Prisvinnerne fra årsfesten

En rekke ansatte ved UiT fikk i dag hver sin pris på 50 000 kroner og et diplom.
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 31.03.16 15:00 Oppdatert: 31.03.16 15:03

Prisvinnerne samlet på årsfesten, sammen med rektor Anne Husebekk. Foto: Karine Nigar Aarskog

Prisvinnerne samlet på årsfesten, sammen med rektor Anne Husebekk. Foto: Karine Nigar Aarskog

I anledning årsfesten deles det hvert år ut priser til noen som har utmerket seg innen utdanning, likestilling, innovasjon, formidling og forskning og utvikling. I år er også prisen til yngre forsker tilbake igjen, etter at den ikke har vært delt ut siden 2009.

– UiT har tradisjon for å hedre medarbeidere, enheter og fagmiljøer i forbindelse med årsfesten. I dag skal vi derfor dele ut seks av universitetets sentrale priser, sa prorektor for utdanning, Wenche Jacobsen, som delte ut prisene.

I år kom det inn til sammen 25 nominasjoner, før fristen som var 26. januar. Forslagene har vært vurdert av en komité og deretter vedtatt av universitetsstyret. 

Les om alle prisene og se de nominerte her

Kirsti Hokland. Foto: privat

Kirsti Hokland. Foto: privat

Behov for fleksibilitet
Utdanningsprisen for 2016 tildeles universitetslektor Kirsti Hokland ved Institutt for medisinsk biologi, Det helsevitenskapelige fakultet. Hun har i en årrekke vært underviser og studiekoordinator på bachelorprogrammet i bioingeniørfag og har lagt ned en stor innsats som initiativtaker og emneleder i masteremnet Immunhematologi og transfusjonsmedisin som startet i 2012. Dette er et spesialfag for bioingeniører som jobber i blodbanker, det eneste av sitt slag i Norge.

”Vinneren så tidlig behov for at emnet måtte gjøres fleksibelt og mulig å kombinere med jobb. Gode søkertall og positiv respons fra studentene viser at arbeidet har gitt gode resultater”, står det blant annet i komiteens begrunnelse.

– Jeg er litt overrasket og veldig glad for å motta prisen. Det er hyggelig at arbeidet med nettbasert videreutdanning for bioingeniører blir belønnet med en pris, sier Hokland.

– Fremragende
Likestillingsprisen tildeles i år universitetsbibliotekar Vibeke Bårnes, Kultur- og samfunnsfagbiblioteket, Universitetsbiblioteket. Dette skriver komiteen om prisvinneren:

”Vinneren mottar UiTs likestillingspris på bakgrunn av at vedkommende, gjennom sitt omfattende bibliotekfaglige og formidlingspregete virke på Universitetsbiblioteket i mer enn 20 år, har bidratt sterkt til likestillingsarbeidet ved UiT. Vinnerens hjertesak er likestillings- og kjønnsfaglig arbeid. Vedkommende har modernisert og videreutviklet UBs bok- og tidsskriftsamling innen feltet.”

Vibeke Bårnes. Foto: privat

Vibeke Bårnes. Foto: Bjørn-Kåre Iversen 

– Jeg tar imot prisen på vegne av Universitetsbiblioteket som gir meg ressurser og mulighet til å skaffe og formidle litteratur og læringsressurser som de som besøker biblioteket skal få tilgang til, enten det er elektronisk eller i papirformat. I et globalt perspektiv er jeg overbevist om at tilgang til bøker gir kunnskap og innsikt og er en viktig motivator til likeverd, selvstendighet og frigjøring, sier Bårnes.

Hun står bak en rekke utstillinger, artikler, kronikker og rapporter med likestillings- og kjønnsrelaterte temaer og er en etterspurt kurs- og foredragsholder innen ulike kjønnsfaglige emner.

”Vinnerens aktivitet bidrar til at UiT har kreative og likestillingsorienterte lærings- og forskningsmiljøer. Dette bidrar igjen til at UiT blir et attraktivt studie- og arbeidssted. Vedkommendes innsats på de bibliotekfaglige og formidlingspregete feltene “i likestillingens tjeneste” er intet annet enn fremragende”, skriver komiteen.

