Forskning ved CTCC er sitert over 10 000 ganger

Det er snart 10 år siden Senter for beregningsbasert kjemi ble opprettet som et senter for fremragende forskning ved UiT og UiO, forskningen deres siteres nå flittig over hele verden.
Os, Vibeke
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Vibeke Os
Publisert: 06.12.16 18:00 Oppdatert: 07.12.16 08:13

portrett Helgaker
Leder ved CTCC - senter for beregningsbasert kjemi, Trygve Helgaker, UiO. Foto: CTCC

Siteringer er antall ganger et vitenskapelig arbeid blir referert til i andre forskere sitt arbeid, ikke ulikt en «deling» eller «like» på sosiale medier.

–Det store antallet av siteringene betyr at forskningen som gjøres ved senteret vårt blir lagt merke til internasjonalt og er med på å legge premissene for utviklingen av fagfeltet, sier Trygve Helgaker (UiO) som leder senteret.

Med nåværende prorektor Kenneth Ruud i spissen, ble UiT og UiO i 2007 tildelt et SFF – Senter for fremragende forskning. Senteret er delt likt mellom UiT Norges arktiske universitet og Universitetet i Oslo, med totalt 60 ansatte fordelt på de to universitetene.

700 vitenskapelige arbeider
I perioden siden oppstart har forskerne ved senteret publisert 700 vitenskapelige arbeider, som altså er sitert totalt over 10 000 ganger.

Ofte er det oversiktsartikler som får mange siteringer fordi disse oppsummerer forskningen innen et bredere område og beskriver de store utviklingstrekk i faget. Men den mest siterte artikkelen ved senteret er en artikkel fra 2008 som beskriver en ny metode for å vurdere om ulike beregninger er pålitelige eller ikke. At dette er et viktig arbeid reflekteres i at artikkelen har blitt sitert mer enn 600 ganger på 8 år. Til sammenlikning er det mindre enn 15 000 artikler som gjennom tidene har blitt sitert mer enn 1000 ganger totalt.

Bjørn Olav Brandsdal, UiT er nestleder ved senteret. Foto: Vibeke Os

Vil beregne prosesser inne i kroppens celler
Senterets forskningsområde, beregninger av molekylers elektronstruktur, kan virke noe abstrakt for folk flest og på oppfordring om å gi en kort populærversjon kan nestleder ved CTCC, Bjørn-Olav Brandsdal (UiT) fortelle følgende: –Vi løser de fysiske likningene som beskriver bevegelsene til de minste byggesteinene i molekyler, nemlig elektroner og kjerner. Dette er kompliserte likninger, men med dagens datamaskiner kan slike beregninger brukes til å forutsi utfallet av kjemiske reaksjoner, ofte med større nøyaktighet enn eksperimentelle forsøk.

 

Ifølge Helgaker er nøyaktigheten av beregninger som kan gjøres på moderne datamaskiner god for molekyler med opp mot 200 atomer. For større molekyler må man bruke ulike forenklede modeller. Disse modellene blir bedre og bedre for hver dag, blant annet gjennom den forskningen som gjøres ved senteret. Allerede i dag brukes beregninger i stor utstrekning som et supplement til eksperiment, og gjør det enklere og hurtigere for kjemikere å utvikle nye legemidler og nye materialer. For eksempel arbeider forskere ved CTCC med å beregne hvordan man skal lage nye og mer effektive antibiotika og med å finne nye materialer til bruk i neste generasjons solceller.

Les mer:
CTCC sin mest leste artikkel: "Excitation energies in density functional theory: An evaluation and a diagnostic test". M.J.G.Peach, P.Benfield, T.Helgaker and D.J.Tozer, J.Chem.Phys. 128, 044118 (2008).

Tidsskriftet.no: Hvor ofte blir artikkelen sitert

 

Os, Vibeke
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Vibeke Os
Publisert: 06.12.16 18:00 Oppdatert: 07.12.16 08:13
Vi anbefaler