En dag for å glede

Stemningen var hjertelig - blide fjes; klemmer; og gledestårer preget avrundingen av vernepleierstudentenes prosjektuke med miljøarbeid.
Nilsen, Kjetil
Publisert: 21.06.16 00:00 Oppdatert: 21.06.16 18:52
Harstad

Vernepleierstudentene toppet en ukes prosjektundervisning i miljøarbeid med å arrangere En dag for å glede for en gruppe pensjonister, beboere på et omsorgssenter og noen barnehagebarn.

- En fin måte å knytte teori opp mot praksis, og morsomt å se at dette var noe hele klassen gledet seg til. Dette motiverte oss, og alle jobbet godt sammen – en skikkelig «motivasjonsboost», står det å lese i den skriftlige tilbakemeldingen fra en av studentene.

Hjørdis, snart 100 år, deltok på En dag for glede Foto: Jorunn Heidi Olsen

Nytt undervisningsopplegg

- Vi planla et helt nytt undervisningsopplegg i år innen emnet Miljøarbeid som studentene har i andre studieår, sier de fagansvarlige Frøydis Andersen og Mona Stenhaug Johannessen.

– Det strakte seg over en uke, som vi innledet med å invitere inn fagfolk fra ulike yrkesområder, hvor miljøarbeid er aktuelt: barnehage; skole; flyktningmottak; og et omsorgssenter. 

Uken endte med at studentene fikk ansvar for å være vertskap for et møte mellom barn og eldre, og legge til rette for ulike miljøtiltak – innen forsvarlige etiske og juridiske rammer. Planlegging av tiltakene stod studentene for. Til disposisjon stod en møtesal; flere grupperom; og vernepleierutdanningens såkalte reminisensrom, innredet i gammel stil. 

Studentene hadde forberedt seg godt til å ta imot inviterte barn og eldre. 

- Vi ankom i en mini-buss med en gruppe beboere fra Tjeldsund Omsorgssenter. Den eldste som var med blir 100 år i september. Vi ble mottatt av ventende, stilig kledte studenter, og utenfor bygget var det satt ut fakler, sier Jorunn Heidi Olsen, leder for omsorgssenteret.

- Studentene gjorde dette til en fabelaktig dag, både for oss og de eldre, fra vi kom til vi dro: Vafler, kake og kaffe ble servert i reminisensrommet; tilbud om stell av negler; aktiviteter med maling, tegning, spill og bowling; underholdning med sang og dans; nærhet; gitarspill ved bordet; samvær med barn …… Håper virkelig det blir noe lignende neste år. Det er så viktig det vernepleiere bidrar med, for innholdet i hverdagen påvirker helsa, understreker omsorgssenterlederen som selv er utdannet sykepleier.

- Kan være stolte
Studentene tok selv ansvar for evaluering av dagen – på en noe original måte. Som del av organiseringen av arrangementet var de på forhånd inndelt i en pressegruppe og arrangementsgruppe. Pressegruppen fikk i oppdrag å observere og dokumentere miljøarbeidet underveis. Deres funn ble så presentert på en «omvendt pressekonferanse» for medstudentene.

Alle de inviterte fikk diplom og en rose med seg hjem. Foto: Frøydis Andersen

Presseansvarlig Mie Rabben Thorbergsen kunne opplyse medstudentene at de eldre uttrykte dyp takknemlighet for tiltaket. – Med tårer i øynene sa en av damene at "dere vet ikke hvor mye det her betyr for oss. Dette kommer vi til å snakke om i ukevis." 

- Studentene kan virkelig være stolte over det de fikk i stand, fastslår høgskolelektor Frøydis Andersen. – De fikk dessuten testet egne ideer; brukt seg selv og kom nærmere hverandre ved at de måtte jobbe i lag. Opplegget viser samtidig hvordan man kan knytte praksis direkte til undervisningen, konkluderer høgskolelektoren.  


FOTOALBUM En dag for å glede

Nilsen, Kjetil
Publisert: 21.06.16 00:00 Oppdatert: 21.06.16 18:52
Harstad
Vi anbefaler