Ny leder på RKBU Nord

RKBU Nord har fått ny leder og Per Håkan Brøndbo er godt i gang med nyjobben.
Karlsen, Mariann Schjølberg
Publisert: 15.12.15 00:00 Oppdatert: 15.12.15 14:15

Per Håkan Brøndbo er klar for å lede RKBU Nord.

Per Håkan Brøndbo har nå tatt plass i lederstolen på RKBU Nord etter at tidligere instituttleder Merete Saus sitt fireårige åremål er gått ut. Brøndbo er psykolog og kommer fra jobb som leder av Barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling.
- RKBU Nord er en stor organisasjon og det er mye å sette seg inn i, både stort og smått. Det er noe som er ganske likt UNN, men det er også en god del som er ulikt. Mitt mål er å bli godt kjent med både organisasjonen og medarbeiderne før det eventuelt skjer endringer.

Barn og unge
Allerede tidlig i jobbkarrieren peilet han seg inn på barn og unge feltet. På 1990 tallet flyttet han langt for å kunne jobbe i barnehabiliteringen.
- Jeg startet min første psykologjobb med å jobbe med funksjonshemmede barn i barnehabilitering, deretter i PPT og så i BUP i varierende funksjoner både klinisk og med forskning. Parallelt med klinikk og forskning har Brøndbo vært interessert i ledelse og ledelsesutvikling og har etter hvert ervervet seg både praktiske erfaringer og formell utdanning på det området.

Kjenner instituttet
Brøndbo disputerte i 2012 med veiledning fra RKBU Nord og som første doktorgradskandidat etter fusjonen. Han kjenner flere av de ansatte og instituttet godt tatt i betrakting at han er rekruttert eksternt.
-Jeg har vært relativt mye til og fra. Jeg var ansatt som lektor i bistilling i RBUP i 2006-2007 og har vært inne som foreleser på flere kurs og utdanninger, både før og etter fusjonen.

Gode støttespillere
Brøndbo har klinisk erfaring, men etter at han påbegynte doktorgraden i 2009, har han primært holdt på med forskning og ledelse.
- Jeg håper jeg tar med meg en form for erkjennelse av hvor vanskelig det er, i en klinisk hverdag, å huske på at det man gjør skal være forankret i evidensbasert kunnskap. Hvor viktig det er for resultat, pasientsikkerhet og brukerfornøydhet. Jeg håper at vi skal være gode støttespillere slik at de som jobber klinisk skal stå stødig i metodevalg når de møter på motstand.  RKBU har en utrolig viktig rolle å fylle i å kunne tenke langsiktig, bidra til økt kunnskap og å forebygge pragmatiske her og nå løsninger uten kunnskapsbasert støtte. På sikt er det alltid de evidensbaserte metodene som bør tilbys barn og unge, slik at de kan gjøre bevisste valg rundt egen behandling og fremtid sier Brøndbo.

Moderne
Brøndbos inntrykk av RKBU Nord er at det er et moderne institutt og nettopp dette synes han er viktig å ivareta.
- Jeg tenker at det er viktig at vi ivaretar den kvalitet og systematikk som universitetstilknytningen borger for på en god måte, samtidig som vi klarer å overføre dette til effektiv tjenestestøtte. Vi har en tverrfaglighet, basert på samarbeid og helhetssyn, som gjør oss til et moderne institutt. Samhandling, tverrfaglighet og helhetssyn vil være honnørord også fremover og jeg tror at mange institutt vil ligne på oss i framtiden.

Rolig og åpen
Tidligere kolleger har beskrevet Brøndbo som rolig, åpen, støttende og visjonær. Dette er beskrivelser han håper vil gjenspeile den typen leder han blir også i framtiden. Brøndbo innrømmer at det er en hel del å sette seg inn i, men ser fram til å bli bedre kjent med både organisasjonen og medarbeiderne.
-Den første tiden har vært preget av fusjonsprosessen, mindreårige asylsøkere og forskningsgruppeorganisering. Det er store spørsmål som potensielt kan ha stor betydning for virksomheten, og det er viktig at de beslutninger som tas er godt forankrede i interne prosesser. Fremover håper jeg at vi i lag kan bli en enda viktigere og tydeligere tjeneste for de som jobber med barn og unge, sier Brøndbo.

I påvente av at Per Håkan Brøndbo skulle ta fatt på lederjobben, har Frode Adolfsen styrt skuta med stø hånd.

Fire fine år   

Det er nå gått fem år siden dekan
Arnfinn Sundsfjord ønsket Merete Saus
velkommen som leder for RKBU Nord.
Nå har hun overlatt jobben til Per
Håkan Brøndbo. Arkivfoto.

Merete Saus har forskningstermin og ser tilbake på fine år som den første lederen for RKBU Nord.

Tidligere instituttleder Merete Saus har tatt med familien på forskningsfri og skal bo et helt år i München i Tyskland. Saus var den første lederen i RKBU Nord etter fusjonen mellom BUS og RBUP i 2011.
- Jeg opplevde det som utrolig spennende oppgave å bygge opp et nytt institutt. Det innebærer mange ulike typer oppgaver parallelt, noe jeg har likt veldig godt. Det å forsøke å få to fagmiljø og ulike fagtradisjoner til å smelte sammen har vært utrolig givende, sier Saus.

Samarbeid
Å utvikle samarbeidet med de andre RKBU-ene og RBUP, samarbeid internt på RKBU Nord og resten av UiT har stått sentralt.
-Jeg har stor tro på samarbeid. Det som er grunnleggende i samarbeid er å ha respekt for det andre har å bidra med, og jeg det er nok derfor jeg har satt stor pris på å jobbe for å få RKBUs ulike faglige og metodiske grupperinger til å jobbe sammen. Profilen på masteren i barnevern er preget av det, og det mene jeg er en styrke i denne utdanningen, sier Saus.

Posisjon
Saus mener at RKBU Nord spille en sentral rolle i utviklingen av tilbud til tjenestene til barn og unge framover.  
-Den kompetansereformen som kommunene står overfor vil kreve at noen aktører har
kompetanseutvikling og kvalitetssikring av de kommunale helse- og sosialtjenestene som sitt samfunnsmandat. Jeg håper at vårt institutt, og RKBU/RBUP-nettverket, får en sentral posisjon for utviklingen av barne- og ungetjenestene i denne prosessen. Jeg håper at våre miljø blir brukt aktivt og at vi tar et ansvar i denne samfunnsutviklingen.

Forske
Selv vil Merete Saus ta konsentrere seg om forskningen og komme tilbake til Tromsø som førsteamanuensis når forskningsterminen er over i mai.
- Innenfor tema kultur, urfolk og minoritet er det mye ugjort på barne- og ungefeltet, og jeg gleder meg til å jobbe med det. Etter at jeg sluttet som leder har jeg fått bedre tid til å jobbe sammen med andre på dette tema det synes jeg er veldig givende. Jeg vil trives med å komme tilbake å være førsteamanuensis, sier Saus.
Saus er veldig fornøyd med at Per Håkan Brøndbo nå er på plass.
-Jeg er veldig fornøyd med at Per Håkan har tatt på seg utfordringen og vi er heldige som får han som leder, sier Saus.

Karlsen, Mariann Schjølberg
Publisert: 15.12.15 00:00 Oppdatert: 15.12.15 14:15
Vi anbefaler