Feststemt avslutningsseremoni

Fullsatt Nordic Hall; rosedryss; taler; hilsninger; stemningsfull musikk og god mat da årets avgangsstudenter ble takket av. 
Nilsen, Kjetil
Publisert: 06.06.16 00:00 Oppdatert: 07.06.16 00:03
Harstad

Det var tidligere rektor Bodil Olsvik som for fire år siden innførte ordningen med en felles høytidelig avslutningsseremoni for bachelor- og masterstudentene i Harstad. Fredag fant årets seremoni sted – for første gang etter fusjonen, og med rekordstor oppslutning i Nordic Hall.

Fullsatt Nordic Hall av studenter, familie og pårørende Foto: Kjetil Nilsen/UiT

Programmet for dagen ble ledet av campusdirektør Karl Erik Arnesen. Hilsninger og taler ble holdt av Studentparlamentets leder Denisa Sobarzo; studentene Raymond Kassah og Julia Viken; prodekan på institutt for helse- og omsorgsfag, professor Geir Lorem; leder for avdeling vernepleie, professor Bjørn-Eirik Johnsen; samt representanter for de ulike utdanningene.

Hovedtalen ble holdt av UiT viserektor, professor Trond Hammervoll, og gjengis under i sin helhet.

FOTOALBUM fra Nordic Hall 



Tale ved avslutning for bachelor- og masterstudenter ved UiT Harstad 2016

Kjære studenter, gjester og kolleger. På vegne av UiT Norges arktiske universitet er det en stor glede for meg å være med på å feire våre avgangsstudenter her i dag! 


Da jeg for en del år siden fikk mitt diplom som bevis på at jeg var ferdig utdanna siviløkonom husker jeg det som en stor dag – wow, det gikk jo bra, jeg fikk det til! Og nesten glemt var alt strevet, eksamen, hjelp fra venner og nære, og alle ting som hadde blitt prioritert bort…. Samtidig lurte jeg på om det jeg hadde lært var relevant og om det det var nok, for å få en skikkelig jobb? Kanskje noen av dere kjenner det litt på samme måten i dag? Uansett, den (lille) frykten for at jeg ikke var god nok var ubegrunna - jeg har jobba både i private- og offentlige virksomheter, og i dag er jeg professor ved universitetet.

Viserektor, professor Trond Hammervoll Foto: Kjetil Nilsen/UiT

Dere starta studiene deres ved en liten høgskole. Takk for at dere valgte oss! Høgskolen i Harstad har alltid vært kjennetegna av et oversiktlig og godt studiemiljø, tett kontakt mellom forelesere og studenter og en høgskole som var godt integrert i byen og regionen.

Dere får vitnemål fra en anna institusjon. Høgskolen i Harstad ble jo 1. januar i år fusjonert med UiT Norges arktiske universitet som per i dag er Norges tredje største universitet med over 15.000 studenter og 3.500 ansatte. Harstad er ett av 10 steder i Nord-Norge hvor universitetet har virksomhet. Virksomheten er forankra i den internasjonale forskningsfronten. 

Dere har utvikla dere sammen med høgskolen deres, til å bli en del av noe større, et større faglig fellesskap, et større nedslagsfelt og flere strenger å spille på. De endringene som har skjedd i sektoren vår, med blant anna mange sammenslåinger, er en del av en plan om at Norge skal hevde seg bedre internasjonalt: Kompetanse, høyere utdanning og forskning skal løfte nasjonen, sørge for innovasjon, velferd, økonomisk vekst og utvikling framover. Dere, som nå snart står her med et rykende ferskt vitnemål i hendene, er blant nasjonens viktigste verktøy for å sikre fortsatt velferd og vekst. 

Dere har kanskje opplevd fusjonen som frustrerende: Praktiske endringer i hverdagen, nye rutiner, mindre oversiktlige forhold, lengre avstander, manglende avklaringer, og rot med timeplansystemet. Det har vi forståelse for. Vær likevel trygg på at det er en styrke i dag at dere har et vitnemål fra oss - det åpner enda flere dører for dere. Det bekrefter tall fra såkalte kandidatundersøkelser.

