Ungt forskertalent skal utvikle ny sensor

Jana Jágerská ved Institutt for fysikk og teknologi er tildelt støtte gjennom Norges forskningsråd til et forskerprosjekt i klassen unge forskertalenter. Prosjektet skal utvikle en ny og bedre sensor for å oppdage metan i atmosfæren.
Antonsen, Geir
Publisert: 16.12.16 00:00 Oppdatert: 19.12.16 12:19
Tromsø

Foreslått design av integrert nanofotonisk bølgeleder kledd med en spesiell polymer-film for pre-konsentrasjon og sensitiv deteksjon av metan. Bilde: Jana Jágerská

Etter den plutselige økningen av metan i atmosfæren fra målinger i 2014 og 2015, har utslipp av metan blitt et alarmerende tema som opptar både det vitenskapelige miljøet og samfunnet for øvrig.

Prosjektet MId-infrared CRyptophane-enhanced On-chip Sensor (MICRO-Sense) vil ta tak i temaet gjennom å utvikle en ny, integrert sensor for deteksjon av metan. Blan annet skal man identifisere metankilder i Arktis ved bruk av droner.

Målet er å utvikle en sensor som kan detektere metan i atmosfæren med omkring 1000 ganger høyere nøyaktighet enn eksisterende sensorer innenfor samme pris- og størrelseskategori. Dette skal oppnås gjennom en unik kombinasjon av nytt design av mid-infrarøde optiske bølgeledere og pre-konsentrasjon av metan direkte på chipens overflate.

Hvis prosjektet lykkes, vil sensoren være den første integrerte sensoren i stand til å måle metan på og under bakgrunnsnivå for metan i atmosfæren.

Prosjektet har en kostnadsramme på 11,4 millioner norske kroner, hvorav forskningsrådet finansierer inntil åtte millioner. Finansieringen vil dekke stillingene til Jágerská og en ph.d.-student, fabrikasjonskostnader ved NTNU NanoLab i Trondheim, samt utstyr og driftskostnader ved et nytt mid-infrarødt nanofotonikk-laboratorium ved UiT.

Prosjektet ledes av Jana Jágerská ved Institutt for fysikk og teknologi i tett samarbeid med førsteamanuensis Jørn Hansen ved Institutt for kjemi. Øvrige samarbeidspartnere er Norut i Tromsø, NTNU i Trondheim, ORC Southampton i England, ENS Lyon i Frankrike og ETH Zürich i Sveits.

Jana Jágerská er et av 14 nye unge forskertalenter i Norge som fikk støtte fra forskningsrådet, og det eneste forskerprosjektet tildelt UiT gjennom FRINATEK i årets runde.

Antonsen, Geir
Publisert: 16.12.16 00:00 Oppdatert: 19.12.16 12:19
Tromsø
Vi anbefaler