Bør vi ta omega-3?

Ikke hvis du er frisk og spiser nok fisk, mener forsker Edel O. Elvevoll.
Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 24.03.16 00:00 Oppdatert: 29.03.16 09:56

Artikkelen er hentet fra Labyrint nr. 1 2016

Det lever mange artige skapninger i havet. Forskning viser at vi bør spise minst to-tre fiskemåltider i uka for å få en helseeffekt. Foto: Karine Nigar Aarskog

Det lever mange artige skapninger i havet. Forskning viser at vi bør spise minst to-tre fiskemåltider i uka for å få en helseeffekt. Foto/video/redigering: Karine Nigar Aarskog

Hvor mye sjømat bør vi egentlig spise for å få en helseeffekt? Og er det noe poeng å ta omega-3-kapsler? Forsker og dekan ved Fakultetet for fiskeri, biovitenskap og økonomi ved UiT, Edel O. Elvevoll, har doktorgrad i produksjonsteknologi og har forsket på sjømat, foredling og helse i over 20 år. Konklusjonen hennes er klar:

– Man bør fortrinnsvis spise fisk i stedet for kapsler. Fiskens fettinnhold og fettsyresammensetning er ikke de eneste ernæringsmessige faktorene som spiller inn i en helsemessig vurdering. Sjømat er rik på proteiner, praktisk talt fri for karbohydrater og kan i tillegg gi bidrag av fett- og vannløselige vitaminer, antioksidanter, mineraler og sporstoffer.

Må se på helheten
Elvevoll mener også at man bør vokte seg for å overfokusere på enkeltvise aspekter ved et næringsmiddel, og være klar over at det er helheten i kostholdet som gir betydning for helsen.

Edel Elvevoll deltok på fjorårets Outreach-tokt på Svalbard.
Edel Elvevoll deltok på fjorårets Outreach-tokt på Svalbard.

– Det er derfor vi hovedsakelig mener folk bør spise sjømat i sin naturlige form, i stedet for å ta kosttilskudd med omega-3-fettsyrer, sier forskeren.

Sjømat beskytter mot hjerte- og karsykdommer, det mener forskerne etter hvert er godt bevist. Risikoen for hjerte- og karsykdommer reduseres når man spiser mer enn ett fiskemåltid per uke, i forhold til å ikke spise fisk i det hele tatt. Og jo flere jo bedre.

– I tillegg til det sunne fettet som finnes i sjømat, er det også haugevis av spesielt lettfordøyelige proteiner, som i det øyeblikket vi spiser maten, brytes ned til ulike biologisk aktive peptider og aminosyrer. Disse vet vi kan være blodtrykksregulerende, ha antioksidativ effekt og påvirke vekta. Men man blir ikke udødelig av å spise fisk, effekten flater ut ved fire fiskemåltider i uka, sier Elvevoll.

Rå mat og innmat
De første studiene knyttet til sjømat og helse ble gjort på 1970-tallet. Da reiste danske forskere til Grønland for å undersøke helsen blant eskimoene.

– Forskerne fant ut at eskimoene nesten ikke hadde hjerte- og karsykdommer, og de satte dette i sammenheng med omega-3, eller det marine fettet som de fikk gjennom kostholdet. Hos eskimoer som døde og ble obdusert, kunne man se at de nesten ikke hadde åreforkalkning, sier Elvevoll.

Hypotesen ble at det var omega-3 som beskyttet dem. Samtidig visste man at eskimoene spiste mye rå mat og innmat, i tillegg til at maten var lite prosessert. De spiste også mer innmat og sjøpattedyr enn fisk.

Drakk hvalolje
På 1990-tallet gjennomførte forskningsgruppa rundt Elvevoll og professor Bjarne Østerud flere forsøk der de sammenlignet effekten av selolje, tran og hvalolje. Til tross for at personene som drakk hvalolje fikk i seg bare halvparten så mye omega-3 som de to andre gruppene, var det de som hadde den mest slående helseeffekten. De hadde mer av det gode kolesterolet i blodet og fikk redusert risiko for utvikling av åreforkalkning. Elvevoll og hennes forskerkolleger er derfor opptatt av å synliggjøre at også andre stoffer i marin mat bidrar, ikke bare omega-3. Forskerne har blant annet sett på aminosyra taurin, som finnes i høyest konsentrasjon i skjell, reker og krepsdyr.

I en av studiene ble forsøkspersoner delt inn i én gruppe som fikk bare omega-3 og én som fikk både taurin og omega-3.

– Hos de som fikk både taurin og omega-3 gikk det farlige kolesterolet, LDL, ned, og det gode kolesterolet, HDL, opp. Effekten av taurin var like stor som av enkelte kolesterolregulerende medisiner, sier Elvevoll.

Hør Edel Elvevoll forklare hvorfor man ikke trenger å være bekymret for innholdet av miljøgifter i sjømat: 

For gode teknikker
De som ikke har et variert kosthold med nok fisk vil imidlertid oppnå en viss effekt ved å ta kosttilskudd med fiskeolje, men ikke på langt nær de samme helsegevinstene som ved å spise et helt fiskemåltid. Elvevoll tror en av grunnene kan være de gode renseteknikkene man bruker i dagens produksjon; såkalt raffinering av marine oljer.

– Når man optimaliserer mattryggheten og smaksopplevelsen i de marine oljene fjerner man i tillegg til miljøgifter også mange næringsstoffer, som vitaminer og mineraler, forklarer Elvevoll.

Man skal heller ikke se bort fra at noe av sjømateffekten rett og slett kommer av at man de dagene man spiser fisk til middag ikke spiser pølser, taco eller annen usunn, ferdigprosessert mat.

Aarskog, Karine Nigar
Publisert: 24.03.16 00:00 Oppdatert: 29.03.16 09:56
Vi anbefaler