– Vi har grepet sjansen foreldrene våre aldri fikk

Familien Horori flyktet fra forfølgelse i Kurdistan til Norge i 1996. Fredag kunne søstrene Shanaz og Renaz feire at de begge var ferdige med sin femårige jussutdanning ved UiT –  sammen med svært stolte foreldre.
Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 09.02.17 00:00 Oppdatert: 10.02.17 12:08
Tromsø

Familen Horori feiret at begge søstrene var ferdig utdannede jurister med både norske og kurdiske flagg. F.v. Mahmod, Shanaz, Visila og Renaz Horori. Foto: Trude Haugseth Moe

Fredag avla søstrene Shanaz (25) og Renaz (23) Horori kandidatløftet på Det juridiske fakultet ved UiT, og markerte slik at de var ferdige med sin femårige profesjonsutdanning som jurister. 

Til stede under kandidatavslutningen var mange stolte familiemedlemmer – også søstrene Hororis foreldre. Faren, Mahmod Horori, filmet hele seremonien og tok mange bilder.

– Jeg er veldig stolt i dag. At begge jentene mine er ferdige samtidig og har vært så flinke..., sier Mahmod. Han ser bort litt, øynene er blanke.

Jusstudiet er regnet som et arbeidskrevende studie. Søstrene Horori har i tillegg klart å ta studiet på kortere enn normert tid: på 4, 5 i stedet for 5 år.

– Vi satte oss et mål, og vi har nådd målet – og det føles helt fantastisk, sier de to.

Flyktet fra Saddam Hussein

Shanaz Horori avlegger kandidatløftet til dekan ved Det juridiske fakultet, Trude Haugli, under avslutningsseremonien for de nyutdannende juristene ved UiT. Foto: T. H. Moe

Søstrene forteller at de valgte juss også på grunn av sin bakgrunn.

– Kurdere er et folk som har vært undertrykt i mange, mange år, sier Renaz.

Familien Horori kom til Norge i 1996, på grunn av krig og uroligheter i hjemlandet sitt, som de refererer til som Kurdistan. De forteller at de flyktet fra Saddam Husseins skrekkregime, som ville utrydde kurderne i den nordlige delen av Irak.

Har alle muligheter i Norge

– Det har vært viktig for oss å ta høyere utdanning: Vi kom fra et land i krig, der det ikke var mulig å studere. Her i Norge har man alle muligheter. Da må man bruke dem! Derfor ville vi også velge et hardt og nyttig studie, smiler Shanaz.

– Foreldrene våre har ikke hatt den muligheten, understreker Renaz.

– Juss er et viktig studie, fordi det er ikke bare ett fasitsvar på en sak, det er alltid mange muligheter til å tolke, tilføyer Shanaz.

Ville bli i nord

Bodø ble familiens hjemby. Da jentene bestemte seg for jusstudiet, falt valget på Det juridiske fakultetet i Tromsø.

– Det var fordi vi hadde hørt mye bra om jusstudiet her, både om miljøet og det faglige – og forventningene våre har blitt innfridd, sier Renaz.

– Og så hadde vi ikke så lyst til å flytte så langt fra hjembyen vår, Bodø – vi ville bli i nord, understreker begge søstrene.

Nye perspektiver

Universitetslektor Kristin Solberg kommer forbi og gratulerer søstrene med å være ferdige jurister.

– Shanaz og Renaz har vært flotte studenter å ha: interesserte og spørrende. De bringer inn nye perspektiver med sin bakgrunn, og de er både hyggelige og seriøse, sier universitetslektoren om sine uteksaminerte studenter.

Søker jobb

Nå søker de nyutdannede juristene jobber. De er åpne for mange forskjellige jobbmuligheter for å få erfaring og utvikle seg.

Renaz holder alle muligheter åpne, Shanaz ser etter en jobb i det offentlige i første omgang. Hun tror det er mye å lære der. Etter hvert kan hun kanskje tenke seg å jobbe som advokat.

To hjerter

Moren, Vesila Horori, sier noe på kurdisk til døtrene.

– Hun sier at hun er så stolt at det føles som om hun har to hjerter i dag, i stedet for ett, smiler Shanaz.

  • Kurderne (کورد / Kurd) er et folkeslag som holder til i Midtøsten, i hovedsak i et landområde som kalles Kurdistan. Dette området består for en stor del av fjell, og tilhører formelt Tyrkia, Syria, Irak og Iran etter fredsoppgjøret etter første verdenskrig. Kurdere omtales ofte som verdens største etniske folkegruppe uten en egen nasjonalstat, til tross for at det finnes flere statsløse nasjoner mer folketallige enn kurderne

             Kilde: Wikipedia

 

  • Om Det juridiske fakultetet ved UiT: ett av landets tre juridiske fakulteter der man tilbyr 5-årig profesjonsutdanning (mastergrad) i jus. Studiet har 30 års-jubileum i år, mens fakultetet kan feire 20 år som eget fakultet.

 

Moe, Trude Haugseth
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Trude Haugseth Moe
Publisert: 09.02.17 00:00 Oppdatert: 10.02.17 12:08
Tromsø
Vi anbefaler