Trio med travel høst

For disse tre masterstudentene blir høsten ekstra spennende. 
Karlsen, Mariann Schjølberg
Publisert: 25.08.16 00:00 Oppdatert: 24.08.16 12:56
Tromsø

Bente Elise Mathisen (f.v), Bjørg Isaksen og Irene Pettersen har tatt fatt på masterutdanning i barnevern. Foto: Foto: RKBU Nord

Bjørg Isaksen, Bente Elise Mathisen og Irene Pettersen fra barnevernstjenesten i Alta kommune er nå i gang med første samling i Master i barnevern ved RKBU Nord på UiT Norges arktiske universitet, Campus Tromsø. De skal studere på deltid og har fire samlinger foran seg dette skoleåret.
-Nå skal vi bruke litt tid til å summe og lande. Samtidig må vi være flinke til å koble hodet bort fra det som foregår på jobb. Nå er vi her. Det er krevende og vi har en stor omstillingsprosess pågående på jobb i tillegg, sier trioen.

Forsøkskommune
Hjemme i barnevernstjenesten i Alta er nemlig de tre ferske studentene teamledere for hver sin del av barnevernstjenesten. Samtidig som de er i en omorganiseringsfase er de også er med i forsøksprosjektet knyttet til en struktur- og kvalitetsreform i barnevernet. Regjeringen har satt i gang et arbeid med å endre ansvarsdelingen mellom stat og kommune i barnevernet. I forsøksperioden er Alta en av kommunene som vil få et økt ansvar for oppgaver og tiltak på barnevernsområdet, samt økt finansieringsansvar for tiltakene.

Les mer om strukturendringer i barnevernet her.

-Vi er én av tre kommuner som er tatt ut som forsøkskommune og skal ta over Statens oppgaver. Vi har omorganisert oss i forbindelse med dette og sitter samlet i et tiltaksteam. Det er også derfor vi har søkt på masterutdanningen sammen og fikk « GO!» fra arbeidsgiver, forklarer Irene Pettersen.

Til nytte for tjenesten
De håper at videreutdanningen vil gi både dem og de andre i tjenesten ny kunnskap.
-Vi ønsker å øke egen kompetanse

og videreutvikle tjenesten og få med oss nye teorier. Så ønsker vi å ta dette med tilbake til tjenesten og i veiledning. Vi vil gjerne også se om det er noe vi kan gjøre på en annen måte for å få tjenesten mer effektiv, sier Bente Elise Mathisen.

-Vi har det ganske travelt, men vi er glad vi har hverandre. Nå er tjenesten uten oss i to uker. Dette blir spennende, sier Bjørg Isaksen.

Nyttig med ulik kompetanse

Studieleder Marcela Douglas, studiekosulent Anne Christina Simonsen-Sagerup, emneleder Merete Saus, faglærer Ketil Lenert Hansen og studie Marianne Halvorsen tar denne uka i mot de nye masterstudentene i barnevern. Foto: RKBU Nord

Det er en tverrfaglig gruppe studenter med ulikt erfaringsgrunnlag som starter opp med sin master i barnevern i høst.

-Dette blir både spennende og bra, sier emneleder Merete Saus og undervisningsleder, Marcela Douglas.

Fire kull
De har nå tatt imot det fjerde kullet på master i barnevern. De 26 studentene som er tatt opp, fordeler seg på heltid og deltid.
-Studentene har et bredt spekter av fagbakgrunn som spenner seg fra psykologi, pedagogikk, vernepleie og samfunnsvitenskap. De sitter på mye kompetanse som vil være nyttig i praksisfeltet, sier Douglas.

Trekke veksler
Douglas og Saus ser for seg at det blir fine dialoger, erfaringsutveksling og ikke minst en spennende gruppe studenter å jobbe med.
-Vi liker at de er tverrfaglig og vi vil legge til rette for at de kan trekke veksler av hverandres fagbakgrunn. Vi har både unge og nyutdannede studenter som kan stille nye spørsmål og erfarne studenter som sitter på et vell av eksempler, sier Merete Saus.

Stabile søkertall

Søkertallet til masterstudiet har holdt seg stabilt de tre siste årene etter at det var nærmere 70 søkere til oppstart høsten 2013.
-Det er stor overvekt av de som søker på deltidsstudiet, det vil si at de fleste er i jobb ved siden av. Vi vil gå i dialog med studentene om hvor mye det er mulig å jobbe ved siden av og med arbeidsgivere slik at de kan la studentene få satse på og gjennomført dette.

Saus og Douglas mener det lønner seg for tjenestene å la arbeidstakere ta studiet.
-De kommer ut med bedre kompetanse og skal bli bedre rustet til å håndtere de utfordringene de jobber med. Er de i arbeid kan de også se hva som trenges i akkurat deres kommune og på deres arbeidsplass, sier Saus. 

Karlsen, Mariann Schjølberg
Publisert: 25.08.16 00:00 Oppdatert: 24.08.16 12:56
Tromsø
Vi anbefaler