fornøyd med at det er obligatorisk praksis her, det har de ikke på noen andre jussutdanninger i Norge, forteller Vilde.

– Det er viktig å komme seg litt ut av Oslo og se andre steder av Norge, tilføyer mamma Wenche, som selv er fra Sunnmøre.

Eneste «ikke-jurist»

Kun én i familien er ikke jurist – det er far Morten Riiser, som er økonom. Det vil si, han prøvde å studere juss en gang i tida.

– Jeg studerte juss i tre måneder, men så måtte jeg bare slutte, jeg synes det var så kjedelig, forteller han til stor munterhet fra sine barn.

– Men hvordan er det å delta i familiemiddagene deres da – blir det kjedelig med så mye jurister?

– Nei, det er kjempemorsomt! Vi diskuterer og diskuterer – alt mulig, smiler far Riiser.

– Juss henger jo sammen med samfunn og politikk – det er noe alle kan mene noe om, sier engasjerte Vilde, som allerede har fått seg jobb i et advokatfirma i Oslo. 

Fakta om jusstudiet ved Det juridiske fakultetet ved UiT–Norges Arktiske Universitet 

Det juridiske fakultetet ved UiT i Tromsø er ett av tre steder i Norge der du kan ta en 5-årig integrert mastergrad i rettsvitenskap/juss.

Fakultetet har utdaninningskvalitet som satsningsområde, og er det eneste jusstudiet i Norge med egen rettssal og obligatoriske praksisplasser for studentene. 

Les mer om fakultetet og studiet her! 

Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 10.02.17 00:00 Oppdatert: 09.02.17 14:16
Tromsø
Vi anbefaler