Samisk funksjonshemmingsforskning til FN

Deltok som eneste norske forskerrepresentant på FN-konferanse i Geneve om urfolks rettigheter.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 12.08.16 00:00 Oppdatert: 12.08.16 10:14
Harstad

- Det var vårt forskningsprosjekt på situasjonen til samer med funksjonsnedsettelser, og samarbeidet med Nordens Velferdssenter, som førte til at vi ble invitert til Geneve, sier førsteamanuensis Line Melbøe – leder for Arktisk senter for velferds- og funksjonshemmingsforskning, UiT Harstad. 

Sesjonen i Geneve fant sted i juli, og var i regi av Expert Mechanism of the Rights of Indigenous Peoples (EMRIP). Dette er et underorgan av FNs menneskerettighetsråd (UNHRC) som møtes årlig, med deltakere fra hele verden.

Foran: Piera Somby (brukerrepresentant).Bak fra v.: Anna Dahlberg (Nordens Velferdssenter), Line Melbøe (UiT), John Bernhard Henriksen (Finnmarkskommisjonen) og Sametingspresident Aili Keskitalo Foto: Privat

Urfolks rettigheter
EMRIP fungerer som et rådgivende organ for FNs menneskerettighetsråd innen ulike forskningsbaserte temaer knyttet til urfolks rettigheter.

Rett til utdanning; deltakelse i demokratiske beslutningsprosesser; beskyttelse av språk og kultur; bevaring av naturressurser er noen av de temaer EMRIP har tatt for seg.  

Urfolk med funksjonshemming
- Et av spesialtemaene denne gang dreide seg om situasjonen og rettighetene for urfolk med funksjonshemming – med andre ord veldig relevant i forhold til den kvalitative studien blant samer med funksjonsnedsettelser som vår forskergruppe fullførte til jul og har publisert resultater fra i vår, sier Melbøe. 

- Et ekstra pluss for vår deltakelse på sesjonen var at vi hadde med en brukerrepresentant. En av våre informanter fra forskningsprosjektet, Piera Somby, deltok både på FN-møtet og på ekspertmøtet i forkant. Dette vakte oppmerksomhet og ble verdsatt. 

Nettverksbygging
Melbøe tilføyer at deltagelsen på FN-møtet ga et rikt utbytte med hensyn til oppdatering av status i feltet; sentrale utfordringer; og hva som etterspørres av forskningstema.

- I tillegg ga det en fin anledning til å bygge nettverk, både nasjonalt og internasjonalt, og å utveksle ideer med kollegaer. Et mulig samarbeid med forskere i Canada og Australia er blant annet på trappene, opplyser Melbøe. Kontakt ble også etablert med sametingspresident Aili Keskitalo, og FNs spesialrapportør for rettigheter til mennesker med funksjonshemminger – Ms Catalina Devandas Aguilar. 

Nytt prosjekt: Levekår
Spesialrapportøren fikk blant annet overlevert kopi av en artikkel Melbøe og hennes forskerkollegaer publiserte i International Journal of Circumpolar Health tidligere i sommer. Artikkelen har utspring i den refererte kvalitative studien av situasjonen til samer med funksjonsnedsettelser i Norge. 

Neste store forskningsprosjekt for Arktisk senter for velferds- og funksjonshemmingsforskning er en kvantitativ studie av levekårene til samer med utviklingshemming. Finansieringspartnere er Nordens Velferdssenter og Barne- ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir). Rapport er ventet ferdigstilt i løpet av 2017. 

Nilsen, Kjetil
Publisert: 12.08.16 00:00 Oppdatert: 12.08.16 10:14
Harstad
Vi anbefaler