vår 2017:    HIS-3021 Fra nordfront til isfront. Nordområdene på 1940-tallet - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet kan tas som enkeltemne, og kan inngå i mastergrad i historie samt andre fagkombinasjoner på masternivå.

Opptakskrav

Avlagt bachelorgrad med en fordypning på minimum 80 studiepoeng  i historie eller tilsvarende utdanning (jf. opptakskrav for masterprogram i historie) med karakterkrav i fordypningen på minimun C.

Søknadskode 9371-enkeltemner på masternivå


Innhold

Emnet tar for seg 1940-tallet med vekt på både 2. verdenskrig og oppstart av kalde krig. Geografisk ligger fokus på de nordlige, europeiske operasjonsområdene – det nordlige Norge, Nord-Sverige, Nord-Finland, det nordvestlige Sovjetunionen, samt de nordlige havområdene med relevans for perioden. Nordfronten er etter hvert blitt betegnelsen på dette geografiske området i perioden. Tema som tas opp til diskusjon og analyse er sentrale for verdenskrigen og den kalde krigen, men mange tema vil ha gjennomgående særegenheter og betydninger som gjør at de følges fra verdenskrigen over i kaldkrigperioden. Det kan være tema som økonomi, gjenreising, Svalbards stilling, partisanvirksomhet og etterretning m.m. For øvrig vil emnet ta opp historiografiske framstillinger og posisjoner som i dag preger debatten om tradisjonelle tema som felttoget ved Narvik, tvangsevakuering, krigsfanger, holdninger til okkupanten, samt de politiske endringer og vendinger som fant sted i Norden ved inngangen til den kalde krigen. Det vil også bli lagt vekt på teoretiske og metodiske forhold av betydning for forskning på krig og krigsrelaterte emner.

Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene har følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten har kunnskap om:

  •  De europeiske nordområdenes historie på 1940-tallet og den internasjonale politiske konteksten denne historien står i.
  • De ulike fagteoretiske tilnærminger til krig- og krigslignende hendeler.

 

Ferdigheter

Studenten kan:

  • både skriftlig og muntlig gi faglige framstillinger av relevant tematikk i emnet
  • gi problemstyrte referater og rapporter fra særlige opplevelser, hendelser o.l., f.eks. ekskursjoner
  • beskrive og analysere sentrale hendelser i området i perioden
  • med utgangspunkt i ulike perioder av 1940-tallet, gi faglige vurderinger av likheter og forskjeller i området som omfattes av begrepet Nordfronten
  • vurdere likheter og ulikheter i perioden ved Nordfronten og andre tilsvarende områder i Europa

Kompetanse:

  • kjenne emneområdet og kunne bruke denne innsikten i selvstendige studier og framstillinger av nordlig historie i perioden


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråket skal normalt være norsk. For å oppnå instumentelle mål om å utvikle kompetanse i engelsk fagspråk hos norskspråklige studenter og/eller intregrere studenter med annen morsmål enn norsk/annet skandinavisk språk, kan undervisningsspråket også være engelsk.

Eksamensspråk er normalt norsk, men det kan også gis anledning til å skrive oppgaver og eksamensbesvarelser på andre språk. Det må eventuelt avtales med instituttet på forhånd.


Undervisning

Det gis 24 undervisningstimer fordelt på 12 dobbelttimer. I forbindelse med ekskursjoner kan dobbeltimer slås sammen. Undervisningen gis i seminarer som består av forelesninger, studentframlegg og felles faglige diskusjoner. Emnet blir normalt gitt i vårsemesteret. Det kan bare avlegges ordinær eksamen i vårsemesteret.

Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Følgende arbeidskrav må være gjennomført før man kan fremstille seg til eksamen:

Arbeidskrav: Studentene skal, i løpet av semesteret, gjennomføre et foredrag på 10 minutter om et relevant emne. Dersom det arrangeres ekskursjon i tilknytning til emnet, kan arbeidskravet være en problemstyrt rapport/notat på ca. 3 sider.

Eksamen: 1 ukes hjemmeeksamen (10 sider, ca. 3500 ord) over selvvalgt eller oppgitt emne.

Oppgaven får karakter etter skalaen A-F. Ved karakteren F (ikke bestått) er det anledning til kontinuasjonseksamen.

Ved karakter F/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen er 15. januar for eksamen i høstsemesteret og 15. august for eksamen i vårsemesteret.


Pensum

Oppdatert pensumliste vil foreligge ved semesterstart

Totalt 934 sider.

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: HIS-3021