Ungdomssmerter kan avsløre framtiden

Allerede på ungdomsskolen kan man se tegn på hvem som ender opp som ufør eller mye sykemeldt senere i livet.

Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Johanne Røe Mathisen og Elisabeth Øvreberg
Publisert: 04.10.16 00:00 Oppdatert: 30.10.18 10:18
Tromsø

 

Stipendiat Christian Eckhoff
Christian Eckhoff har studert hvordan ungdom med smerter gjør det i arbeidslivet. Foto: Elisabeth Øvreberg

 

 

Smerter i ungdomstiden har en klar sammenheng med hvordan man klarer seg videre i livet. Det viser doktorgraden til Christian Eckhoff ved Institutt for klinisk medisin, UiT.

Fra 2003 til 2005 ble alle tiendeklassinger i Nord-Norge invitert til å delta i en stor spørreundersøkelse. Over 4000 ungdommer deltok. De ble blant annet bedt om å oppgi hvor mye smerte de følte og hvordan de hadde det ellers i livet. Stress, ting de opplevde som vanskelige, angst, depresjon og manglende støtte fra familien var noen av temaene de ble bedt om å vurdere.

Nesten en av fire av tiendeklassingene svarte at de var mye plaget med smerter tre til fire ulike steder i kroppen.

Høna eller egget?

Etter en oppfølgingsstudie, ved hjelp av tall fra Norsk Pasientregister og Trygderegisteret, kunne stipendiat Christian Eckhoff følge med på hvordan det hadde gått med de samme ungdommene i ettertid. Og jo flere smertepunkter tiendeklassingene rapporterte om i den første undersøkelsen, desto flere og større vansker opplevde de senere livet.

– Dette blir selvsagt en klassisk situasjon med høna eller egget. Vi vet ikke om ungdommene opplever at de føler smerte som et uttrykk for at de sliter med andre ting, eller om de sliter fordi de føler mye smerte, sier Eckhoff.

Når ungdommene blir voksne

Han fant også ut at smerter i ungdomstiden hadde en klar sammenheng med hvor mye man var sykemeldt i voksenlivet, samt mottak av sosialstønad.

– Jo flere rapporterte smerter i ungdommen, desto mer sykemeldt som voksen, forteller Eckhoff.

Mange opplevde også psykiske vansker som voksne. Nesten 14 prosent av alle deltakerne hadde vært innom psykiatrien i løpet av tiden undersøkelsen pågikk.

– Vi fant en klar sammenheng mellom utbredte smerter og en økende forekomst av psykiske vansker i voksenlivet, spesielt angst og depresjon.

Mange unge sliter

Nordnorske ungdommer er ikke de eneste som sliter med smerte. Ifølge HUNT-studien i Nord-Trøndelag oppgir 44 prosent av de over 7000 ungdommene mellom 13 og 18 år at de opplever kroniske smerter minst en gang i uka.

– Hyppigst rapportert er problemer med å utføre daglige aktiviteter i fritiden, fulgt av vanskeligheter med å sitte i skoletimen, problemer i gymtimen og søvnforstyrrelser, forteller Gry Børmark Hoftun, forsker fra NTNU til NRK.  

Lignende studier fra Finland, Sverige, Storbritannia og USA, viser også en sterk sammenheng mellom smerter og psykiske vansker.

 Kan få hjelp tidligere

 – Det er en betydelig mengde unge mennesker som sliter. I min studie hadde jeg ikke forventet å finne så klare tall målt over et så langt tidsrom, sier Eckhoff.

Han mener at det trengs flere studier der man ser på en lignende problematikk, gjerne i mindre grupper så man får muligheten til å komme mer i dybden av problemene.

– Uansett må hovedfokus være at vi bryr oss om ungdommene, sier han.

En ting er i alle fall sikkert: Funnene gir en potensiell inngangsport for å kunne hjelpe ungdommene tidligere.

– Helsepersonell som møter ungdom med utbredte smerter bør undersøke hvorvidt de sliter med psykiske vansker, avslutter Eckhoff.

 

Les også: Fantomsmerter forsvant med speil

Les også: Smertepasienter ønsker ikke å nave

Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Johanne Røe Mathisen og Elisabeth Øvreberg
Publisert: 04.10.16 00:00 Oppdatert: 30.10.18 10:18
Tromsø
Vi anbefaler