– Vi risikerer å miste demokratiet

– Vi må diskutere det verdensomspennende etterretningssystemet som radarene våre er en del av, ellers risikerer vi å miste demokratiet slik vi kjenner det i dag, mener professor Tone Bleie. Mandag starter konferansen Militær etterretning og den demokratiske blindsonen.
Brøndbo, Stig
Publisert: 07.10.16 10:15 Oppdatert: 07.10.16 10:19

Norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk har endret kurs ovenfor Russland, og den nye politiske holdningen skaper nye utfordringer for Norge og Nord-Norge som arena for høyteknologisk etterretning, sier Tone Bleie, professor ved UiT Norges arktiske universitet. Foto: Stig Brøndbo

– Både lokalsamfunnene som er verter for etterretningsstasjoner og offentligheten har valgt en selvpålagt taushet om hva som faktisk skjer her i nord, mener Tone Bleie, professor i samfunnsplanlegging og kulturforståelse, ved Institutt for sosiologi, statsvitenskap og samfunnsplanlegging, UiT Norges arktiske universitet. Det ønsker hun og flere kollegaer ved UiT å gjøre noe med, og konferansen som starter i Vadsø mandag kom til som et felles nordlig initiativ fra UiT, Barents Press Norge og Barents Press Russland, PEN Norge og Formidlingskraft AS i Vadsø.

– Målet er at dette skal bli den første konferansen i en serie arrangement som åpner opp for en informert, offentlig debatt om Nord-Norge sin globale betydning innen militær etterretning, sier UiT-professoren.

 

Oppløsning

At konferansen er viktig, er Tone Bleie ikke i tvil om.

– Det politiske klimaet har blitt kjøligere, og verden er i endring også sikkerhetspolitisk. Vi ser også at internasjonal rett om krigens regler stadig oftere blir brutt, sier hun. Derfor mener UiT-professoren at det blir enda viktigere å stille kritiske spørsmål som bidrar til en offentlig debatt om hvordan den høyteknologiske etterretningsvirksomheten kan sikre eller true en langsiktig stabilitet og fredelig sameksistens.

 

Forskningsdiplomati

Til konferansen i Vadsø kommer nasjonale og lokale politikere fra vertskommuner for etterretningsinstallasjoner, russiske akademikere og undersøkende journalister. På listen med foredragsholdere står også norske, russiske og amerikanske spesialister på internasjonal sikkerhet, etterretning og forskningsdiplomati. Fra UiT bidrar foruten Tone Bleie selv, også professor Rasmus Gjedssø Bertelsen og professorene Halvard Tjelmeland og Stian Bones, som begge har skrevet om Norges forhold til Russland gjennom to hundre år.

– Vi inviterte også tidligere ansatte i Etterretningstjenesten, men mange turte ikke stille opp til tross for at de mener debatten er viktig, sier Bleie.

 

Knutepunkt

UiT-professoren mener den offentlige debatten om etterretningen i nord burde kommet tidligere. I en kronikk skriver hun sammen med UiT-professor Rasmus Gjedssø Bertelsen blant annet at Nord-Norge på grunn av sin geopolitiske plassering i hele etterkrigstiden har vært arena og knutepunkt for militær etterretning.

– Norsk utenriks- og sikkerhetspolitikk har endret kurs ovenfor Russland, og den nye politiske holdningen skaper nye utfordringer for Norge og Nord-Norge som arena for høyteknologisk etterretning, sier Tone Bleie.

Deler av programmet på konferansen tirsdag blir streamet av NRK.

 

Brøndbo, Stig
Publisert: 07.10.16 10:15 Oppdatert: 07.10.16 10:19
Vi anbefaler