Hans Christian Eilertsen. Foto: Randi Solhaug

Hans Christian Eilertsen. Foto: Randi Solhaug

Finner praktiske løsninger
UiTs innovasjonspris går i år til professor Hans Christian Eilertsen, Norges fiskerihøgskole, Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi. Han er marinbiolog og har gjennom et langt forskerliv oppnådd stor kompetanse på mikroalgenes funksjoner og effekter og tilpasning til klima. Bakgrunnen for nominasjonen er ideen hans om å knytte høyproduktive arktiske alger sammen med en god og rimelig kilde for CO2.

Les også: Massedyrker havets mikrodiamanter

”Å finne praktiske løsninger på teoretiske utfordringer, altså å omsette gode teoretiske ideer til praksis, har alltid appellert til vinneren. Sammen med Finnfjord AS har han fått til industriell produksjon av mikroalger med svært lave miljøutslipp og toksiske komponenter. Prosjektet viser foreløpig veldig lovende resultater og har stort potensial til å komme til anvendelse i oppdrettsnæringen. Prosjektet adresserer en stor miljøutfordring og vil kunne bidra til å løfte nordnorsk industri”, skriver komiteen.

Prisvinneren selv har dette budskapet til unge forskere som ønsker å være innovative:

– Ikke vær redd for å dumme deg ut, ikke tro at alt som står i lærebøkene er sant, og ikke tro på alt veileder sier, smiler Hans Christian Eilertsen.

Gjør Arktis kjent
Årets tildeling av formidlingsprisen viser noe av bredden i UiT sin satsing på allmennrettet formidling. Formidlingsprisen er i år nemlig delt mellom to kandidater som på hvert sitt vis bidrar til at UiT styrker sin posisjon gjennom god kommunikasjon og formidling.

Den ene er professor Jørgen Berge, Institutt for arktisk og marin biologi, Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi.

Ifølge komiteen formidler han på ”mesterlig vis det rike og spennende livet i det marine miljøet tett opp mot iskanten i de polare havområdene og under polarnatten”. Komiteen mener han har gjort disse ukjente, ugjestmilde og lite tilgjengelig områdene godt kjent ut over det vitenskapelige miljøet og at han bruker et språk som gjør forskning om globale klimautfordringer tilgjengelig for et bredt lag i folket.

Jørgen Berge. Foto: Karine Nigar Aarskog

Jørgen Berge. Foto: Karine Nigar Aarskog

”Vinnerens bevisste forhold til formidling og formidlerrollen bringer viten i en populær form på flere plattformer, og internasjonale mediehus. Prismottagerens unike formidlingsevne og villighet til å prioritere formidling har bidratt sterkt til å øke UiTs posisjon innen klimaforsking”, skriver komiteen.

– Det er veldig stas å få en sånn anerkjennelse for det man gjør. Jeg har lagt ned mye sjel og energi i blant annet polarnattutstillingen og setter pris på at UiT ser og anerkjenner den jobben som er gjort, sier Berge.

Les også: Et sort hull fullt av liv

Sprer realfagsglede
Den andre vinneren er Forskningsgruppen for realfagsdidaktikk (REDINOR), Institutt for lærerutdanning og pedagogikk, Fakultet forhumaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning.

– Det er utrolig hyggelig at den formidlingen vi gjør av populærvitenskap til ulike målgrupper også utenfor universitetsmiljøet blir lagt merke til og vektlagt av UiT, sier Inger Wallem Anundsen, som er et av medlemmene i REDINOR.

Gruppa står blant annet bak bloggen Realfagsjentene, som har som mål å spre realfag­sglede og inspirere til å prøve ut utforskende aktivi­teter i matematikk og naturfag sammen med barn. REDINORs medlemmer var også sentrale pådrivere og støttespillere bak etableringen av Nordnorsk vitensenter i Alta i fjor. De deltar også årlig på Vitenuka og Forskningsdagene.  

Medlemmene i REDINOR deltar aktivt i blant annet Forskningsdagene. Her fra 2013.
Medlemmene i REDINOR deltar aktivt i blant annet Forskningsdagene. Her et bilde fra 2013.

