Gratis matematikk- og norskkurs til de som vil bli lærer i nord

Elever i Finnmark og Nord-Troms som trenger å forbedre karakterer for å ta lærerutdanning får nå tilbud om hjelp fra UiT. Kunnskapsministeren roser tilbudet som har søknadsfrist 9. januar.
Brøndbo, Stig
Publisert: 05.12.16 17:00 Oppdatert: 05.01.17 15:28
Tromsø Alta Hammerfest Kirkenes

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er svært fornøyd med at UiT Norges arktiske universitet og Alta videregående skole nå tilbyr kurs i matematikk og norsk til de som trenger å forbedre matematikk- og norskkarakteren for å starte på lærerutdanning. Tilbudet blir gitt i Hammerfest, Alta, Kirkenes og på Storslett. Foto: Stig Brøndbo

Robin Paulsen og Christine Hasti ønsker å bli lærere når de blir ferdig med videregående i 2017. De setter stor pris på tilbudet om de eksamensrettede kursene i norsk og matematikk som starter i januar. Foto: Stig Brøndbo
UiT Norges arktiske universitet og assisterende instituttleder Tore Nesheim fikk skryt av kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen for å tenke nytt når det gjelder rekruttering til lærerutdanningene i nord. Foto: Stig Brøndbo

Lærermangelen i Finnmark er stor, og i løpet av de neste årene vil det bli behov for 200 lærere. Samtidig har mange av de som ønsker å utdanne seg til lærer ikke gode nok karakterer i fagene norsk og matematikk til å starte på lærerutdanningen.
– Derfor tilbyr vi nå gratis, eksamensrettet kurs til de som ønsker å bli lærere, men som trenger å forbedre karakteren i matematikk og norsk, sier Tore Nesheim, assisterende instituttleder ved Institutt for lærerutdanning og pedagogikk.

Flere steder
Fra høsten 2017 gir UiT Norges arktiske universitet tilbud om lærerutdanning på Storslett, i Alta, i Hammerfest og i Kirkenes, og tilbudet om ekstra undervisning i matematikk og norsk starter opp i januar på de samme stedene.
– De siste årene har vi hatt bra søkning til lærerutdanningen, men mange har ikke kommet inn fordi de ikke har tilfredsstilt minimumskravet om karakteren 3 i norsk og 4 i matematikk. Vi ønsker å hjelpe dem med dette kurset, sier Nesheim.

Fornøyd minister
– Dette er et kjempebra prosjekt. Den tryggeste måten å få finnmarkingene til å jobbe i Finnmark er å utdanne dem i Finnmark, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen. Han håper at mange vil benytte seg av tilbudet og at det blir en suksess. Det tror assisterende instituttleder Tore Nesheim.

– Vi er nødt til å tenke annerledes for å øke rekrutteringen til yrket, og dersom vår måte å jobbe på blir en suksess, kan dette kanskje bli en nasjonal løsning for å få opp søkertallene til lærerutdanningen, sier Nesheim. Det er kunnskapsministeren helt enig i.

Samarbeid
Da Torbjørn Røe Isaksen fikk presentert den nye modellen for lærerutdanning i Nord-Troms og Finnmark og muligheten til å kvalifisere seg gjennom kurs i norsk og matematikk, var han full av lovord.
– Men i tillegg til å utdanne flere lærere i nord, er vi også nødt til å tenke på hvordan vi sammen skal få rekruttert flere til yrket, for eksempel få flere som utdanner seg andre steder til å reise hjem for å jobbe, sier Røe Isaksen.

Svært glad
­ Målet mitt er å bli lærer og så reise hjem til Vadsø for å jobbe der, sier Robin Paulsen på Alta videregående skole. 19-åringen er russ i år og håper å kunne starte lærerutdanning for trinn 5.-10. allerede fra høsten – om han kommer inn.
– Tilbudet om ekstra undervisning i matematikk og norsk er kjempebra, og jeg kommer til å melde meg på for å være sikker på at jeg får gode nok karakterer, sier Paulsen. Det samme sier Christine Hasti, som håper å kunne starte på lærerutdanning for trinn 1.-7. høsten 2017.
– Jeg har også flere venner som blir svært glad for å få dette tilbudet. At tilbudet blir gitt flere plasser i Finnmark er veldig bra, mener Hasti.

Søknadsfrist 9. januar
Undervisningstilbudet har fått navnet lærerpakken. Tilbudet er utviklet i samarbeid med Opus på Alta videregående skole og har søknadsfrist 9. januar. For å gi en best mulig oppfølging av de som melder seg på, er det satt en øvre grense på 60 deltakere. Kursene starter 16. januar og varer til 11. mai. I perioden blir det 15 kursøkter, hver på tre timer.

Her kan du lese mer om kursinnholdet og melde deg på.

Brøndbo, Stig
Publisert: 05.12.16 17:00 Oppdatert: 05.01.17 15:28
Tromsø Alta Hammerfest Kirkenes
Vi anbefaler