– God følelse at noen har tro på det vi gjør

Sju studenter har fått stipend fra Det juridiske fakultetet for å skrive masteroppgave. Oppgavene dreier seg blant annet om samiske barns rettigheter i barnevernet, faunakriminalitet og – har du alltid lurt på hva konneksitet er, så bør du lese videre!
Moe, Trude Haugseth
Publisert: 02.12.16 00:00 Oppdatert: 05.12.16 13:40
Tromsø

Fikk stipend for å skrive masteroppgave i rettsvitenskap: Fra v. Ingvild Myrvang,Nikolai Schirmer, Ane-Kristin Bustnesli, Marie Slyngstadli, Tord Pedersen, Harald Trosdahl og Simen Angell Nicolaysen. Foto: Trude Haugseth Moe, UiT.

– Det føles veldig bra at fakultetet har tro på det du gjør! Og det er også deilig å slippe å jobbe så mye ved siden av, sier masterstudent i rettsvitenskap, Ingvild Myrvang, fornøyd.

Hun skriver en liten master innen same- og urfolksrett. Oppgaven dreier seg om samiske barns rettigheter innen barnevernet.

– Det er utfordrende når samiske barn blir plassert i fosterhjem hos en norsk familie. De har rett til å utøve sitt språk og kultur – og den rettigheten mister de når de bor sammen med en norsk familie, forklarer Ingvild.

Hull i lovverket

Ane-Kristin Bustnesli har fått stipend for å skrive masteroppgave om faunakriminalitet.

Hun mener det kan være et hull i lovverket som handler om å plukke egg i naturen. En del av problemet er at regelverket som skal beskytte faunaen er veldig fragmentert. Det er en del av tre lover: både naturmangfoldloven, straffeloven og viltloven. Dette skaper utfordringer når man skal tolke loven.

– Jeg mener man burde gjøre loven så enkel at det er mulig å forstå hva som er straffbart og ikke, forklarer Ane-Kristin, som ser fram til å finne ut mer om dette i sin store masteroppgave.

Konneksitet..? 

Harald Trosdahl skal skrive om "Det formuerettslige konneksistetsbegrepet".  

– Eh... Hva er det? 

– He he. Jeg skal prøve å forklare: Konneksitet er et vilkår for retensjonsrett, detensjonsrett og utvidet motregningsrett. Vilkåret innebærer at det må være en viss sammenheng mellom henholdsvis besittelse og et krav, og mellom to fordringer. Et eksempel på en situasjon hvor konneksitet må vurderers i relasjon til retensjonsrett, er når bilverksted ikke vil utlevere bilen din før du betaler regningen. 

Tar imot med takk

Også Marie Slyngstadli, Tord Pedersen, og Simen Angell Nicolaysen har fått stipend for å skrive stor masteroppgave i rettsvitenskap. 

– Vi tar imot med takk! Det er godt å kunne konsentrere seg om oppgavene uten bekymringer for løpende utgifter, samtykker alle studentene.

Mulig forskerkarriere?

Det juridiske fakultetet fordeler dette året seks stipender á kr 100 000 til studenter som vil skrive stor master, pluss tre stipender á 50 000 til liten master.

– For å motta stipend, er det et krav om gode karakterer. Prosjektbeskrivelsen må også ha en viss realisme og være faglig interessant, sier prodekan for utdanning, Gunnar Eriksen.

Eriksen fortelle at de har en liten baktanke med stipendene og karakterkravene.

– Vi tenker jo på sikt på rekruttering inn i stipendiatstillinger. En stor master kan være en mulig forberedelse til en forskerkarriere, sier prodekanen. 

Moe, Trude Haugseth
Publisert: 02.12.16 00:00 Oppdatert: 05.12.16 13:40
Tromsø
Vi anbefaler