Ber samisk ungdom bidra til å berge språket

Rektor Anne Husebekk mener at flere samiske ungdommer må ta høyere utdanning for å sikre at morgendagens skolebarn skal få undervisning på samisk.
Brøndbo, Stig
Publisert: 06.02.17 21:00 Oppdatert: 06.02.17 21:53

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Anne Husebekk, er bekymret for framtiden til samisk som skolespråk om ikke flere samiske ungdommer velger å bli lærere. Foto: Stig Brøndbo
Elever fra samiskklassen ved Prestvannet skole i Tromsø underholdt med sang ved markeringen ved UiT i Tromsø Foto: Stig Brøndbo
I sin presentasjon av boken "Ethics in Indigenous Research. Past Experiences - Future Challenges" sa førsteamanuensis i urfolksstudier ved UiT, Torjer Olsen at han håper boken vil grunnlag for spennende debatter. Foto: Stig Brøndbo
Sara Margrethe Oskal leste fra egen diktsamling på samisk og fikk bistand fra leder ved Senter for samiske studier ved UiT, Else Grete Broderstad (t.v), til å lese en engelsk oversettelse av to dikt. Foto: Stig Brøndbo
Eilert Åhren avsluttet markeringen ved UiT i Tromsø med sang og musikk. Foto: Stig Brøndbo

Da Elsa Laula Renberg tok initiativ til det første samiske landsmøtet i Norge i 1917, var retten til undervisning på samisk i skolen en av kampsakene på landsmøtet.
– 100 år etter er ikke den kampen over. Det er altfor få samiske ungdommer som søker høyere utdannelse, og det er ikke lett å se hvordan samisk språk og kultur kan videreføres uten førskolelærere og lærere med samisk språk og kulturforståelse, mener Anne Husebekk, rektor ved UiT Norges arktiske universitet.

Vilje til å satse
I sin tale for dagen på markeringen av Samenes nasjonaldag ved UiT i Tromsø, kom Husebekk inn på flere samiske kampsaker gjennom de siste 100 år, men hun var mest opptatt av å se framover i tid.
– UiT har en spesiell oppgave knyttet til samisk språk, historie og kultur – og det er vi stolte av. Vi har også viljen til å satse enda mer på samisk, både alene og sammen med Samisk høgskole. Men vi får det ikke til uten studenter. Vi trenger flere studenter, mange flere studenter for å sikre at barn kan få en god, samisk utdanning også i framtiden, sa UiT-rektoren.

Språkkurs
I forrige uke lanserte UiT gratis programvare for maskinoversetting av tekst fra nordsamisk til norsk. Målet er at det skal bli lettere både å skrive og forstå nordsamisk tekst. På markeringen av Samenes nasjonaldag fortalte Husebekk om to nye initiativ som vil bli gjennomført ved UiT.
– Vi jobber blant annet med å utvikle en helt ny nettressurs om samisk kulturforståelse for alle lærere i Norge, og vi vil starte med samisk språkkurs for ledere ved UiT. Jeg gleder meg til å delta, sa Husebekk.

Joik og dikt
Samenes nasjonaldag ble markert ved UiT i Alta, Harstad og i Tromsø. I Alta og Harstad ble det arrangert flere seminarer, mens det i Tromsø var blant annet lansering av boken "Ethics in Indigenous Research. Past Experiences - Future Challenges". I tillegg var det kulturelle innslag både i Alta og i Tromsø med elever fra samiskklassene i de to byene.

Les også:
Utviklet unik kommunikasjon gjennom lek

Verdens første tekst-til-tale-program for urfolksspråk

Stavekontroll gir håp for truede språk

Brøndbo, Stig
Publisert: 06.02.17 21:00 Oppdatert: 06.02.17 21:53
Vi anbefaler