Barn vil delta på mekling om samlivsbrudd

Barn som får tilbud om å delta på mekling takker som regel ja til det. Det viser undersøkelsen «Høring av barn i mekling» som studerer barn, foreldre og meklers opplevelse ved bruk av Barn i mekling modellen (BIM-modellen).
Karlsen, Mariann Schjølberg
Publisert: 21.01.16 00:00 Oppdatert: 03.01.17 13:48

Illustrasjonsfoto: Colourbox


413 barn
Undersøkelsene som er foretatt av RKBU Nord bygger på 250 meklinger over hele landet. Til sammen 413 barn, i hovedsak mellom 7 og 16 år har deltatt. På meklingene har barna fått anledning til å komme med sine budskap til foreldrene. Undersøkelsene viser at budskapet barna har kommet med har variert fra harmløse ønsker om akvariefisk til ønske om at foreldre skal drikke mindre alkohol med dem til stede. Meningen med denne modellen er nemlig at barna skal få en anledning til å ha innvirkning på sin hverdag når foreldrene velger å splitte lag. 


Metoden 
BIM-metoden gjennomføres ved at barna inviteres inn på et familievernkontor og får snakke med en mekler både sammen med foreldrene og alene. Først skal familien snakke samlet med mekler for å få informasjon om hva som skal skje når foreldrene er til mekling og hvorfor mekler skal snakke med barna først. Deretter forlater foreldrene rommet og barna får samme informasjon på nytt. Mekler spør så barna om hvordan de har det, hva som skjer/har skjedd og så får de anledning til å skrive ned noe de ønsker å si til foreldrene sine. Det er dette som omtales som barnas «budskap» til foreldrene. Deretter forlater barna rommet og mekler leser budskapet høyt til foreldrene og gjennomfører meklingen. På slutten av møtet kommer barna inn og får informasjon om hva foreldrene er blitt enige om. Metoden legger ikke opp til at barna skal ta stilling til bosted.

Les også: Barn er viktige på mekling

 

Førsteamanuensis Astrid Strandbu

Ulike ståsted
Alle skilsmisser er forskjellige og det er også barnas opplevelse av situasjonen, det viser analysen som førsteamanuensis Renee Thørnblad og førsteamanuensis Astrid Strandbu har gjennomført av barnas budskap til foreldrene. Barna har ulike livssituasjoner og de befinner seg i ulike aldre og faser i familieforandringsprosessen. Budskapene varierer mellom det ene ytterpunktet som er barna som ikke vil si noe som helst, og til barn som ber meklere si til foreldrene at det viktigste er at foreldrene har det bra.  Andre barn kommer med konkrete beskjeder som for eksempel at en av foreldrene bør kutte ut den nye kjæresten. Noen barn bekymrer seg for framtiden og uttrykker savn. Noen ønsker at foreldrene finner sammen igjen eller at de skal tilbringe mer tid sammen i høytider og i ferier. I svært mange av uttalelsene er foreldrenes krangling tema.

Les mer om forskningsprosjektet "Høring av barn i mekling".

Førsteamanuensis Renee Thørnblad

Alvorlige saker
Analysene viser at enkelte barn føler seg utrygge overfor de forestående endringene og posisjoner i nye familiekonstellasjoner. I enkelte tilfeller har barna kommet med budskap direkte eller indirekte, som har vekket bekymring hos mekler. Der en av foreldrene kanskje ikke greier å ivareta barna tilstrekkelig eller gjør barna redde og utrygge.  Av de 250 meklingene var det kun tre tilfeller der barna ikke ville si noe til foreldrene. I 11,2 % av de 250 meglingssakene i materialet oppgir mekler at det var sendt melding til barnevernet (fra andre eller egen instans). Samlet i dette materialet vurderte mekler i 16 % av sakene at barnet levde under ett eller flere bekymringsverdige forhold som rus, vold og/eller annen omsorgssvikt.

Snakket fritt
Mangfoldet av tema og intensitet i barnas uttalelser kan gi indikasjoner på at barna har snakket relativt fritt med mekler om det de hadde behov for, sier Thørnblad og Strandbu i sin analyse. Flere av barna trakk fram at det var fint å få snakket med en "nøytral tredjeperson" som kunne formidle budskapet videre til foreldrene. BIM- modellen er utviklet av Gjertrud Jonasen ved Grenland familiekontor (familieliv.no). Prosjektet har samarbeidet tett med Jonasen. Samarbeidet er omtalt i dette intervjuet i Tidsskriftet "Rett på sak".  

Les om flere funn fra undersøkelsene i artikkelen "Hva står på spill? Barns deltakelse og budskap i mekling i tidsskriftet "Fokus på familien".

Ikke alle bruker denne modellen, men alle familievernkontor er pålagt å informere foreldrene om at barn har rett til å bli hørt og at foreldrene er pliktet til å snakke med barnet om bruddet og den forestående familieforandringen. Mekler kan, men er ikke pålagt å snakke direkte med barna.

Karlsen, Mariann Schjølberg
Publisert: 21.01.16 00:00 Oppdatert: 03.01.17 13:48
Vi anbefaler