Felles hjertesak via musikk

– Alvorlig sykdom kjenner ingen aldersgrense, sier Mats Svendsen, som 12. november inviterer til konsert i samarbeid med Landsforeningen for hjerte- og lungesyke og UiT.
Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Torgunn Wærås
Publisert: 09.11.15 00:00 Oppdatert: 11.11.15 12:43

Mats Svendsen snakker av erfaring. I 2011, bare 27 år gammel, ble det oppdaget at han hadde en alvorlig hjertesykdom som gjør at hjertets kapasitet er svært redusert. Men han har bestemt seg for å gjøre det beste ut av situasjonen. Som han selv formulerer det: Etter et brutalt møte med hvor skjørt livet er, har han gått fra å vente på de rette øyeblikkene, til å lage de rette øyeblikkene.

Skjermbilde fra musikkvideoen Living the dream med Mats Svendsen.

En viktig hjertesak

Ikke minst har sykdommen gitt ham en ny hjertesak sammen med Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL):

– Vi ønsker å nå ut til yngre folk for å vise at LHL også er en organisasjon for unge mennesker, sier Mats Svendsen. 

– Alvorlig sykdom trenger ikke å bety at livet stopper opp. Jeg ønsker gjennom musikken å være et levende bevis på det. Jeg vil gi unge med hjertelidelser et ansikt og en stemme, legger han til. 

Han skriver musikken og tekstene selv, spiller piano og synger. Hvis en er opptatt av kategorisering, kan sjangeren kalles pop med stort innslag av ballader.

Musikkvideo Mats Svendsen: Living the dream 

Han opplever selv at musikk og sang hjelper ham gjennom utfordringene i livet. Torsdag 12. november blir det to konserter i Tromsø med ham i hovedrollen: En lukket lunsjkonsert og en kveldskonsert som er åpen for alle. 

– Jeg håper å formidle en historie gjennom musikken, samtidig som jeg inviterer publikum til ettertanke. Kanskje vil de se livet i et litt annet perspektiv etter konserten, forklarer Mats Svendsen. 

Les mer om den åpne kveldskonserten kl. 1800 torsdag 12. november

Studenter og ansatte ved UiT kan melde seg på gratis spesialforestilling  (lunsjkonsert)

Tre musikkstudenter ved Kunstfak utgjør bandet på konsertene: Mikale Pedersen Jakobsen på slagverk, Gustav Eidsvik på bass og Henrik Skog på gitar.

Samarbeid med UiT

Konsertene er en viktig del av et samarbeid mellom Det kunstfaglige fakultet (Kunstfak), LHL og den unge musikeren: Det skal gis ut en CD. Mange opptak er allerede gjort i studio, og nå skal det gjøres liveopptak under konsertene som en del av innspurten i fellesprosjektet.

Det er med en viss ærefrykt Svendsen inntar podiet og setter seg ved flygelet i Aulaen til Musikkonservatoriet torsdag 12. november.

– Jeg, som ikke kan lese noter, engang!

Samarbeidet oppsto ved at Svendsen tok kontakt med Kunstfak for å undersøke muligheten for samarbeid. Han ville så gjerne nå ut til flere med sin historie som ung hjertesyk – fortrinnsvis gjennom musikk. Henvendelsen falt i god jord hos dekan Kjell Magne Mælen ved Kunstfak.

– For oss er det verdifullt å få fram hva slags betydning musikk kan ha i forskjellige livssituasjoner. Også studenter hos oss kan ha ulike former for lidelser, og det er viktig for oss som utdanner musikere å være bevisst på dette. Vi ønsker å legge til rette undervisninga dersom det er behov for det.

Torsdag 12.november inviterer
Mats Svendsen til en musikalsk
reise gjennom eget liv.
Det skjer på Musikkonservatoriet
i Tromsø og er et samarbeid mellom
LHL og UiT. Her sitter hovedpersonen
ved flygelet omgitt av representanter
for UiT: Rektor Anne Husebekk (t.v.),
dekan Kjell Magne Mælen (Kunstfak)
og formidlingsleder Torgunn Wærås
(Helsefak). Foto: Anne Aagaard

Mælen betegner Svendsen som en over gjennomsnittlig begavet amatørmusiker med et særdeles stort engasjement og mye formidlingsglede.

– Han er ikke profesjonelt utdannet musiker, og representerer nettopp derfor en stor gruppe mennesker som ønsker å utrykke seg innen musikk. 

Så langt har samarbeidet fungert godt, og Svendsen berømmer UiT for måten initiativet er blitt møtt med.

– Både LHL og jeg er kjempeglad og stolt over samarbeidet. Vi har møtt bare positivitet. UiT viser stor velvilje overfor et felles mål: Å nå ut til unge med kunnskap om hjertelidelser.

Rektor Anne Husebekk setter stor pris på samarbeidet mellom LHL og UiT.

– For Kunstfaks del er det flott at vi kan gi tilbud til personer som har ulike typer sykdommer, og det er viktig for helsearbeidere å vite at det fins diagnoser som lett lar seg kombinere med yrkesaktivitet. Dessuten er det mye terapi i musikk, sier rektor.

Håper på nye arenaer

Mats Svendsen har hatt konsert på Kulturhuset i Tromsø og har også vært på en liten turne. Nå håper han et videre samarbeid med UiT kan gi nye arenaer for å formidle budskapet han ønsker å nå ut med, særlig til unge.

Nylig ble Det helsevitenskapelige fakultet (Helsefak) invitert inn i samarbeidet på initiativ fra Kunstfak. Helsefak er et stort fakultet med mange aktiviteter. Svendsen håper blant annet at han kan bidra til å gi studenter innen helsefag viktige perspektiver, og at et møte med en «levende case» kan bidra positivt i utdanninga.

– Vi leter stadig etter grenseoverskridende samarbeidsmuligheter på tvers ved UiT, og ser dette også som en anledning til at våre to fakulteter kan ha mer kontakt og samarbeid, kommenterer dekan Kjell Magne Mælen.

Dekan Arnfinn Sundsfjord ved Helsefak roser initiativet fra Kunstfak og LHL og ønsker videre samarbeid velkommen.

Kunstfak og Helsefak har god erfaring med samarbeid fra tidligere, da de to fakultetene sammen med Tromsø museum – universitetsmuseet, jobbet med prosjektet imPuls. Det førte til at imPuls – ei utstilling om hjernen, hjertet og rus – så dagens lys. Kunst er blant uttrykkene som fins i utstillinga, inkludert et spesialkomponert musikkstykke.

Les mer:

imPuls

Musikkvideo Mats Svendsen: Safe and sound

Musikkvideo Mats Svendsen: Legacy 

Wærås, Torgunn
Bilde av forfatter finnes ikke, dette er en placeholder
Torgunn Wærås
Publisert: 09.11.15 00:00 Oppdatert: 11.11.15 12:43
Vi anbefaler