Det er helt normalt å glemme

Her kommer en god nyhet: Det er ingen grunn til bekymring bare fordi du er litt glemsk. Det er til og med helt normalt.

Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Johanne Røe Mathisen
Publisert: 26.08.16 00:00 Oppdatert: 30.10.18 12:12

 

Det er helt normalt å glemme enkelte ting. Foto: Colourbox

– Alle glemmer noe hver eneste dag. Det er helt normalt, og faktisk ganske viktig, forteller Martin Kragenes Bystad, psykolog og hukommelsesforsker ved UiT Norges arktiske universitet, til nettstedet klikk helse.

 

– Vi husker langt mer enn vi tror, mener hukommelsesekspert Pål Johan Karlsen ved Institutt for psykologi ved UiT. Likevel er også han enig i at vi glemmer mye, og at dette ikke er noe å bekymre seg over.

Han forteller forskning.no at det meste vi lærer eller opplever, glemmes i løpet av de første timene, dagene og ukene. Men det som sitter igjen etter flere uker, sitter gjerne så godt at vi fremdeles husker det flere år senere.

Hjernen prioriterer

Ifølge Store norske leksikon er hukommelse evnen til å lagre og gjenkalle tidligere erfaringer. Hukommelse handler om å bevare inntrykk, erfaringer, kunnskaper og ferdigheter over kortere og lengre tid. Og det er ikke alt som fester seg like godt.  

– En forklaring på at vi glemmer noe, er at vi aldri lærte det ordentlig – det satte seg aldri fast i hukommelsen. Vi var bevisstløse i gjerningsøyeblikket, dagdrømte og fikk ikke med oss det som ble sagt, eller vi slurvet med hjemmeleksa. Er vi oppmerksomme, øker sjansen for innkoding dramatisk, sier Karlsen.

Hvem av oss har vel ikke opplevd å ha glemt navnet på en person vi burde husket, eller kommet hjem fra butikken med fulle handleposer som mangler den ene tingen vi egentlig dro for å handle? Enkelte ganger kan pinlige situasjoner oppstå, men det er ikke nødvendigvis et tegn på at du er i ferd med å utvikle demens.

– Det handler om at hjernen prioriterer, og ikke bruker så mye energi på akkurat den ene tingen, forklarer Bystad.

Kan være bra for deg å glemme

Bystad mener at du ikke nødvendigvis hadde hatt det så bra om du skulle gå rundt å huske absolutt alt.

– Det er nok like greit at hjernen ikke prioriterer å huske den kommentaren venninnen din slengte for to år siden. I den form er glemsel viktig, sier han.

Noen glemmer mer enn andre

– I snitt glemmer kvinner fire ting hver dag, mens menn glemmer opp til fire-fem ting hver dag, forteller Bystad.

Det kan også være individuelle forskjeller på hvor mye vi glemmer, og stress fører gjerne til at vi glemmer mer enn vi ville ha gjort hvis vi ikke var stressa.

– Det kjennetegner gjerne distré personer, men kan også være andre som har mye å gjøre, eller ofte jobber opp mot deadline og frister. Personlighet er selvsagt også en faktor. Hvor god er du for eksempel på detaljer og planlegging? Noen er jo også mer impulsive enn andre, og da kan det gjerne være lett å glemme, forteller han.

 

Ikke all informasjon fester seg like bra i hukommelsen.   Foto: Colourbox

Ufarlig å bli litt mer glemsk med alderen

 

Men når er det egentlig grunn til å bli bekymret?

– Hvis du plutselig ikke husker hvordan telefonen funker, kaffetrakterens funksjon eller gjentar deg selv i samtaler med de samme spørsmålene og historiene, da kan det være grunn til bekymring, forteller han.

Men bare det at du har blitt litt mer glemsk med alderen trenger du ikke bekymre deg over. De fleste glemmer mer etter hvert som vi blir eldre.

– Alder er ikke så veldig dramatisk, det er en helt naturlig prosess. Årsaken til at du glemmer mer når du blir eldre, er at du blir tregere, og dermed bruker lengre tid på å hente fram det du skal huske, sier Bystad.

Karlsen er helt enig.

– Uttaket blir vanskeligere jo eldre man blir. Det tar gradvis mer tid å grave etter spor i hukommelsen, forteller han.

Les også: Depresjon gir økt risiko for demens

Les også: Blodprøve forutser demens

Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Johanne Røe Mathisen
Publisert: 26.08.16 00:00 Oppdatert: 30.10.18 12:12
Vi anbefaler