”Denne gruppen formidler på fremragende vis både nasjonalt og internasjonalt. Det er en genuint tverrfaglig gruppe med medlemmer fra flere organisatoriske enheter som driver et bredt spekter av formidlingsaktiviteter – alt fra nye og tradisjonelle medier og teknologiplattformer, lokale foredrag og internasjonale fagseminar. Gruppen formidler utradisjonelt og tverrfaglig gjennom tradisjonelle medier som Facebook, aviser og TV og holder mange foredrag både lokalt og rundt om på internasjonale fagseminarer”, står det i begrunnelsen til komiteen.

– Å få denne prisen betyr utrolig mye, og det at vi blir lagt merke til og verdsatt er veldig hyggelig og inspirerende for oss, sier Anundsen.

Forskningsgruppa mottok også en pris fra HSL-fakultetet før jul.

Synliggjør UiT
Forsknings- og utviklingsprisen går i år til professor Paul Wassmann, Institutt for arktisk og marin biologi, Fakultet for biovitenskap, fiskeri og økonomi.

Dette skriver komiteen:

”Mottageren av UiTs forsknings- og utviklingspris for 2016 er en nasjonal og internasjonal autoritet innen arktisk marin forskning. I en tid der Arktis gjennomgår enorme endringer som følge av økte temperaturer og redusert isdekke, er vedkommendes forskning av uvurderlig betydning for å sikre et kunnskapsbasert og bærekraftig forvaltningsregime i nord. Prisvinneren har formidlet sin kunnskap på en svært engasjerende måte og har bidratt til å synliggjøre UiT internasjonalt”, skriver komiteen.

Paul Wassmann. Foto: Karine Nigar Aarskog

Paul Wassmann. Foto: Karine Nigar Aarskog

– Jeg føler meg oppriktig beæret og opplever prisen som en anerkjennelse av en jobb som er blitt gjort, samtidig som den kan stimulere til fortsatt forskning og utvikling. De lange linjene er viktig for meg, og det å kunne rekruttere og utdanne unge folk, sier Wassmann.

Han er også takknemlig for at han lever i en tid og i et land der det er mulig å utvikle evnene sine, og for at ledelsen ved UiT har gitt han spillerom og tillit, slik at han har kunnet holde på med sin forskning.

– Jeg har et nært forhold til ledelsen. Det er ikke alle steder man bare kan banke på en dekans eller en rektors dør, slik som her, sier han. 

Les også: Skal bli verdensledende i Arktis

Ung professor
Prisen til yngre forsker går til professor Roe Fremstedal, Institutt for filosofi og førstesemesterstudier, Fakultet for humaniora, samfunnsvitenskap og lærerutdanning.

Roe Fremstedal. Foto: privat
Roe Fremstedal. Foto: privat

Han er født i 1977, disputerte i 2010 og har allerede en omfattende publikasjonsliste. Han publiserer innen etikk, religionsfilosofi, eksistensfilosofi og filosofisk antropologi, og hovedfeltet hans er den danske filosofen Søren Kierkegaard. Roe har gitt betydelige bidrag til Kierkegaard-forskningen både nasjonalt og internasjonalt.

”Vinneren er en stor ressurs på institutt for filosofi og førstesemesterstudier ved UiT, er leder av forskningsgruppen i etikk og tar aktivt del i å styrke forskningen i praktisk filosofi. Vedkommende ble tildelt professorkompetanse i en alder av 37 år i 2014, noe som regnes som svært tidlig på dette fagområdet. Vinneren er uten tvil en av instituttets og fakultetets mest produktive forskere og har lagt ned et betydelig arbeid for å fremme filosofifagets betydning”, skriver komiteen.

– Det er veldig kjekt å bli satt pris på. Jeg jobber på et felt der det er litt uvanlig med oppmerksomhet utenfor forskerfellesskapet. En slik pris er viktig for å synliggjøre det som blir gjort, sier Fremstedal.

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 31.03.16 15:00 Oppdatert: 31.03.16 15:03
Vi anbefaler