Disputas – cand.med. Trond Iversen

Cand.med. Trond Iversen disputerer for ph.d.-graden i medisin og vil offentlig forsvare avhandlingen:

“Lumbosacral radiculopathy managed in multidisciplinary back clinics. Diagnostic accuracy, prognostic factors and efficacy of epidural injection therapy.”

Kort sammendrag av avhandlingen:

I perioden 2005-2010 ble det ved fem norske sykehus utført en randomisert kontrollert studie av effekten av epidurale steroidinjeksjoner i behandlingen av kronisk (> 12- ukers varighet) isjias. 461 pasienter i aldersgruppen 18-60 år ble vurdert for deltagelse i studien. 116 av disse ble etter grundig forundersøkelser inkludert og randomisert til tre ulike behandlingsgrupper.

Alle pasientene fikk utført MR eller CT av korsryggen for å kartlegge tilstedeværelsen av skiveprolaps og plassforhold for nerverøttene. Det ble tatt opp en grundig sykehistorie og utført en standardisert nevrologisk undersøkelse for å kartlegge hvilken nerverot som mest sannsynlig var symptomgivende. Alle pasientene besvarte validerte spørreskjema for å kartlegge grad av smerter i rygg og ben (Visual Analogue Scale), livskvalitet (EQ5-D) og smerterelatert ryggfunksjon (Oswestry Disability Index). I tillegg ble en rekke psykososiale faktorer og pasientenes jobbstatus kartlagt.

Etter forundersøkelsen fikk pasientgruppene to epidurale injeksjoner med 2 ukers intervall. Enten en kombinasjon av steroider og saltvann (behandlingsgruppe), to epidurale injeksjoner med saltvann (placebogruppe) eller to subkutane injeksjoner med saltvann (shamgruppe). Injeksjonene ble gitt av erfarne anestesileger.

Alle pasientene ble fulgt opp etter 6, 12 og 52 uker med identiske spørreskjema og samme nevrologiske undersøkelse.

Etter 52 uker var det ikke var noen forskjell mellom gruppene i bedring av smerter, livskvalitet og ryggfunksjon. Til sammen 15 pasienter ble ryggoperert i oppfølgingstiden, men antallet opererte pasienter var likt fordelt mellom gruppene. Konklusjonen ble at epidural steroidinjeksjon er uvirksom behandling for pasienter med isjias.

I studien ble det også undersøkt hvor presis den nevrologiske undersøkelsen er for å identifisere hvilken nerverot som påvirkes av et skiveprolaps som sees på MR eller CT. Nytten av de ulike nevrologiske testene som brukes for å stille diagnosen isjias var lav.

I studien ble det også å kartlagt hvilke faktorer som er viktig for forløpet (prognosen) av isjias. Høy utdanning, det å være i full jobb og det å ha lav frykt for at det å være i jobb skulle skade ryggen (Fear Avoidance Beliefs) var gode indikatorer (prediktorer) for bedring av isjiasplagene etter 52-uker.  (Avhandlingen er tilgjengelig for utlån hos Seksjon for forskningstjenester frem til disputasdato)

Veiledere
Hovedveileder førsteamanuensis Tore K Solberg
Biveileder professor II Tor Ingebrigtsen

Bedømmelseskomiteen
Seniorprofessor Björn Rydevik, Institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, Göteborg, Sverige – 1. opponent
Professor II Aage Indahl, Sentralsykehuset i Vestfold (SiV), Kysthospitalet i Stavern – 2. opponent
Førsteamanuensis Elise Klouman, Institutt for samfunnsmedisin, UiT Norges arktisk universitet – leder av komité

Disputasleder
Instituttleder Eyvind Paulssen, Institutt for klinisk medisin, Det helsevitenskapelige fakultet, UiT – Norges arktiske universitet

Prøveforelesning over oppgitt emne holdes kl. 10.15, samme sted: «Bevegelsesfrykt (Fear Avoidance Beliefs, FAB) hos ryggpasienter, hva er det egentlig? Fobi, frykt eller usikkerhet? Hva kan allmennlegen gjøre?»

Når: 27.11.15 kl 12.15–16.00
Hvor: Tabletten, Farmasi-bygget
Sted: Tromsø
Målgruppe: alle
Ansvarlig: Laila Berg Nilsen
Legg i kalender