Disputas

Torsdag 19.januar disputerte Rita Kristin Klausen for ph.d-graden i helsevitenskap. Hun forsvarte avhandlingen «Relational insight and user involvement in the context of Norwegian community mental health care. A narrative analysis of service users' stories.»
Fottland, Anne Serine
Publisert: 25.01.17 00:00 Oppdatert: 13.02.17 12:42

Målet med studien var å undersøke brukernes innsikt i egen helse og behandling, og legge frem mulige tilnærminger som kan være til hjelp for å anerkjenne og nyttiggjøre seg av brukernes perspektiver i praksishverdagen i distriktspsykiatrien. Studien hadde et narrativt design.

Studien inneholder intervju med 30 brukere fra tre distriktspsykiatriske senter i Troms og Finnmark. Deltakernes fortellinger om innsikt og brukermedvirkning var i fokus. Studiens relevans var knyttet til hvordan innsikt kan anvendes i behandling, gjennom dialog i et narrativt orientert miljø, og på hvilken måte denne kunnskapen kan legge til rette for en aktivisering av brukermedvirkning.

Artiklene i studien omhandler alle dominerende fortellinger innenfor et sammensatt fagfelt som beveger seg i mange retninger. Artiklene ‘angriper’ innsikt og brukermedvirkning fra ulike perspektiver, og Klausen utvikler en ny forståelse av innsikt som begrep gjennom en analyse av brukernes fortellinger som samkonstruerte fortellinger i kontekst. Gjennom den narrative tilnærmingen får vi tilgang til å forklare innsikt som en relasjonell og dynamisk prosess, og ikke en egenskap som utelukkende bor inne i pasienten. Innsikt er en forutsetning for å kunne implementere brukermedvirkning.

Rita Kristin Klausen er ansatt som emneredaktør ved omsorgsbiblioteket.no, Senter for omsorgsforskning, nord.

Fottland, Anne Serine
Publisert: 25.01.17 00:00 Oppdatert: 13.02.17 12:42
Vi anbefaler