Bayeux-teppet – beretningen om normannernes triumf

Tirsdag 10. mai kl. 1900 inviterer Tromsø Museum til foredrag om det unike Bayeux-teppet fra 1000-tallet. Teppet viser bl.a. normannernes erobring av England og slaget ved Hastings i 1066. Det er forsker Lise Bertelsen, Uppsala Universitet, som holder foredraget basert på ny forskning som seinere på året kommer ut i bokform i anledning 950-års jubileet for slaget ved Hastings. Kafeen er åpen. Velkommen!

 

 

Bayeux-teppet er et historisk dokument, en raffinert tegneserie og et ekte kunstverk, men også massiv politisk propaganda arrangert som et stort moralsk drama om svik og straff.

Teppet er ½ meter høyt og nesten 70 meter langt. Avslutningen mangler. Det er brodert med ullgarn i flere farger og teknikker på lin.

Det store kunstverket må være fremstilt umiddelbart etter 1066. Dateringen understøttes av den stilistiske utformingen og bl.a. av viktige, innforståtte scener der det er åpenbart at iakttakerne må ha vært tett på hendelsene.

 

I fjor var det 950-året for innvielsen av den engelske kong Edvard Bekjennerens kirke, apostelen Sankt Peters kirke i Westminster. I år er det 950 år siden den samme kongens død og slaget ved Hastings 14. oktober 1066. Både kirken, kongens død og slaget er avbildet på Bayeux-teppet.

Bildene med korte latinske tekster rettferdiggjør og beskriver hertug Vilhelm av Normandie sin invasjon av England. Det viser også det berømte slaget som satte hertugen på Englands trone. Det er begivenheter som for alltid skrev ham inn i historien som Vilhelm Erobreren, og fikk vidtrekkende følger for Europas utvikling.

Bayeux-teppet er fortsatt gjenstand for intens forskning, og litt etter litt gir det sine hemmeligheter fra seg.

Mag.art og ph.d. Lise Bertelsen er forsker tilknyttet Institutt for arkeologi og antikk historie ved Uppsala Universitet i Sverige.

Hun er initiativtaker og tilrettelegger av en utstilling om Bayeux-teppet på Nationalmuseet i København og i Bayeux. Den ble vist ved flere museer Tyskland, Danmark og Norge, bl.a. Tromsø Museum i 2007.

Lise Bertelsen har siden da arbeidet videre med studiet av Bayeux-teppets bildeberetning og utgir senere i år en bok om emnet sammen med seks kollegaer.

Når: 10.05.16 kl 19.00–20.30
Hvor: Tromsø Museum
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig:
Legg i kalender