Med lærebok i mikroøkonomi

– Mikroøkonomi er et godt sted å begynne, for eksempel om man vil endre klimaproblemene i verden.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 04.10.16 00:00 Oppdatert: 05.10.16 09:01
Harstad

Amanuensis Viggo Andreassen ved Handelshøgskolen ved UiT i Harstad, snakker seg fort varm om emnet mikroøkonomi. Foran ham på skrivepulten ligger læreboken Innføring i mikroøkonomi. For økonomisk administrative studier – rykende fersk fra trykkeriet. Sammen med Ivar Bredesen, dosent ved Handelshøgskolen ved HiOA, og Joachim Thøgersen, førsteamanuensis ved Handelshøgskolen ved HiOA, står han som medforfatter bak denne flere hundre siders læreboken, lekkert illustrert i firefarget trykk.  

Viggo Andreassen med læreboken som er på pensum ved alle øk.adm utdanningene på Handelshøgskolen UiT Foto: Kjetil Nilsen

Konsument- og produsentadferd

Når vi ber om en enkel forklaring på hva mikroøkonomi er, får vi opplyst at det kort fortalt handler om den økonomiske adferden til konsumenten og produsenten. I tillegg inngår også markedsteori i mikroøkonomi.

– Et svært viktig fag i økonomiutdanningen, men ansett av studentene for å være det mest teoretiske og vanskeligste. Mange har nok problemer for å se at faget har relevans utenfor auditoriets fire vegger, sier Andreassen.   

Klimautfordringer og mikroøkonomi

– Men ta for eksempel vår tids største utfordring – klimaspørsmålet. Mikroøkonomi er et særdeles godt sted å begynne for endre problemet. Vi vet at CO2-utslippet må reduseres.

– Det innebærer at vår adferd som konsumenter og produsenter må endres: Skal vi spise mer kjøtt - eller vri kostholdet over på mer fisk? Skal vi fortsette med biler som går på fossilt brensel - eller basere oss i større grad på el-biler? Altså; for å endre økonomisk adferd må du forstå den. Derfor er mikroøkonomi viktig, sier han.

Læreboken som nå foreligger er en bearbeidet utgave av originalen som kom ut i 2012.
– Men denne 2. utgaven er egentlig en total omskriving av den opprinnelige, ikke minst basert på viktige innspill og tilbakemeldinger fra studenter. Nyutgaven har derfor blitt langt mer leservennlig.

– Flest lærebøker per ansatt

Andreassen legger ikke skjul på at det har vært mye arbeid med boken, men uttrykker samtidig at han setter særdeles stor pris på måten han har fått tilrettelagt arbeidsforholdene på. Det har gjort det mulig å jobbe konsentrert og sammenhengende.

– Det er imidlertid ikke bare jeg som har skrevet lærebøker her ved Handelshøgskolen ved UiT i Harstad. Jeg er sikker på at det økonomiske fagmiljøet her utmerker seg på landsbasis ved å stå bak flest lærebøker per ansatt – og det innen flere fagområder. I farten kommer jeg på ledelse, pedagogikk, økonomi – mikro og ressursøkonomi, statistikk og logistikk, avslutter Viggo Andreassen. 

Nilsen, Kjetil
Publisert: 04.10.16 00:00 Oppdatert: 05.10.16 09:01
Harstad
Vi anbefaler