- Syria har selv alltid mottatt flyktninger

-  Vi syrere klarer ikke å forstå hvordan vi blir behandlet som flyktninger – vi, som selv har hjulpet så mange opp igjennom historien.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 12.12.16 00:00 Oppdatert: 12.12.16 20:53
Harstad

Bassam Minzalji var svært tydelig i sitt budskap under Syria-seminaret som ble avviklet sist uke ved UiT Harstad, i regi av avdeling vernepleie og NAV Harstads flyktningteam, i samarbeid med organisasjonen IOM – International Organization for Migration.

Bassam Manzalji. Foto: Kjetil Nilsen

Selv er Minzalji vel etablert i Norge, etter 28 år i landet. Den opprinnelige overstyrmannen i den syriske marinen, utdannet seg til sosionom her, og jobber nå i Bergen kommune.

Hjertet fortsatt i Damascus
- Jeg har det godt, men selv etter så lang tid i Norge, med god jobb, barn og norsk kone; hjertet mitt er fortsatt i Damascus, innrømmer han. Situasjonen i hjemlandet fortviler.

– Det er i dag i overkant av 4,7 millioner syriske flyktninger i nabolandene Libanon, Tyrkia, Jordan og Irak. I tillegg har nærmere en million søkt asyl i Europa, og inne i Syria har over 13 millioner et sterkt behov for bistand.        

Men nå har muligheten for syrere til å søke trygghet og tilflukt i nabolandene, blitt strammet inn, opplyser han.
– Tyrkia har innført visumplikt før innreise. Libanon krever at syrere må ha en kausjonist, og at hotell er bestilt på forhånd. Dessuten får ikke flyktninger som har kommet inn i Libanon etter 1. januar 2015 registrere seg hos UNCHR – FNs høykommissær for flyktninger. Heller ikke Jordan slipper i dag inn syriske flyktninger, uten at de har en kausjonist.    

Ufattelige lidelser for den syriske sivilbefolkningen. Foto: Kjetil Nilsen /UiT

Syrere har ingen flyktninghistorie
- Vi syrere har aldri opplevd å være flyktninger tidligere. Vi har ingen flyktninghistorie, men har tvert imot vært åpne for å ta imot flyktninger, til alle tider. For eksempel har vi huset palestinere, helt siden 1948. I dag er det en halv million palestinske flyktninger i Syria. Når 8.000 syriske flyktninger kommer til Norge, blir det ramaskrik, sier han oppgitt.

- Du hører for eksempel aldri flyktninger i Syria bli omtalt som «lykkejegere». Vi syrere kan derfor ikke forstå hvordan vi blir behandlet når det nå er vi som er tvunget til å bli flyktninger på grunn av krigshandlinger, sier Bassam Minzalji, som under seminaret representerte organisasjonen IOM – International Organization for Migration.

- Victims deserve justice, sang Abazaar Musa - Harstads fribymusiker, opprinnelig fra Sudan Foto: Kjetil Nilsen /UiT

Omplassering av flyktninger
IOM har sitt hovedkontor i Geneve, og ble opprinnelig grunnlagt for å bistå i arbeidet med omplassering av flyktninger etter andre verdenskrig. Siden 2002 har IOM hatt eget kontor i Oslo, og jobber blant annet med kulturorientering for flyktninger som skal omplasseres til Norge.  

Syria-seminaret ved UiT Harstad var åpent for alle interesserte, og hadde 50 – 60 deltakere, der bl.a. ulike kommuner, flyktningmottak og NAV var representert.   

Nilsen, Kjetil
Publisert: 12.12.16 00:00 Oppdatert: 12.12.16 20:53
Harstad
Vi anbefaler