Hva er egentlig en grense?

Mens politiet påser av vi overholder grenser, er småbarnsforeldre opptatt av å sette dem og idrettsutøvere opptatt av å sprenge dem. Onsdag inviterer fem UiT-forskere til fem helt forskjellige foredrag om grenser.
Brøndbo, Stig
Publisert: 27.09.16 16:00 Oppdatert: 29.09.16 20:52

Fem forskere, fem foredrag med grenser som felles tema. Onsdag inviterer UiT Norges arktiske universitet til seminar om grenser. Ruben Moi tar utgangspunkt i kunsten til Kaare Espolin Johnson og skal snakke om hvordan nordlendinger seg på seg selv. Foto: Stig Brøndbo

– Fra vi våkner om morgenen til vi legger oss er vi omgitt av grenser vi vanligvis ikke tenker over, sier Ruben Moi, førsteamanuensis i engelsk litteratur ved UiT Norges arktiske universitet. På bussen kan det være noen som kommer for tett på, slik at de krysser intimgrensen vår. På radio kan vi høre musikk vi oppfatter som grenseløst irriterende, eller på jobb snakker vi om at det er grenser for hva vi kan rekke i løpet av en arbeidsdag.

 

Grenser i nord

Grense er et omfattende begrep som strekker seg langt utover den vanlige ideen om et klart skille mellom forskjeller, som for eksempel grensen mellom to land, sier Moi. I kronikken Grenser i nord, gir Moi flere eksempler på at grenser kan være så mangt, og at de slett ikke trenger å være faste. Og på et arrangement onsdag 28. september vil Moi sammen med fire andre UiT-forskere snakke om nettopp grenser, som er tema for årets Forskningsdager.

 

 

Grenseløst forskjellige

Temaene forskerne skal snakke om er nesten grenseløst forskjellige.

­– Det eneste foredragene har til felles er at de på en eller annen måte har grenser som tema, forklarer Moi. Selv tar han for seg kunsten til Kaare Espolin Johnson og Bjarne Holst og stiller spørsmål om hvordan ser på oss selv og vår landsdel.

– Jeg kommer også til å snakke om hvor våre forestillinger kommer fra, sier Moi.

 

Tulle-land

Og mens Moi tar utgangspunkt i nordnorsk billedkunst, skal professor i russisk litteraturvitenskap, Andrei Rogatchevski, snakke om en reisehåndbok til et land som ikke eksisterer i sitt foredrag Crossing Borders by Imaginary Misplacement, or The Molvania Travel Guide. Også professor emerita i engelsk litteratur, Gerd Bjørhovde, skal snakke om land og landegrenser. Hun tar for seg verdens lengste landegrense, og om forskjellene mellom landene som deler den, Canada og USA.

 

Flyktninger

Aileen Espiritu fra Barentsinstituttet tar opp flyktningekrisen skapt av krigen i Syria i sitt foredrag Refugee Arctic Crossing, mens førsteamanuensis i engelsk litteraturvitenskap Stephen Wolfe skal snakke om alle de synlige og usynlige grensene vi omgir oss med hver eneste dag i sitt foredrag Everyday Borders and Everyday Bordering Practices: Can you leave home without them?

Her finner du mer informasjon om de forskjellige foredragene.

Brøndbo, Stig
Publisert: 27.09.16 16:00 Oppdatert: 29.09.16 20:52
Vi anbefaler