Hva gjør du nå, Bodil?

Hun var Høgskolen i Harstads siste rektor - men etter fusjonen med UiT; hvor ble hun av?
Nilsen, Kjetil
Publisert: 29.11.16 00:00 Oppdatert: 29.11.16 11:28
Harstad

Skal du oppsøke «gammel-rektor» Bodil Olsvik nå, finner du henne enklest ved å ta turen til UiT Harstads leide lokaler i Havnegata 1.    

I "rugekassen"
- Oppe i tredje etasje har vi i noen år hatt en slags «rugekasse» for interne stipendiater – en stille sone. Her er jeg plassert nå, sier Bodil, som egentlig er inne i et såkalt faglig oppdateringsår etter sin periode som rektor. 

Bodil Olsvik (t.v.), den siste rektor ved HiH, og Anne Husebekk, den første rektor ved det fusjonerte UiT Norges arktiske universitet. Foto: Kjetil Nilsen/UiT

- Før jeg tiltrådte som rektor høsten 2011, ble jeg tilsatt i en stipendiatstilling på barnevernsutdanningen. Jeg rakk å avlegge ett dr.gradskurs før jeg satte meg i rektorstolen.

- Så fra nyttår trer jeg formelt inn i stipendiatstillingen igjen, og fortsetter doktorgradsløpet, opplyser hun.    

Skjønnsutøvelse av ledelse
Temaområdet for forskningsprosjektet som skal bli hennes avhandling, er knyttet til ledelse innen barnevernet. Ikke helt tilfeldig, ettersom hun tidligere bl.a. har bakgrunn som avdelingsdirektør i Bufetat. 

- Det er bruk av skjønn innenfor utøvelse av ledelse i det kommunale barnevernet jeg ønsker å se spesielt på, sier hun. - Barnevernsledere står nemlig i en spesiell stilling. På samme måte som kommunelegene, er de gitt en spesiell myndighet i lovverket. Ifølge barnevernsloven handler ikke barnevernsleder på delegert myndighet fra rådmannen i faglige spørsmål, men står over denne.

Lite forskning på området
- Det interessante er da; hvor stort rom for reell skjønnsutøvelse opplever disse lederne? I hvor stor grad brukes skjønn som grunnlag for beslutninger? I hvilken grad opplever de seg skviset som mellomledere - mellom kommunale økonomiske krav på den ene siden, og faglige standarder og nasjonale føringer på den annen?

Bodil opplyser at det er gjort lite forskning på ledelse og skjønn, og hvordan lederskap utøves i denne sammenheng. Det er også lite forskning på ledelse av barnevernet.  I vårsemesteret starter hun arbeidet med innhenting av empiri. I alt 20 – 25 barnevernsledere skal intervjues. I tillegg skal hun observere dem nærmere i arbeidshverdagen.              

Avhandlingen vil etter planen være ferdig i 2020.  

Nilsen, Kjetil
Publisert: 29.11.16 00:00 Oppdatert: 29.11.16 11:28
Harstad
Vi anbefaler