Nyttig fagutviklingstur til Roma

– Vi lyktes å få samlet nesten alle våre fagansatte på avdeling Vernepleie, og reiste til Roma med fagutvikling på dagsorden.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 23.11.16 00:00 Oppdatert: 05.12.16 13:40
Harstad

– Noen av våre kollegaer deltok på en konferanse i Italia i fjor. Der kom de blant annet i kontakt med en interessant italiensk organisasjon som jobber for å bedre levekårene for mennesker med utviklingshemming. Nærmere bekjentskap med denne organisasjonen, var derfor en viktig målsetting med turen, sier avdelingsleder; professor Bjørn-Eirik Johnsen  

Organisasjonen han refererer til, kalles ANFFAS. Det er den italienske «søsterorganisasjonen» til Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU). Den ble grunnlagt allerede i 1958 – ni år før NFU.  

Rettighetsarbeid for utviklingshemmede
– Før avreisen til Italia, ønsket vi å skaffe oss et utenfra-blikk på rettighetsarbeidet som gjøres for mennesker med utviklingshemming – både nasjonalt og internasjonalt. I den forbindelse inviterte vi lederen for NFU, Jens Petter Gitlesen, hit til et internseminar. I tillegg til arbeidsinkludering, er NFU svært opptatt av problemstillinger knyttet til den såkalte vergemålsloven, opplyser Johnsen.

Ifølge vergemålsloven, kan en person fratas sin rettslige handleevne, etter dom, men rettsikkerheten er høy, så dette skjer sjelden. Likevel blir mange umyndiggjort ved at de, etter uttalelse fra lege, fratas sin samtykkekompetanse.

ANFFAS og Sapienza universitetet
– I Italia fant vi at ANFFAS er opptatt av mye av de samme problemstillingene som NFU – spesielt gjelder det kampen for arbeidsinkludering. På det området er likevel den italienske organisasjonen mer praktisk handlingsorientert, mens NFU jobber mer politisk, sier Bjørn-Eirik Johnsen.    

Besøket fra UiTs avdeling vernepleie fikk medieoppmerksomhet. En lokal TV-stasjon laget nyhetsinnslag om akademikerne fra det høye Nord.  

Under besøket i Roma, benyttet delegasjonen fra avdeling vernepleie også anledningen til å knytte kontakt med fagmiljøer ved Sapienza universitetet - også kjent som University of Rome. Der møtte de forskere som hadde overlappende forskningsfelt, og muligheter for framtidig forskningssamarbeid ble sondert.  Sapienza er det største universitetet i Europa, og et av verdens eldste - grunnlagt så tidlig som i 1303. 

Nilsen, Kjetil
Publisert: 23.11.16 00:00 Oppdatert: 05.12.16 13:40
Harstad
Vi anbefaler