Fikk orden på livet

For 2 år siden gikk han på NAV – med avbrutt utdanning og uten lyse framtidsutsikter. Nå er lærlingen ved UiT Harstad invitert til Nordland Fylkeskommunes Opplæringskonferanse for å dele sine positive erfaringer, og for å gi gode råd til skolefolk.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 23.01.17 00:00 Oppdatert: 23.01.17 23:57
Harstad

Joachim Pedersen er vanligvis å finne på Servicetorget ved UiT Harstad – i skranken, bak et skilt som viser «IT Support».  Den kvikke og imøtekommende IKT-lærlingen er alltid parat til å hjelpe, både studenter og ansatte. Her blir han fram til våren 2018. Da vil han avlegge fagprøven.

Men det er ingen selvfølge at 21-årigen fra Steigen kom i gang med videregående utdanning. Joachim trekker fram betydningen av å ha gode, ivaretakende lærere, og et godt læringsmiljø.

Joachim Pedersen, klar for opplæringskonferanse i Bodø 24. og 25. januar. Foto: Kjetil Nilsen/UiT

Et skjellsettende møte 

- Møtet med Merete Bolstad på Oscarsborg videregående i Narvik ble helt avgjørende for meg. Hun oppfordret meg til å begynne på IKT servicefag vg2. Da hadde jeg gått halvannet år på NAV, etter å ha sluttet på en annen skole på grunn av mobbing. Skolen tok ikke tak i problemet, og jeg måtte bare gi opp, sier Joachim.

- Merete Bolstad derimot, la vekt på å skape samhold i kassen. Vi elever skulle være en ressurs for hverandre, var hennes filosofi. Noe av det første hun gjorde var å ta personlighetstest på alle i klassen. Deretter satte hun sammen elev-team, der hun for eksempel blandet ekstroverte og introverte. Slik skreddersydde hun et godt læringsmiljø.

Tillitsvalgt og elevrådsleder 

Joachim forteller at for hans del viste testen at han var et lederemne, og snart ble han valgt til klassens tillitsvalgte. Men det stoppet ikke der. Læreren mente det hadde vært stor stas for klassen om han ville stille som kandidat til ledervervet i elevrådet. Joachim tok utfordringen; forberedte en valgtale; og ble valgt.

- Det viktigste var likevel læringsmiljøet i klassen, og at jeg opplevde å ha funnet det rette faget. I utgangspunktet var jeg en typisk «3-er elev» - men med 4 på den første prøven, ble jeg inspirert til å sette en høy standard for meg selv. Og jeg lyktes - på de avsluttende fagene fikk jeg nesten bare 6-ere, sier Joachim.

I tiden som elevrådsleder kom han i kontakt opplæringsenheten i Norland fylkeskommune, og denne uken er han invitert til å delta på den årlige opplæringskonferansen i Bodø. Der vil han møte skoleeiere, skoleledere, rådgivere, lærere og andre som har en rolle innen videregående utdanning i hjemfylket - klar for å dele sine erfaringer. 

Nilsen, Kjetil
Publisert: 23.01.17 00:00 Oppdatert: 23.01.17 23:57
Harstad
Vi anbefaler