Teknologibygget offisielt åpnet

– Dette bygget vil bidra til at UiT fortsatt er spydspissen i Nord-Norge når det gjelder teknologi, sa olje- og energiminister Tord Lien på den offisielle åpninga. Se video.
Solhaug, Randi Merete
Publisert: 26.01.16 14:00 Oppdatert: 29.01.16 13:59

Teknologibygget. Foto: Lars Åke Andersen

Teknologibygget på campus i Breivika i Tromsø har allerede vært i bruk siden semesterstart 2014, men ble offisielt åpnet tirsdag 26. januar. 

Det foregikk ved at byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg fra Statsbygg stilte lokalene til disposisjon for regjeringen representert ved olje- og energiminister Tord Lien, som igjen overleverte lokalene til UiT og rektor Anne Husebekk.

– Dette er et viktig bygg for Tromsø, Nord-Norge og hele landet, og det er skreddersydd til formålet, sa Sandberg da hun overrakte nøkkelen til bygget til Lien.

Se videoen KONGSBERG Gruppen laget fra åpningen av Teknologibygget:

– Liker det jeg ser

Rektor Anne Husebekk overtar nøkkelen til Teknologibygget fra olje- og energiminister Tord Lien. Foto: Lars Åke Andersen

Det om lag 9000 kvadratmeter store bygget har over 300 rom fordelt på fem plan. I tillegg til ordinære undervisningsrom og mindre auditorier, inneholder det laboratorier, verksteder og kontorer.

I tillegg er det installert flere skipssimulatorer, hvorav en har bevegelig bro i en 360-graders kinosal. Stallo, UiTs tungregnemaskin, er også plassert i Teknologibygget. Overskuddsvarmen fra denne kan distribueres til andre bygg på campus.

Olje- og energiminister Tord Lien var imponert over bygget og mener det er svært viktig for kunnskapsmiljøet i Nord-Norge:

– Jeg har jo fulgt med utviklingen til UiT, og jeg liker det jeg ser. Det er jo slik at navet i kunnskaps-Nord-Norge er UiT. Og jeg synes det er gledelig at UiT i stadig større grad også henvender seg til resten av samfunnet. Dette bygget til bidra til at UiT fortsatt er spydspissen i Nord-Norge når det gjelder teknologi.

Rektor Anne Husebekk tok imot nøkkelen fra Lien, og hun er like begeistret for det nye bygget:

– I nord har vi et brennende behov for flere ingeniører, og vi håper jo å friste ungdom til å studere blant annet i dette bygget, samt i Narvik.

Skipssimulatoren med bevegelig bro i 360-graders kinosal. Foto: Lars Åke Andersen

Lekkasje og omdiskutert kunst

Selv om Teknologibygget er det nyeste bygget som er tatt i bruk på campus Tromsø, har det allerede skapt en god del overskrifter. I fjor høst skapte en massiv lekkasje hodebry både for byggherre Statsbygg og UiT. 60 liter vann per sekund fosset ut i én time, før man fikk lekkasjen under kontroll. 

Synnøve Lyssand Sandberg fortalte dessuten at alt ikke bare har gått på skinner i byggeprosessen heller:

– Vi hadde dessverre flere hendelser på byggeplassen, hvorav noen forårsaket personskader. Dette gjorde at vi måtte jobbe enda hardere med sikkerheten, og jeg er glad for å kunne si at de siste seks månedene av byggeprosessen foregikk helt uten fraværsskader.

I tillegg har kunsten utenfor Teknologibygget vekket betydelig oppsikt. Installasjonen ”Dis-position” har vært en snakkis på campus, hvorav noen har mislikt den sterkt mens andre synes den er spennende. 

– Når jeg har hatt grupper av besøkende med på rundtur på UiT, så er tilbakemeldingene svært gode. Mange sier at det er noe av det mest spennende de har sett – og det er jo en fin historie bak også, sier rektor Anne Husebekk.

Les mer: Om kunsten i og utenfor Teknologibygget

Fra åpninga av Teknologibygget. Foto: Lars Åke Andersen
Solhaug, Randi Merete
Publisert: 26.01.16 14:00 Oppdatert: 29.01.16 13:59
Vi anbefaler