Kandidatundersøkelser innebærer at vi spør tidligere studenter om hvilket arbeid de har, hvor de arbeider og om de opplever arbeidet som relevant i forhold til studiet. Opp mot 90% av studentene våre oppgir at de har relevant og godt arbeid på det stedet de ønsker å arbeide 2 år etter endt utdanning. Det er et meget høyt tall. Det tyder på at vi tilbyr relevante utdanninger, og at dere er ettertrakta i arbeidslivet. Ikke minst i Nord Norge. 

UiT Norges arktiske universitet har, og skal fortsette å spille, en sentral rolle for å utvikle Nord Norge økonomisk, sosialt og kulturelt. Andelen av befolkningen som har høyere utdanning er lavere i vår landsdel enn i resten av landet, men 3 av 4 kandidater som utdannes fra oss finner seg jobb i landsdelen, så dere er utvilsomt viktige for videre utvikling her. Noen føler det kanskje litt skremmende i dag, slik jeg gjorde det da jeg stod med diplomet i handa, men undervurder ikke det dere har tilegnet dere av kunnskaper – dere har mye å tilføre. Vær offensive og bruk kunnskapene og ferdighetene! Ei utdanna befolkning er ei omstillingsdyktig befolkning. Kompetanse gir styringskraft i opprørt hav!

Arbeidsmarkedet i Norge er inne i en urolig tid. Ledigheta stiger i takt med synkende oljepriser. Vi må finne nye bein å stå på, nye næringer, nytt vekstgrunnlag. I turbulente tider er formell kompetanse og et vitnemål den beste bagasjen dere kan ha. Den kompetansen dere har, er anvendelig, og den kan brukes på andre og nye områder. Kompetanse i form av en bachelor- eller en mastergrad betyr at dere kan gjøre en forskjell i private- og offentlige virksomheter.


Noen av dere studerer videre. Vi tilbyr spennende masterutdanninger, etter- og videreutdanninger, og PhD-studier som kanskje kan friste noen av dere. Andre av dere velger å finne en jobb, og da gjerne innenfor velferdsyrker. Dette er en sikker bransje som ikke er påvirka av konjunkturer. Behovet for kompetanse i de tradisjonelle velferdsyrkene er stort og økende i åra som kommer.

Velferdsstaten er avhengig av dere på mange måter. For det første fordi dere dekker et stort behov for kunnskap i dag. For det andre fordi helsesektoren og andre velferdssektorer trenger innovasjon, og det er dere som må stå for denne innovasjonen, om dere nå har en helsefaglig- eller økonomisk administrativ utdanning fra oss. Det blir flere eldre, og færre unge til å ta seg av de eldre. Derfor må det tenkes nytt i helsevesenet, i kommunene, på sykehusene, i skolene, på utdanningsinstitusjonene: Vi må løse framtidas behov på en anna måte enn i dag.

For de av dere som ikke går rett på videre studier er en ting dere kan se frem til at dere slipper; eksamen neste vår….

Den teknologiske utviklinga går fort. Men teknologien løser ikke problemet alene: Den må anvendes riktig og den må anvendes med klokskap. Vitnemålet deres er inngangsbilletten til et arbeidsmarked som må og vil bli prega av innovasjon og utvikling i åra framover, om dere nå havner i private- eller offentlige virksomheter til slutt.


Det vil være kjekt å se dere igjen…! Noen av dere vil forhåpentligvis komme tilbake til oss og være med å prege en ny generasjon ledere, økonomer, sykepleiere, barnevernere, vernepleiere og andre, som foreleser, forsker eller på andre måter.

GRATULERER MED DAGEN! Lykke til videre!



Nilsen, Kjetil
Publisert: 06.06.16 00:00 Oppdatert: 07.06.16 00:03
Harstad
Vi anbefaler