Festivalfilm klar for TV

Eva Joly håndplukket filmen til sin egen filmfestival og Erna Solberg ba om å få en kopi av den. Lørdag viser NRK UiT-filmen som kan forklare litt av bakgrunnen til at ungdom risikerer å dø i flukten over Middelhavet.
Brøndbo, Stig
Publisert: 05.04.17 10:00 Oppdatert: 05.04.17 10:19

Fordi innlagt vann i husene i Ngaoundere er dyrt, blir en vannpost en mulighet til å tjene penger for foreldreløse ungdommer som søker lykken i storbyen. Foto: Trond Waage
Lørdag 8. april kl. 16.50 viser NRK2 filmen UiT-forsker Trond Waage sin film Vannets mestere. Filmen ble håndplukket av Eva Joly til å delta på hennes egen filmfestival i fjor. Foto: Stig Brøndbo

– Mange av de afrikanske ungdommene som risikerer livet over Middelhavet i et forsøk på å nå Europa, har ingen ting annet enn å livet igjen å tape. Det er derfor naivt å tro at flukten over Middelhavet tar slutt om det blir fred i Syria, sier førsteamanuensis Trond Waage ved UiT Norges arktiske universitet.

Usikkerhet

I flere tiår har Waage filmet og forsket på hverdagslivet til ulike grupper ungdommer i byen Ngaoundere i Nord-Kamerun. Filmen skildrer et miljø av foreldreløse ungdommer som har stukket hjemmefra for å søke lykken ved en vannpost i en by i et fremmed land. Vi møter blant andre Koko som forsøker å flytte bort fra gata og Uncle som forsøker å tjene nok penger til å ta vare på sin sønn.

– Fordi innlagt vann i husene er dyrt, blir vannposten en mulighet til å tjene penger og her utvikler det seg et fellesskap. Filmen er et forsøk på å vise hverdagslivet til de fattigste av de fattige i Sentral-Afrika. De jobber hardt for å få til verdige liv, men dessverre er det mange som ikke lykkes, sier Waage. Da kan veien bli kort til desperasjon, kriminalitet og ekstremisme – for eksempel som soldater for Boko Haram.

 

Frykter krig

I 2015 ble filmen håndplukket til Carte blanche à Eva Joly-festivalen, hvor tema var folkevandringer, migrasjon – et tema hun selv mener det er vanskelig å snakke om i offentligheten.

– Det handler om unge mennesker og om de valgmulighetene de har i hverdagen sin, om måten vi møter dem på når de står i sitt livs krise, og om den korte veien livskrisen kan gi til både radikalisering og terror. Det dreier seg om muligheten til å kunne leve et verdig liv, sa Eva Joly da hun besøkte UiT under Arctic Frointiers i fjor. Hun frykter at presset mot Europa kommer til å bli enda større i årene som kommer.

– Om vi ikke klarer å gjøre noe med situasjonen i flere afrikanske land, kan vi i verste fall ende opp med krig, mener Joly.

 

Billig dop

UiT Norges arktiske universitet har hatt et samarbeid med et lokalt universitet i byen Ngaoundere siden 1992. I løpet av de snart 25 årene har byen vokst voldsomt, og dag bor det nærmere en million mennesker i et samfunn som for 30 år siden var på størrelse med Tromsø.

Mange av de som kommer inn til byen har krysset grensene fra nabolandene og har flyktet grunnet tørke, borgerkrig og fattigdom. De forsøker seg i storbyene, hvor de møter et røft liv med løsarbeid, kriminalitet og billig dop.

 

 Statsministeren

– Mange ungdommer er migranter som opplever at de ikke har noe å mer å tape etter å ha mislyktes i byen. Kriminelle organisasjoner som Boko Haram tilbyr penger og enkle løsninger, de som lar seg rekruttere ser bare ingen andre alternativer, sier Waage.

Eva Joly har tidligere omtalt filmmiljøet ved Institutt for arkeologi og sosialantropologi som en skatt som ikke blir verdsatt nok, og da hun traff statsminister Erna Solberg rett etter å ha fått med seg Trond Waage sin film, fortalte hun om både egen filmfestival og hvorfor hun hadde håndplukket filmen hans til å delta.

– Rett etterpå kom det en henvendelse fra Statsministerens kontor. De ville gjerne ha en egen kopi av filmen, sier Trond Waage.

Lørdag 8. april vises den på NRK2 kl. 16.50. Du kan også se den på nett-TV allerde nå.

Brøndbo, Stig
Publisert: 05.04.17 10:00 Oppdatert: 05.04.17 10:19
Vi anbefaler