vår 2017:    REL-1020 Religioner i Latin-Amerika - 10 stp

Søknadsfrist

1. juni for emner som tilbys i høstsemesteret. 1. desember for emner som tilbys i vårsemesteret.

Emnetype

Emnet er valgfritt for studenter på bachelorprogrammet i religionsvitenskap og for studenter på lektorutdanning med studieretning eller fag 2 i religionsvitenskap. Passer som støtteemne for andre humanistiske og samfunnsvitenskapelige fag, som antropologi, historie, sosiologi og spansk. Emnet kan tas som enkeltemne.

Opptakskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse.

Søknadskode: 9199 - enkeltemner lavere grad.


Innhold

Emnet kaster lys over sentrale trekk ved Latin-Amerikas religionshistorie og samtidens religiøse mangfold. Det religiøse landskapet i Latin-Amerika har blitt preget både av tradisjoner som har kommet utenfra og av tradisjoner som har vokst frem lokalt og regionalt. Hyppige møter mellom gamle og nye praksiser og ideer har gjort at omfattende endringer stadig har funnet sted. Samtidig har ulike tradisjoner blitt videreført og tilpasset nye situasjoner av nye generasjoner. Trekk og utviklinger innenfor, rundt og mellom ulike indianske religioner, kristne religioner, afrikansk-amerikanske religioner, flere nyere religioner og forskjellige former for folkereligiøsitet blir her presentert, kontekstualisert og diskutert.

Hva lærer du

Etter bestått emne skal studentene ha følgende læringsutbytte:

Kunnskaper

Studenten har kunnskap om:

  • religiøse tradisjoners historiske utvikling i Latin-Amerika -
  • mangfold blant religiøse tradisjoner i Latin-Amerika i dag
  • særlige historiske og samtidige kontekster for religioner i Latin-Amerika
  • det religionsvitenskapelige studiet av religioner i Latin-Amerika

Ferdigheter

Studenten kan:

  • gjøre rede for og drøfte særtrekk ved religiøse tradisjoner og hvordan de har kommet til uttrykk i fortid og nåtid blant ulike mennesker på ulike steder i Latin-Amerika
  • diskutere sentrale kilder og sentral vitenskapelig litteratur på området

Kompetanse

  • kunne granske kritisk teorier og fortolkninger innenfor fagområdet og presentere religiøse tradisjoner i Latin-Amerika på en saklig og informert måte
  • kunne selvstendig fortsette egen kompetanseutvikling og spesialisering innenfor emner knyttet til religioner i Latin-Amerika
  • kunne videreutvikle sine religionsvitenskaplige ferdigheter gjennom videre studier


Undervisnings- og eksamensspråk

Undervisningsspråket skal normalt være norsk. For å oppnå instrumentelle mål om å utvikle kompetanse i engelsk fagspråk hos norskspråklige studenter og/eller integrere studenter med annet morsmål enn norsk/annet skandinavisk språk, kan undervisningsspråket også være engelsk.

Eksamen kan avlegges på norsk eller annet skandinavisk språk. Det kan søkes instituttet om å avlegge eksamen på engelsk.


Undervisning

Emnet består av omtrent 20 timer forelesning. Det forutsettes at studentene er aktive i undervisningen, både når det gjelder presentasjon og diskusjon av pensumlitteraturen.

Undervisningen, som gis i løpet av semesteret, er en del av det kunnskapsgrunnlaget studentene kan prøves i til eksamen.

Alle emner evalueres en gang i løpet av programperioden. Programstyret avgjør hvilke emner som skal evalueres av studenter og lærer per år.


Eksamen

Følgende arbeidskrav må være gjennomført og godkjent før man kan fremstille seg til eksamen: To godkjente refleksjonsoppgaver på 2-3 sider (ca. 1000-1500 ord) i tilknytning til pensum.

Eksamen består av: 4-timers skriftlig eksamen.

Eksamen vurderes etter bokstavkarakter A-F, der F regnes som stryk.

Ved karakter F/ikke bestått tilbys kontinuasjonseksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Ved gyldig forfall tilbys utsatt eksamen i begynnelsen av påfølgende semester. Frist for oppmelding til kontinuasjonseksamen/utsatt prøve er 15. januar for eksamener i høstsemesteret og 15. august for eksamener i vårsemesteret.


Pensum

Graziano, Frank. 2007. Cultures of Devotion: Folk Saints of Spanish America. Oxford: Oxford University Press.

Lundberg, Magnus & David Westerlund (red.). 2012. Religion i Latinamerika. Stockholm: Dialogos.

*Pew Research Center. 2014. Rapport: Religion in Latin America: Widespread change in a historically Catholic region.

*Tafjord, Bjørn Ola. 2008. «Religión og religiones i Talamanca: ei tileigningshistorie.» Din: tidsskrift for religion og kultur 1-2. Oslo: Novus.

* = Vil bli gjort tilgjengelig elektronisk.

Error rendering component

  • Om emnet
  • Studiested: Tromsø |
  • Studiepoeng: 10
  • Emnekode: REL-1020