UiT-student får elitestipend

Matematikkstudent Fredrik Vaeng Røtnes (20) får studere gratis ved universitetet i Cambridge, takket være et elitestipend fra Aker Scholarship.
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 14.04.16 00:00 Oppdatert: 25.04.16 00:22

Fredrik Vaeng Røtnes er en ambisiøs 20-åring som satser på flere områder. Foto: Tommy Hansen
Fredrik Vaeng Røtnes er en ambisiøs 20-åring som satser på flere områder. Foto: Tommy Hansen

– Da jeg fikk vite at jeg hadde fått stipendet, ble jeg utrolig glad og nesten skjelven. Jeg har tenkt på og drømt om å få studere på Cambridge ganske lenge, sier Røtnes.

Den 20 år gamle matematikkstudenten fra Brøstadbotn er i ferd med å avslutte en bachelor ved UiT og skal begynne på en mastergrad i Mathematics/Advanced Study (Part III of the Mathematical Tripos) ved universitetet i Cambridge i oktober. Stipendet dekker alle kostnader ved å studere, samt oppholdet.

Les også: Cambridge er verdens beste universitet

– Det hadde ikke vært mulig for meg å studere i Cambridge uten dette stipendet, for det er veldig dyrt å studere der, sier Røtnes.

Kombinerte videregående med studier
20-åringen har ikke ligget på latsida så langt i livet. Han er så glad i matematikk, at han like gjerne begynte å studere ved UiT mens han gikk på videregående. Takket være en avtale mellom UiT og Tromsdalen videregående skole, fikk Røtnes følge forelesninger og ta eksamen ved UiT allerede mens han gikk i andre klasse. Han hadde 90 studiepoeng ved UiT og var halvveis i en bachelor da han var ferdig på videregående.

– Jeg har vært heldig som fikk muligheten til å gjøre dette. Jeg har visst ganske lenge at jeg vil studere matematikk på høyt nivå og bruke livet mitt på det. Jeg er blitt tatt godt vare på av professorer og forelesere ved UiT som har gitt meg lyst til å fortsette, sier Røtnes.

FAKTA OM STIPENDET:

* Stiftelsen Anne Grete Eidsvig og Kjell Inge Røkkes allmennyttige stiftelse for utdanning er finansiert med gaver fra TRG AS, og er et familieselskap eiet av familien Røkke. TRG AS eier 68 prosent av aksjene i Aker ASA.

* Studenter kan søke stipend på alle fagområder, og målet er at de ikke skal behøve å ta opp studielån.

* Gjelder master- eller phd-studier ved følgende ni universiteter: Caltech, MIT, Harvard, Stanford, University of Pennsylvania, Oxford, Cambridge, Imperial College London og National University of Singapore.

* Aker Scholarship har en egen akademisk komité som gir råd om hvem som bør få stipend

Les mer på  www.akerscholarship.no

Støtter norske talenter
Aker Scholarship er navnet på elitestipendet som deles ut fra Kjell Inge Røkke og kona Anne Grete Eidsvigs nyetablerte stiftelse. Målet er at det hvert år skal deles ut stipend til rundt 20 studenter over hele Norge. Et anslag på hva det koster per student per år er rundt en halv million kroner og oppover. 

– Tanken med stipendet er å gi de studentene som har et særlig akademisk potensial anledning til å ta utdannelsen sin i utlandet i de beste miljøene som finnes, uavhengig av økonomisk bakrgunn. Aker ønsker å støtte opp under norske talenter, sier seniorrådgiver i Senter for karriere og arbeidsliv ved UiT, Lars Buseth.

To representanter fra stipendordningen besøkte UiT i fjor høst for å informere om hvilke muligheter studentene har gjennom stipendet. Buseth forteller at Fredrik Vaeng Røtnes var en av rundt ti studenter som deltok på møtet. De to representantene hadde også møter med rektor og andre representanter fra ulike fagmiljøer ved UiT.

Les også: Aker Scholarship for master- og doktorgradsstudenter

Anne Husebekk er rektor ved UiT. Foto: Tommy Hansen
Anne Husebekk er rektor ved UiT. Foto: Tommy Hansen

Et springbrett for karrieren
Etter å ha sendt inn søknad, ble Røtnes innkalt til intervju, og det ble enstemmig bestemt at han skulle få stipendet. 

Les også: Fem studenter har fått elitestipend fra Aker

Rektor Anne Husebekk er veldig glad for den gode nyheten og sier hun har jobbet hardt for at alle miljøene ved UiT skulle rekruttere studenter til å søke stipendordningen:

– Dette er helt strålende! Jeg vil gratulere studenten med å være blant de utvalgte og håper han reiser ut, lærer mye og kommer tilbake og bidrar i Nord-Norge, sier Husebekk.

Hun mener et slikt utenlandsopphold vil være av betydning for resten av livet til Røtnes.

– Han kommer til å få en utdanning på et av verdens aller beste universiteter og et verdensomspennende nettverk innen sitt fagfelt. Dette er et springbrett til en strålende karriere, sier Husebekk.  

Hun understreker også hvor riktig hun synes satsingen fra Kjell Inge Røkke og kona Anne Grete Eidsvig er, når de satser på en slik ordning.

Vil til OL
Røtnes er sikker på at Cambridge er det beste stedet for ham å studere, nå som han er ferdig med sin bachelor.

– Jeg trenger å lære mer i bredden, før jeg velger en retning jeg kan gå i dybden med når jeg skal ta en doktorgrad, sier han.

Han tar ett år om gangen og vet ikke hva som skjer etter det første året.

– Det kommer an på hvilke fagfelt, professorer og veiledere jeg møter. Jeg kommer uansett til å få nok å gjøre det første året, sier han.

Han sikter nemlig høyt også på andre områder. 20-åringen har lenge vært aktiv innen friidrett og kappgang og håper å kvalifisere seg både til friidretts-VM til neste år og OL om fire år.

Les også: Nå havner Fredrik (19) på melkekartongen

– Det blir nok travelt, men herlig, sier 20-åringen entusiastisk.

Og han tror ikke han forlater Norge, eller denne landsdelen, for godt, når studiene starter i Cambridge 4. oktober:

– Det kan godt hende jeg kommer tilbake til Nord-Norge. Jeg er jo herfra, og synes det er veldig fint her. Dessuten er det veldig flatt i Cambridge. Så det kan godt hende at jeg kommer tilbake, smiler han.

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 14.04.16 00:00 Oppdatert: 25.04.16 00:22

Fakta om stipendet

Stiftelsen Anne Grete Eidsvig og Kjell Inge Røkkes allmennyttige stiftelse for utdanning er finansiert med gaver fra TRG AS, og er et familieselskap eiet av familien Røkke. TRG AS eier 68 prosent av aksjene i Aker ASA.

Studenter kan søke stipend på alle fagområder, og målet er at de ikke skal behøve å ta opp studielån.

Gjelder master- eller phd-studier ved følgende ni universiteter: Caltech, MIT, Harvard, Stanford, University of Pennsylvania, Oxford, Cambridge, Imperial College London og National University of Singapore.


Aker Scholarship har en egen akademisk komité som gir råd om hvem som bør få stipend

Les mer på  www.akerscholarship.no

Vi anbefaler