St Olavskoret overrasket studentene

Musikk og miljøarbeid stod riktignok på timeplanen for vernepleierstudentene, men overraskelsen var stor da de ble invitert til en konsertstund med et kor satt sammen av beboere på et av byens sykehjem.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 24.08.16 00:00 Oppdatert: 25.08.16 12:16
Harstad

St Olavskoret kaller seg – ikke tilfeldig, for medlemmene er hjemmehørende på Olavsgården sykehjem, med adresse St Olavsgt i Harstad. Koret har holdt på med øvelser i 6 uker, under ledelse av Wolfgang Schmitt – organist i Harstad kirke og erfaren dirigent i flere kor. Det var også han som tok initiativ til å få etablert koret, etter å ha samsnakket med lærer Mona Stenhaug på vernepleierutdanningen.

Mona Stenhaug introduserer St Olavskoret med dirigent Wolfgang Schmitt for studentene Foto: Kjetil Nilsen/UiT

Antall medlemmer i St Olavskoret varierer litt fra øvelse til øvelse – naturlig nok avhengig av dagsformen, men denne uken hadde koret sin debutkonsert.

Musikk og miljøarbeid
Det skjedde i forbindelse med undervisningssamling i Harstad for et desentralisert vernepleierkull fra Finnmark.

Musikk og miljøarbeid stod på timeplanen, og det satte Mona Stenhaug på ideen om å invitere Wolfgang Schmitt og koret til å holde en liten konsert for studentene.

Staselig for kormedlemmene; og et glimrende eksempel på en type miljøarbeid som ferdig utdannede vernepleiere kan ta initiativ til i sitt framtidige arbeid.            

Folkekjære sanger
Koret ble «smuglet» inn i et av naborommene til der hvor studentene holdt til, og presist kl. 11:00 ble studentene tatt med inn i det såkalte reminisensrommet. Der møtte de - til sin store overraskelse - medlemmene i det ventende St Olavskoret i stilige røde kapper med hvite blondekrager. Og debutkonsert ble det – en halv times program hadde de øvd inn med folkekjære sanger som: Syng, syng, syng og vær glad; Den glade vandrer; Vise for gærne jinter – og en kanonversjon av Jeg gikk en tur på stien.

Wolfgang Schmitt og St Olavskoret Foto: Kjetil Nilsen/UiT

Dette var korets første konsert, men det er lovet flere. Etter det vi får opplyst, vil koret fortsette med faste øvelser hver onsdag utover høsten, og vil også mer enn gjerne ha med hjemmeboende eldre.   

Lite ressurskrevende - ingen bivirkninger
Bruk av sang og musikk på sykehjem har lange tradisjoner. Innen eldreomsorgen viser kliniske erfaringer at musikk kan ha en særskilt god virkning. Her til lands er spesielt Audun Myskja – lege og musiker – kjent for sitt arbeid med musikk som terapiform.

I en artikkel i Tidsskrift for Norsk Lægeforening minner han dessuten om at bruk av musikk er et lite ressurskrevende tiltak med høy pasienttilfredshet, få bivirkninger og potensial for en kombinert effekt i form av symptomreduksjon og økt velvære. 


BILDER FRA KONSERTEN

 

Nilsen, Kjetil
Publisert: 24.08.16 00:00 Oppdatert: 25.08.16 12:16
Harstad
Vi anbefaler