Håper på endret praksis for slagpasienter

- Pasienter med hjerneslag kan oppleve å få akkurat de samme psykiske reaksjoner som er forenelig bl.a. med depresjonssymptomer, men helsevesenet har mest fokus på somatiske problemstillinger. De psykiske reaksjoner blir i altfor stor grad oversett.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 19.12.16 00:00 Oppdatert: 19.01.17 18:13
Harstad

Tone Glefjell har nettopp fullført sin master i Funksjonshemming og deltakelse ved UiT Harstad, med en avhandling om slagpasienter.

Tone Glefjell håper helsevesenet kan hente lærdom fra funnene i hennes avhandling om slagpasienter. Foto: Kjetil Nilsen/UiT

Selv har hun bakgrunn som spesialistergoterapeut, ansatt ved Universitetssykehuset Nord-Norge i Harstad. 


Tematikk fra eget arbeidsfelt
- Funksjonshemming og deltakelse er en erfaringsbasert master, og det ga meg mulighet i studiet til å kombinere teori med egen praksis. Jeg har flere års erfaring både fra psykiatrisk poliklinikk, og med rehabilitering av pasienter etter hjerneslag.

- Arbeidet med avhandlingen ga meg en fin anledning til å hente tematikk fra eget arbeidsfelt - med undring over problemstillinger  knyttet til depresjon i etterkant av hjerneslag, sier hun.    

Seks dybdeintervjuer
I avhandlingen «Psykiske reaksjoner i etterkant av hjerneslag: en intervjustudie», har Glefjell basert seg på seks dybdeintervjuer. I sine funn peker hun bl.a. på at informantene opplever ulike psykiske reaksjoner i etterkant av hjerneslag som er identiske med de diagnostiske depresjonskriteriene som personer uten hjerneslag beskriver.

- Vi vet at livssituasjonen etter hjerneslag gjerne endrer seg betydelig. Mine informanter opplevde mange tap. Aktivitet og deltakelse arter seg forskjellig. Man kan delta – være med – uten nødvendigvis å måtte utføre praktiske oppgaver. Dette beskrives likevel som betydningsfullt for mestringsopplevelsen og den psykiske helsen. Men jakten på mestring kan også bli en belastning, og man kan spørre seg om det blir plass til livet når man hele tiden skal prestere.   

Relevant tilbud fraværende
Glefjell sier at hennes funn tyder på at helsepersonell ikke ser ut til å ha fokus på informantenes psykiske vansker, tanker og følelser etter hjerneslaget.

- Dette er psykiske helseutfordringer som informantene ønsker hjelp for å håndtere, men et slikt tilbud synes fraværende. De blir altså ikke behandlet på lik linje med andre som trenger hjelp for sine depresjonssymptomer. Som en av informantene mine uttrykte det: - Ingen spurte meg hvordan jeg hadde det.  

Helsevesenet er i dag oppdelt og organiserer tjenester på en måte som kan være ugunstig for ivaretakelse av  mennesker som sliter med både somatiske og psykiske helseutfordringer på samme
tid, konkluderer Tone Glefjell. 

- Men jeg håper at sykehuset jeg jobber ved kan hente lærdom fra funnene i avhandlingen, og at den kan bidra til å endre praksis, tilføyer hun. 

Nilsen, Kjetil
Publisert: 19.12.16 00:00 Oppdatert: 19.01.17 18:13
Harstad
Vi anbefaler