UiT-forsker blogger fra USA: - Oppholdet har blitt langt mer spennende enn forventet

Jusprofessor ved UiT, Øyvind Ravna, skriver blogg fra sitt forskningsopphold i Midtvesten i USA. Til nå har oppholdet blitt enda mer spennende enn han kunne tenke seg, med både presidentvalg og dramatiske demonstrasjoner. 
Moe, Trude Haugseth
Publisert: 10.01.17 13:57 Oppdatert: 10.01.17 13:50
Tromsø

Fra urfolks demonstrasjon mot en nytt oljerør, ved Standing Rock-reservatet i Nord-Dakota i desember 2016. Alle foto er fra Øyvind Ravnas blogg. Foto: Øyvind Ravna

Ravna og familien – kona og to barn –  ankom USAs Midtvest en måneds tid før det kontroversielle presidentvalget i november, og Ravna havnet også midt i til dels voldelige demonstrasjoner mellom staten og urfolk i Standing Rock – en sak som er midt i kjernen av det Ravna forsker på. Dette og mye mer om livet i Midtvesten kan du lese om på bloggen hans.

Vil nå ut til folk med historier om urfolk 

Det var avisa Nordlys som foreslo at Ravna skulle blogge fra sitt forskningsopphold på avisas nettsider.

– Det er en måte å nå ut til folk med historier om mennesker, samfunn, kultur, rettslige spørsmål - primært om urfolk - men også mer generelt om livet i Midtvesten, mener jusprofessoren. 

Øyvind Ravna, jusprofessor ved UiT, blogger fra sitt forskningsopphold i USAS Midtvest. - Blogging er en måte å nå ut til folk med historier om urfolk, samfunn og generelt om livet i Midtvesten, mener Ravna. Foto: Privat

Mer spennende enn forventet

– Og jeg må jo ta med at jeg har kommet til USA i en langt mer spennende tid enn jeg hadde forventet - både på grunn av det uventede resultatet av presidentvalget - men også "Standing Rock-saken", som jo går rett inn i det jeg skal forske på, sier Ravna.

Dramatisk demonstrasjon 

Ved Standing Rock opplevde Ravna at en fredelig demonstrasjon av urfolk og naturvernere mot en oljeledning som truer deres vannkilde, ble brutalt slått tilbake av amerikansk politi, blant annet med tåregass, gummikuler og vannkanoner. Mange demonstranter endte opp såret og på sykehus, ifølge Ravnas blogg.

Lite kunnskap om amerikansk urfolk

Jusprofessoren ønsker å få frem mer kunnskap om dagens situasjon for USAs urfolk.

– Mange kjenner godt til 1800-tallets kriger og overgrep, men det er ikke mye man vet om situasjonen i dag. Altså kunnskap om såvel rettighetsforhold som sosiale og økonomiske forhold i reservatene i det 21. århundre, sier Ravna.

Forsker på urfolks rettigheter

Forskningsprosjektet til Ravna er å undersøke hvordan rettighetene land og naturressurser til amerikanske urfolk ivaretas og reguleres etter amerikansk og internasjonal lov - med en sammenlikning til forholdene i de nordiske land. Han har et spesielt fokus på urfolket på høyslettene - prærien - i Midtvesten, i området vest for Missouri-elva. 

 Mest levende urfolkskultur i USA

– Her finner man både den mest interessante historien og de mest interessante rettslige spørsmålene. Fra 1851 har man her hatt helt klare avtaler mellom urfolket og USA, til og med faste landegrenser -  som gjennomgående er blitt brutt. Man har sågar en høyesterettsdom fra 1980 som slår fast at euro-amerikanernes beslag av deler av "The Great Sioux Reservation" var ulovlig. Så altså mye spennende juss! forteller jusprofessoren,

– Dette området var de siste som ble innlemmet i USA - hvis vi ser bort fra Alaska og Hawai - og her finner man den mest spennende og levende urfolkskulturen i USA i dag, utdyper Ravna. Han skryter også av fagmiljøet ved American Indian Studies Program ved University of Wyoming, der han er gjesteforsker.

Jusprofessor Øyvind Ravna studerer rettighetene til amerikanske urfolk, med spesielt fokus på folket tilknyttet prærien i Midtvesten. Foto: Øyvind Ravna

Handler om rettferdighet 

Ravna har selv samisk bakgrunn, men sier at grunnen til at han er opptatt av urfolksrett er langt videre forankret enn eget opphav.

– Det er nettopp et spørsmål om likeverdig behandling, like muligheter til å lære eget språk, kultur, de samme muligheter til å ha adgang til land og ressurser på sine egne premisser – rett og slett spørsmål om rettferdighet. Dette er ting som det fortsatt må jobbes med i Norge, og alt dette går jo rett inn i de mest sentrale sidene av rettsvitenskapen: altså ikke bare rett – men rettferdighet, sier Ravna.

Historier fra området og valget

Ravna har også blogget blant annet om hvordan dagens urfolk i området minnes Sitting Bull og de falne fra Wounded Knee-massakren, hvordan man feirer jul i indianerreservatet, og om historien til området og urfolket der. Samt flere stemningsrapporter fra Midtvesten under presidentvalget.

 På spørsmål om hvordan stemninga er nå, et par måneder etter valget, svarer Ravna:

– Etter valget var det overraskelse, og kanskje sjokk, i hvert fall i universitetskretser. Nå er det vel helst spørsmålstegn: hva vil komme? avslutter jusprofessoren, som skal være i USAs Midtvest fram til slutten av juni i år.  

Trives

Hele familien har funnet seg godt til rette i den lille byen Laramie. Kona til Ravna skriver på en doktorgrad, og ungene har allerede fått venner på skolen og i skimiljøet. 

Vi som er igjen her hjemme kan se fram til nye, interessante blogginnlegg fra Midtvesten i månedene som kommer.

Alle blogginnleggene samlet finner du her.

 

Denne saken er et innlegg i Det juridiske fakultets spalte "Innblikk i forskernes verden". Her deler forskerne av sine opplevelser og erfaringer fra faglige opphold i utlandet, konferanser eller andre ting de har deltatt på. 

Moe, Trude Haugseth
Publisert: 10.01.17 13:57 Oppdatert: 10.01.17 13:50
Tromsø
Vi anbefaler