– Aldri før har man bevist at forstadier til livmorkreft er kronisk

To år etter at kvinner i en livmorkreftstudie ble friskmeldt og avsluttet sin behandling, fikk halvparten forstadier til kreft tilbake.
Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 19.07.16 00:00 Oppdatert: 08.07.16 12:39
Tromsø

Forsker Anne Ørbo viser frem en hormonspiral
En slik liten hormonspiral forhindrer og stanser utviklingen av livmorkreft. Forsker Anne Ørbo ønsker at alle kvinner etter fylte 45 år tar spiralen i bruk. Foto: Adnan Icagic

La oss starte fra begynnelsen, for to år siden, da forsker Anne Ørbo lagde store overskrifter ved å publisere en oppsiktsvekkende studie om forstadier til livmorkreft.

170 kvinner med forstadier til livmorkreft deltok i forskningen hennes, og det viste seg at de som fikk behandling med hormonspiral ble helt friske.

Funnet gikk verden rundt og ble omtalt i fagtidsskriftet BJOG, der redaktøren uttalte:

 ”Det er sannsynlig at resultatene av denne studien vil påvirke praksis over hele verden.”

Det vanlige er nemlig å behandle forstadier til livmorkreft med hormontabletter, men Ørbo beviste at bruk av hormonspiral er mye mer effektivt.

Får kreften tilbake

Etter disse resultatene fortsatte Anne Ørbo med kreftforskningen sin, og nå har hun igjen kommet med nye forbausende resultater:

Kvinnene som var ferdigbehandlet, altså fri for forstadier, fikk dette tilbake etter endt behandling – uansett om de fikk behandling med hormonspiral eller hormontabletter.

– Kvinnene var friske og avsluttet behandlingen, men vi fulgte dem opp i to år. Hos cirka 50 prosent av kvinnene blusset forstadiene til kreft opp igjen. Aldri før har man bevist at forstadier til livmorkreft er kronisk. Behandlingen må ikke opphøre, for forstadiene til kreften kommer tilbake, sier Ørbo.

Livmorkreft, den glemte kreften

Hun mener det er på høy tid at man nå begynner å snakke mer om livmorkreft, for i dag er det livmorhalskreft som har søkelyset på seg og som får stadig nye forebyggende tiltak og vaksiner. Ørbo synes livmorkreft har blitt den oversette stedatteren, for det viser seg at langt flere kvinner blir rammet av livmorkreft, enn av livmorhalskreft. Se bare her:

I 2013 hadde vi i Norge cirka 290 nye tilfeller av livmorhalskreft, mens tallet for livmorkreft var på hele 767. Det i seg selv er skremmende, men det viser seg også at siden 1999 har vi i Norge hatt 50 prosent økning av livmorkrefttilfeller.

– Tilfellene stiger fra år til år, sier Ørbo, og forteller at det er voksne kvinner som er spesielt utsatt.

– Gjennomsnittsalder for forstadier er 48 år, mens gjennomsnittsalder for livmorkreft er 65 år.

Ikke ta ut spiralen etter overgangsalder

Nå som forskning viser at hormonspiral forhindrer og stanser utviklingen av denne kreftformen, anbefaler Ørbo at alle kvinner etter fylte 45 år får satt inn spiral, og at de i alle fall ikke tar spiralen ut når de kommer i overgangsalder.

– Spiral er ikke bare et prevensjonsmiddel, den beskytter deg mot kreft, sier Ørbo, og presiserer at studien hennes ikke er finansiert av legemiddelfirma, men er helt uavhengig.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen

Raske fakta om livmorkreft

  • Livmorkreft er den hyppigst økende gynekologiske formen for kreft blant kvinner.
  • Hvert år får over 3000 kvinner i Norge påvist forstadiet til livmorkreft. Dersom dette ikke blir behandlet, vil cirka 30 prosent av kvinnene utvikle livmorkreft.
  • Cirka 800 norske kvinner får diagnostiert livmorkreft hvert år.
  • Fordi kreftformen ofte har sammenheng med livsstil, er det den raskest økende formen for gynekologisk kreft i Europa og Nord-Amerika.
  • Risikofaktorer er særlig overvekt, men også hormonbehandling, diabetes og hormonforstyrrelser.
  • Hormonspiralen forebygger utvikling av, og fjerner forstadiet til livmorkreft.
  • Den må byttes ut hvert femte år.

Overvekt gir økt risiko

Selv om det er godt voksne kvinner som i hovedsak får livmorkreft, opplever man at kvinner i 30 årene får diagnosen – da er gjerne overvekt en av årsakene.

– Livmorkreft og overvekt henger veldig sammen. Har man 20 kilo overvekt, øker risikoen for å få forstadiet til livmorkreft ti ganger.

Ørbo mener man må få inn nye, gode rutiner slik at de med overvekt får satt inn hormonspiral; dette fordi enzymer i fettvevet produserer og frigir østrogener. Disse hormonforstyrrelsene er med på å øke risikoen for celledelinger og skader livmorvevet, som senere kan føre til kreft. Hormonspiraler med progesteronhormon forhindrer dette.

Nye retningslinjer

Nå ser det heldigvis ut til at forskningen til Ørbo endelig skal bli tatt i bruk. Hun skal blant annet bidra med å skrive nye nasjonale retningslinjer for behandling av forstadier til livmorkreft, og hun er aktivt med på å få informasjonen ut til kvinner slik at de kan gjøre de rette valgene når de kommer i overgangsalder.

– Det er viktig at de vet at hormonspiral kan redde dem, avslutter forskeren.

Les også: Hormonspiral fjernet begynnende livmorkreft

Les også: Hormonspiral gir best beskyttelse mot kreft

Øvreberg, Elisabeth
Publisert: 19.07.16 00:00 Oppdatert: 08.07.16 12:39
Tromsø
Vi anbefaler