Frukt og følelser i Forskningsteltet

At frukt smaker godt vet de fleste. Men visste du at en banan inneholder sju e-stoffer, kan motvirke depresjon og brukes som piano?
Solhaug, Randi Merete
Publisert: 26.09.15 00:00 Oppdatert: 26.09.15 16:38

Sigurd (5) og Nomi (8) Grydeland tester ut hvordan det høres ut når man spiller på et piano laget av banan. Foto: Randi Solhaug

Det var bokstavelig talt mye matnyttig kunnskap å hente i årets Forskningstelt på Strandtorget i Tromsø 25. og 26. september. Men så er da også tema for årets Forskningsdager mat.

På standene kunne man lærer mer om at mat fra havet ikke trenger å komme av bare fisk, smake på byggrynsgrøt, teste ut sin egen smerteterskel og gjette hvor mye godteri som var puttet inn i en stor sylinder.

Samt lære ganske mye nytt om - bananen.

Banan-piano

UiT Norges arktiske universitet hadde flere stands i teltet, og blant de mest kuriøse var Institutt for informatikk sitt ”banan-piano”. Tangentene var laget av seks bananer. Siden frukt leder strøm, var det satt i elektroder som ledet signaler til en datamaskin.

– Det er første gang jeg spiller på noe sånt, sier Sigurd Grydeland (5), men han synes pianoet laget av frukt er veldig artig.

– Vi var her i fjor også. Dette er jo noe man må få med seg, og så er det bra at det er lagt opp sånn at ungene får oppleve noe nytt, sier pappa Tom Grydeland om Forskningsteltet.

Se også: Smakte saft av geitrams på Barnas Matfestival

Full av e-stoffer

Andrea Jennerwein fortalte om hvordan maten vi spiser påvirker vårt humør. Foto: Randi Solhaug

På standen til Institutt for kjemi kunne man lære at en banan inneholder sju forskjellige e-stoffer.

– Mange blir veldig overrasket når vi forteller dem dette, for de tror kanskje at e-stoffer er unaturlige. Men det finnes naturlig i matvarer. E-stoffer er bare en kode for det kjemiske innholdet. I Norge  må all tilsetting av e-stoffer i matvarer godkjennes, så mat tilsatt e-stoffer er trygt her i landet, forteller Yvonne Poetrowski ved Institutt for kjemi.

Les også: Ungdom sendt gjennom tarmene

Bra mot depresjon

Frukt, som banan, kan også være lurt å spise fordi det er sunt. Både for din fysiske og psykiske helse, kunne RKBU Nord fortelle på sin stand:

– En banan om dagen viser seg å være bra for humøret. Blant mennesker som lider av depresjon, så føler mange seg bedre etter å ha spist en banan, forklarer Andrea Jennerwein, seniorkonsulent ved RKBU Nord.

Banan inneholder nemlig tryptofan, en type protein som omdannes til serotonin og som regulerer humøret vårt. Serotonin er et stoff som deprimerte har for lite av.

– Vårt budskap er at noe av det viktigste for humøret ditt, er å velge mat som du liker og som du opplever er bra for deg. Folk som har besøkt oss på vår stand er veldig lydhøre og interessert i det vi har å fortelle, sier Jennerwein.

Se video: Hvordan mette verdens befolkning?

 

Forskningsteltet var like populært i år som i fjor, og året før der. Mange tok turen innom for å lære mer om mat. Foto: Randi Solhaug
Solhaug, Randi Merete
Publisert: 26.09.15 00:00 Oppdatert: 26.09.15 16:38
Vi anbefaler