vår 2017:    FSK-2005 Mikrobiologi og fiskerikjemi - 10 stp

Emnetype

Emnet er forbeholdt studenter på fiskeri- og havbruksvitenskap.

Studiepoengreduksjon

Du vil få en reduksjon i antall studiepoeng (som oppgitt under), dersom du avlegger eksamen i dette emnet og har bestått følgende emne(r) fra før av:

FSK-2001 Fiskerikjemi 5 stp
FSK-2004 Mikrobiologi 5 stp

Innhold

Fiskerikjemidelen skal gi grunnleggende kunnskap om fiskens kjemiske oppbygging, og de endringene (både biokjemiske og mikrobiologiske) som skjer i fiskemuskel etter døden samt å knytte disse endringene til kvalitetsparametere i fiskeråstoff. I tillegg gir kurset noe innføring i næringsmiddelassosierte sykdommer og matvaretrygghet.

Anbefalte forkunnskaper

FSK-1000 Kjemi for fiskerifag, FSK-2003 Biokjemi

Hva lærer du

Kunnskaper og forståelse:

I fiskerikjemi skal studentene

  • kjenne den strukturelle oppbygging av fiskens muskelcelle og bindevev, samt forstå endringer i fiskemuskelen post mortem.
  • ha oversikt over lipider i fisk, marint fett, samt prosesser involvert i forringelse av fett. 
  • gjøre rede for utviklingen av de dominerende bakterienes kjemiske angrepsveier i død fiskemuskel, samt hvordan den bakterielle aktiviteten påvirker kvaliteten.
  • beskrive de postmortale endringene i fiskemuskel som skyldes fiskens egne enzymer (autolyse).
  • forstå hva som menes med matvaretrygghet, HAACP, kontaminanter og sporbarhet.

I mikrobiologi skal studentene:

  • kjenne til bakteriers morfologi, oppbygging, vekst og metabolisme.
  • ha oversikt over faktorer som påvirker bakterievekst og metoder for å redusere eller drepe bakterier.
  • kjenne til næringsmiddelassosierte sykdommer forårsaket av bakterier og knytte disse til mulig opphav fra sjømat.
  • beskrive karakteristiske trekk av mikrofloraen på levende fisk, samt se sammenhengen mellom bakterievekst og lagring av fisk.

Ferdigheter: Studentene skal kunne

  • så ut bakterier
  • undersøke bakterievekst i næringsmidler, vann eller på overflater ved hjelp av vanlig brukte metoder.
  • gjennomføre ferskhetsbestemmelser ved bruk av EU sin Quality Index Method (QIM)
  • evaluere grad av harskning i fiskeprodukter

Kompetanse: Studentene skal kunne

  • planlegge og følge en eksperimentell beskrivelse
  • jobbe forsvarlig i henhold til hygieniske og sikkerhetsmessige krav.
  • vise nøyaktighet i utførelsen av arbeidet.
  • vurdere resultater fra labøvelser


Undervisnings- og eksamensspråk

Norsk.

Undervisning

Forelesninger, laboratorieøvelser og seminarer.

Eksamen

4 timers skriftlig eksamen. Bokstavkarakterer A-F, hvor F er ikke bestått. Begge fagdelene (mikrobiologi og fiskerikjemi) må bestås for å få bestått.

Arbeidskrav: Adgang til eksamen forutsetter bestått laboratoriekurs og syv godkjente laboratorierapporter.

Kontinuasjonseksamen: Det gis kontinuasjonsadgang for studenter som ikke har bestått siste ordinære arrangerte eksamen i dette emnet.


Pensum

Mikrobiologi:

  • Lærebok: «Mikrobiologi - Fødevarer, Hygiejne, genteknologi», 4. utg. - Herluf Thougaard, Verner Varlund, René Møller Madsen (Kjøpes på Akademisk kvarter).
  • Ringø (2014) Kurshefte i mikrobiologi, 67 sider.
  • Forelesninger

Fiskerikjemi:

  • Lærebok: «Fisk som råstoff», Leif Lynum, 1996/2005 (kjøpes på Akademisk kvarter).
    • Kap. 2 Anatomi og fysiologi -bare avsnitt 2.3
    • Kap. 3 Kjemisk sammensetning
    • Kap. 4 Metabolisme før og etter døden
    • Kap. 5 Kvalitetsforringelse ved lagring
    • Kap. 6 Harskning
    • Kap. 7 Vannbindingsevne
    • Kap. 9 Forhold som påvirker kvaliteten - bare avsnitt 9.6 og 9.7
    • Kap. 10 Parasitter og sykdom
    • Kap. 11 Mikrobiologi
    • Kap. 12 Mikrobiell nedbryting av fisk
    • Kap. 15 Kvalitet og kvalitetssikring
    • Kap. 18 Subjektive analysemetoder
    • Kap. 19 Objektive analysemetoder - bare avsnitt 19.13, 19.14 og 19.1
  • Presentasjonene fra forelesningene 
  • Laboratorieøvelsene
  • Følgende kompendium kjøpes på Akademisk kvarter:
    • Nr. 1. «Lipidkjemi med vekt på fisk», Ragnar L. Olsen
  • Utlevert kompendium:
    • Nr. 2. «Biokjemiske og mikrobiologiske forhold ved lagring av fisk. Matvaretrygghet og næringsmiddelassosierte eller matbårne sykdommer», Olaf B. Styrvold og Stein H. Olsen. (Deles ut på første forelesning i Fiskerikjemidelen, og legges ut på fronter).

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: FSK-2005