Laboratorie-nordlys i to hundre år: Idéene bak Kristian Birkelands terrella-eksperimenter

Academia Borealis, Nord-Norges Vitenskapsakademi, inviterer til Harang-forelesning med overingeniør Dr.Philos Terje Brundtland, Nordnorsk Vitensenter, onsdag 28. september kl. 1915 på Tromsø Museum. Velkommen!

 

Kristian Birkeland og terrellaen
Professor Kristian Birkeland levde et aktivt liv der han drev med laboratoriefysikk, arrangerte ekspedisjoner til Arktis og skrev artikler og bøker. Han etablerte et nordlysobservatorium på fjellet Haldde i Alta, grunnla Norsk Hydro og tok ut 60 patenter.

Han er godt kjent for sine spektakulære terrella-eksperimenter i perioden 1901-13, der han skapte kunstig nordlys rundt en magnetisert metallkule i vakuum. Både Birkeland selv og det største terrella-eksperimentet er avbildet på 200-kroneseddelen.

Disse eksperimentene er blitt beskrevet som unike og banebrytende, men en mer omfattende studie av relevante tekster og museumsgjenstander viser at laboratorie-nordlys ikke var noe nytt på Birkelands tid. Som alle andre baserte Birkeland sine teorier og eksperimenter på eksisterende kunnskap og utstyr.

Terje Brundtland skal i dette foredraget ta for seg utviklingen av forsøkene med å skape kunstig nordlys fra ca. år 1700 og fram til Birkeland. Gjennom hele denne perioden ble det gjort forsøk på å gjenskape naturfenomenet i laboratoriet, da utfra gjeldene teorier og tilgjengelig teknisk utstyr.

Spørsmål og debatt. Møtet er åpent for alle interesserte

Det blir også anledning etter foredraget til å gå i Tromsø Museums nordlysutstilling der man kan lage sitt eget nordlys i museets terrella. Vi er det eneste museet i verden som har et slikt plasmakammeret der publikum har mulighet for å lage kunstig nordlys slik som Birkeland eksperimenterte med.

V e l k o m m e n!

Terje Brundtland ved museets terrella. Foto: Per Helge Nylund

Når: 28.09.16 kl 19.15–21.00
Hvor: Tromsø Museum
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig:
Legg i kalender